diumenge, 18 de desembre del 2011

PROPOSTES DE MENÚS PER A LES FESTES.

A aquestes alçades, segur que molts de vosaltres ja teniu pensat, o fins i tot decidit el menú o menús que haureu de servir per les festes de Nadal. Aquesta entrada és pels més indecisos o els que necessiteu una mica d' ajuda per acabar de completar el menú. Quan tenim convidats a casa, ja siguin familiars o amics, a tots ens agrada quedar bé i que marxin de casa nostra ben satisfets. Per no oblidar res, jo acostumo a fer llistes.
La primera, amb el menú que he triat.
La segona llista és la de la compra, amb tots els ingredients que em falten i agrupats per botigues on els aniré a comprar.Tot el que es pugui comprar amb antelació és millor fer-ho i així ja ho tindrem avançat.
Una altra llista amb les coses i preparacions que he de fer el dia abans ( tot el que ens permeti fer-ho amb antelació és millor deixar-ho enllestit, el mateix dia de l' àpat prou feina tindrem...)
I l' última llista  és la de les coses que haig de fer el matiex dia. A mi em va bé i així no oblido res, potser si teniu més bona memoria que jo no us calgui fer llistes, jejeje...
Una altra recomanació a tenir en compte és procurar fer plats que ens permetin també a nosaltres gaudir de la festa, perquè si ens hem de passar tot l' àpat a la cuina, poc en gaudirem. Es a dir, plats que poguem fer o tenir bastant apunt abans del dinar/sopar.

També hem d' adaptar el menú als comensals que serem, perquè hi ha coses que és millor no fer per a molta gent, com peixos o carns que s' han de fer a última hora.
Bé, us he preparat unes quantes opccions, aquí les teniu:


MENÚ BÀSIC- SENZILL

Entrants / primer plat:
Aperitiu de truita
Cireres amb formatge
Delícies de salmó
Aperitiu de marisc
2on. plat
Salmó "Sandra"
Postres:
Pastís "Ferrero rocher"

MENÚ INFORMAL

Consistent en "montaditos" i aperitius i un parell d' amanides vistoses. Aquest menú el serviria regat amb una sangria de vi o de cava

"Montadito" d' ous farcits
"Montadito" de formatge de cabra
"Montadito de llomillet caramelitzat a la mel"
Vol-au-vents amb ceps 
Crema de carbassa amb marisc
Amanida de cabdells
Amanida de tomàquet
Postres:
Brownies


MENÚ ECONÒMIC

Entrant.
Pastís de tonyina o croquetes casolanes
2on plat
Rull de carn picada
Postres
Flam de poma

MENÚ MARINER

Aperitiu
Enfilats de pop  
Piruletes de calamars amb botifarra
1er plat 
Canelons de peix
2on. plat
Rap a la provençal o suquet d' orada 
Postres 
Copa de llimona

MENÚ BOLETAIRE

Aperitiu
Tigres amb rovellons o cruixent de formatge de cabra amb fredolics
1er plat
Carpaccio de llagostins amb bolets 
2on plat
Mandonguilles amb bolets o llanegues amb peix
Postres
Figuretes de massapà

Ah! Aquests dies de festa, sobretot la nit del 31, també us pot servir la recepta dels "xurros"


diumenge, 11 de desembre del 2011

COL I PATATA AMB BOTIFARRA, OU FERRAT A L' ESTIL DE "ELS CASALS" I ROVELLONS

La recepta de la qual us parlava a la entrada anterior, del curs de cuina de "Els Casals" per la festa Major de Sagàs. És tracta d' un trinxat, però servit d' una manera diferent per fer-lo especial. L' Oriol va fer servir botifarres del perol i tòfona fresca, jo hi vaig posar botifarra crua i rovellons.

INGREDIENTS


300 grs. de patates
300 grs. de col
4 botifarres
4 ous molt frescos
fredolics, rovellons, ( qualsevol  tipus de bolet) o bé tofona fresca
oli d' oliva, sal




PREPARACIÓ


Posem les patates a trossos en una olla amb aigua i sal al foc. Quan arrenqui a bullir hi posarem la col. Deixem coure tot junt uns 30 minuts. Escorrem i ho aixafem.
Amb l' ajut de paper film, farem uns "caramels" amb el trinxat encara tebi i els reservarem unes hores a la nevera.
 
Treurem el plàstic film dels rulls de trinxat i el  fregirem  amb una mica d' oli fins que es torri. En una altra paella, fregirem les botifarres, i en una altra els bolets ( si hem decidit posar-hi bolets enlloc de tòfona) .
Fregim els ous ( de la manera que us explicava a l' anetior entrada).
Ho emplatem, posant-hi els bolets per damunt o la tòfona ratllada.

diumenge, 4 de desembre del 2011

OUS FERRATS A L' ESTIL DE "ELS CASALS"

Aquest dilluns vaig assistir a un mini-curset de cuina a "Els Casals" a càrrec d 'Oriol Rovira, dintre dels actes de la festa Major de Sagàs. Com sempre, van ser molt interesants les dues receptes que va cuinar: "Col i patata amb botifarres del perol, ou ferrat a la nostra manera i tòfona" i  "Rap rostit amb tomàquet a l' all cremat i olivada amb patates confitades".
Aquest cap de setmana he fet la primera de les receptes ( que publicaré a finals de setmana). Es un plat de sempre, de pagès, amb una presentació una mica especial. Ens va comentar l' Oriol que és un plat que sempre tenen a la carta de "Els Casals". El que em va sorprendre més d' aquesta recepta va ser la manera de fer els ous ferrats i com queden de bons... De fet, a casa ens agraden molt els ous ferrats, i encara que siguin tan fàcils de fer, no sempre surten al punt que volem.

D' aquesta manera queda una presentació diferent i  original, la clara cuita, el rovell per sucar-hi pa...

Els ous han de ser molt frescos, acabats de pondre per anar bé (l' Oriol els va anar a buscar al galliner i tot)  és la condició perquè quedin bé, sinó no quedaran tan rodons, llavors us anirà bé ajudar-vos amb unes pinces per recollir-los al màxim. .


INGREDIENTS

ous molt frescos
oli d' oliva
sal màldon

PREPARACIÓ

Posem oli en un cassó petit de diametre però allt, que hi poguem posar oli fins a més de la meitat d' alçada.
El posem a escalfar. Cal que l' oli sigui molt calent, que fumegi  (a uns 200 º ha d' estar). Quan el tenim a punt, apaguem el foc (sobretot penseu-hi si teniu gas o butà), i hi tirem l' ou que ja tindrem preparat en un bol. El deixem fer fins que quedi ros dels voltants (uns minuts)  i el retirem amb unes pinces. Els salem per damunt amb sal maldon.