diumenge, 7 de març del 2010

PÈSOLS NEGRES DEL BERGUEDÀ

Avui una recepta d' aquelles per menjar a l' hivern, que dóna força "calories", un plat típic de la meva comarca. Uns pèsols negres. Que es conreen al nord del Berguedà, en poques quantitats, i es consumeixen secs. Es poden comprar en botigues de llegums, al Berguedà.
Quan són cuits tenen una textura fina, i un gust intens.


INGREDIENTS

500 grs de pèsols negres
1 cullerada de bicarbonat
1 tall de cansalada de porc blanca per persona.
1 fulla de llorer
2 grans d' all
1 ceba.
all i julivert

PREPARACIÓ

El dia abans, cal posar els pèsols negres a estovar amb aigua ( abans els hem de triar, que no hi hagi cap pedreta) , amb una cullaredeta de sal i una cullerada de bicarbonat.

L' endemà rentem els pèsols i els posem al foc, en una olla amb aigua, la fulla de llorer, la ceba pelada, els alls sense pelar, i un bon raig d' oli d' oliva.

Quan bull, abaixem el foc al mínim, els tapem i els deixem coure durant al menys 2 hores. Hi posem sal. Els deixem coure 30 minuts més (o fins que estiguin ben tous)

Fem fregir la cansalada i reservem el suc.

Quan els pèsols ja estan cuits els pasem per la paella amb una mica del suc de la cansalada. Hi posem una mica d' all i julivert. Els donem un parell de voltes més i ja els podem servir.

16 comentaris:

Gemma ha dit...

No els he tastat mai però últimament en sento molt a parlar... serà qüestió de buscar-ne perquè tothom diu que son molt fins.

La cuina vermella ha dit...

Hola bonica, desconeixíem aquests pèsols negres, semblen arbequines amb aquest color tan preciós!!!
M'encanta el plat cuinat amb questa rosta de carnsalada!!! felicitats.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Quan fagi una sortida pel Berguedà miraré de trobar-los, deuen estar molt bons i ens agradarà tastar-los.
Petons

PILAR ha dit...

Jo també els deconeixía i haurem de possar remei. La propera vegada que passi per el Berguedà anire a la "busqueda y captura" ja que les llegums ens agraden molt.
Petons

Eva Flores ha dit...

no coneixia aquests pèsols. Han de ser ben bons.
pt!

Fem un mos ha dit...

Nosaltres els varem tastar a prop de Tuixén als peus del Cadi i ens van encantar però no ne trobat mai per fer-los a casa
Petons

Cristina ha dit...

No coneixia aquests pèsols, haurem de venir al Berguedà.

Mercè ha dit...

Anna, no t'ho creuràs, però m'he quedat fixa mirant la primera foto i és que no havia sentit ni he tastat mai pèsols negres!! Ostres que curiós! Quin gust tenen?
Petons!

mercè ha dit...

Hola Anna: em semblen molt curiosos aquests pèsols, tenen el gust molt diferent als pèsols verds?,a veure si algún dia els tasto que a mi m'agrada molt provar coses noves i diferents!A REVEURE!Mercè-dest.cass.

illetapitita ha dit...

Ostres no coneixia els pèsols negres, és el primer cop que en sento parlar.
Els haurem de tposar al dia!
Una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; Molt ben fet aquest "marketin" de la teva comarca, serà qüestió de venir a menjar-los, comprar-los i després fer-los a casa, i donar-los a coneixa :-D.
Que vagi de gust Anna¡¡.

glutoniana ha dit...

No els coneixia! Qué curiós el color. Semblen olivetes :)

ANNAFS ha dit...

Gemma,

A veure si en compres o el proves, que ja sé que tu hi vens molt pel Berguedà.

Amics de la cuina vermella,

si, la veritat és que quan són crus tenen un color molt diferent de quan són cuits!

La cocinera de Betulo,

Al berguedà es troben a moltes botigues, i fins i tot a vegades se'n troben ja cuits.

Pilar,

Donçs apa, cap al Beguedà a buscar pèsols negres!

Eva,

A nosaltres ens agraden molt i a l' hivern en vaig força vegades.

Fem un mos,

A l' alt Berguedà hi ha molts restaurants que en tenen.

Cristina,

Veig que hi ha molta gent que no els coneixia, per mi són tan normals que em fa gràcia...

Mercè,

Donçs no sabria dir-te quin gust tenen, potser semblant a les montgetes seques. Fets amb l' all i julivert i la cansalada són boníssims!

Mercè,

Sí que són diferents als altres pèsols, i molt. Jo diria que el gust no s' hi assembla gens.
Tenen un gust fi i bo, ja dic potser semblant a les montgetes seques.

Illetapitita,

Una altra que veig que no els coneixia, au cap al Berguedà a comprar-ne!

Josepb,

Potser haurè de demanar comissió per la propaganda que en faig! La veritat és que és un producte molt natural i bo, i val la pena provar-los.

Glutoniana,

El color és molt maco, a vegades pot ser més o menys fosc, però convida a menjar-ne...


MOLTES GRACIES PELS VOSTRES COMENTARIS I PTNS.

Anònim ha dit...

De pèsols negres, blat de moro escairat i blat escairat se'n poden comprar de crus a Cal Coloma, al carrer sardana, 25 de Berga. El seu telèfon és el 938 210 296 i també els venen a la web: www.calcoloma.com

Artesenca ha dit...

La botiga de cal Coloma d Artés també en tenen.
Crec q a totes les botiges Coloma!!!

Unknown ha dit...

Si els cuino amb olla rapida. Quanta estona creus que els hi he de tenir? 🤔