dimecres, 28 de gener del 2009

BASTONETS DE CARXOFA


Com us deia l' altre dia, el tronc de la crxofa és bo i es pot utilitzar. Jo vaig fer les carxofes amb all(recepta ja explicada) i com que em van sobrar els troncs, vaig aprofitar-los per fer aquests bastonets.


INGREDIENTS


Troncs de carxofes

Farina

Oli


PREPARACIÓ


Pelar i tallar a bastonets els troncs de les carxofes.

Bullir-los amb aigua i sal fins que estiguin tous.

Enfarina-los i fregir-los amb ol d' oliva calent.


Servir-los com acompanyament de qualsevol plat de peix o carn o com a entrant.

dilluns, 26 de gener del 2009

CREMA DE CARBASSA


Aquesta crema de carbassa, ben calenta, ens ajudarà a passar el fred. A l' estiu aquesta mateixa recepta l' utilizo per fer crema de carbassó.


INGREDIENTS


500 Gr. de carbassa.

500 Gr. de patates.

1 Ceba gran.

3 formatgets tipus "caserio"

1 Tall de pernil salat.

1 Pastilla de brou de pollastre.

1 o 2 Llesques de pa, millor del dia abans.


PREPARACIÓ


Posem la patata, la carbassa, la ceba, els formatgets, el pernil salat, i la pastilla de brou en una olla amb 2 litres d' aigua. Afegim sal i un bon raig d' oli d'oliva.

Deixem que bulli i ho tapem fins que estigui cuit i les verdures es comencin a desfer (aproximadament 1 hora).

Retirem el pernil i el reservem. Triturem les verdures amb la batedora. Afegim el pernil tallat a trossets molt petits.

Fregim el pa tallat a dauets en oli d' oliva. El servim amb la crema.

diumenge, 25 de gener del 2009

PUDDING BLANC







Es un postre molt fàcil i ràpid de preparar. Es pot adornar amb nata, xocolata, trufa...:Jo l' he adornat amb xocolata negra desfeta amb mantega, bombons i fideus de xocolata.

INREDIENTS






3/4 De l. de llet.


90 Gr. de maizena.


110 Gr. de sucre


70 Gr. de farina d' ametlles.


1 Branca de canyella.


OPTATIU.: 3 cullerades de ron.





PREPARACIÓ





Barrejem la maizena, el sucre, les ametlles i la llet. Ens ajudem de la batedora.


Ho posem al foc, juntament amb la branca de canyella, fins que bulli. Ho deixem bullir uns segons i retirem del foc ( si no ha quedat una crema ben fina, ens ajudem de la batedora ). Si decidim posar-hi ron, és el moment de posar-li. Remenem bé.


Ho aboquem en un motlle humit amb aigua freda. Deixem refredar a la nevera fins el moment de servir.


Desmotllar i decorar al gust.

SEITONS EN VINAGRE


Els seitons és millor congelar-los per evitar infeccions d' anisakis (aquests paràsits que es poden trobar en el peix que es consumeix cru). Jo els congelo durant 2 o 3 dies. Així no hi ha perill.


INGREDIENTS


Seitons

Vinagre

Sal

Oli d' oliva.


PREPARACIÓ.


El primer que hem de fer és treure el cap, l' espina i les tripes dels seitons ( si trobem alguna peixeteria que ens ho facin, millor) . Llavors els posem en un tuper i els deixem al congelador durant 2 o 3 dies.

Els deixem descongelar i els anem posant en un altre tuper o en una plata. Posem una capa de seitons i els salem força, una altra capa de seitons i tornem a salar...

Els deixem 3 o 4 hores amb la sal.

Passat aquest temps, els rentem i els tornem a posar en un tuper o plata i hi tirem vinagre fins que quedin cuberts. Els deixem en vinagre durant vàries hores, fins que veiem que s' han tornat blancs ( unes 5 o 6 hores).

Fet aixó, ja estan a punt de menjar. Els servim amb oli i pebre ( si volem també amb all i julivert).

Els que ens sobrin, els deixem a la nevera en un tuper o en un pot tapats i coberts d' oli. Es conserven força dies així. No sé si ,fins i tot, setmanes, perquè a casa no ens duren tant.

Jo els serveixo com aperitiu o també a les amanides.

dissabte, 24 de gener del 2009

SARDINES EN ESCABETX


Avui he volgut recuperar aquest plat, que havia fet fa molt temps i no recordava la recepta.

M' han donat la recepta de nou i l' he fet de seguida donçs tenia ganes de tornar-ne a menjar.

Aquestes sardines es menjen fredes. Supoo que aquest escabetx es pot fer també amb altres tipus de peix blau.

Nosaltres ens les hem menjat amb pa amb tomaquet i eren molt bones.


INGREDIENTS


1 K de sardines sense cap ni tripes.

1/2 l. d' oli d' oliva.

1 Vas de vinagre.

2 Fulles de llorer.

1 Cullerada de pebre vermell dolç.

4 Grans de pebre negre.

2 Alls.

Farina per arrebossar les sardines.


PREPARACIÓ


Salem i arrebossem les sardines en la farina i les fregim en la meitat de l' oli. Quan són cuites les posem en una cassola o plata una mica alta.

En el mateix oli que hem fet servir per coure les sardines hi afegim l'altra meitat d' oli que havíem reservat. Hi fregim l' all, el llorer, el pebre vermell i el pebre negre.

Afegim el vinagre. Ho deixem fer un parell de minuts i ho aboquem tot damunt les sardines, que han de quedar cobertes.

Les deixem refredar abans de menjar-les.

Es conserven força dies a la nevera.

PASTISSET DE MATÓ AMB POMA


Unes postres molt fàcils de fer. Jo faig uns pastissets individuals amb un aro d' acer inoxidable ( els venen a les botigues de parament de la llar) d' uns 8 cm. de diàmetre i uns 4,5 cm d' alçada. També podem posar la preparació en una plata i després servir-ho a porcions. El resultat és bo igual, però no és tant vistós.


INGREDIENTS ( 4 PERSONES)


400 Gr. de mató.

3 pomes grans o 4 de petites.

7 o 8 nous.

mel

sucre.


PREPARACIÓ


Pelem les pomes, les tallem a quarts i després a làmines finetes. Les posem en bol o en un recipient de plàstic , hi posem una mica de sucre per damunt i i les posem 3 o 4 minuts al microones fins que estiguin cuites.

Barrejem el mató amb una mica de sucre ( no gaire donçs al final hi posarem mel i llavors quedaria massa dolç)

Posem l' aro al centre d' un plat i hi posem una capa de poma. Després hi posem el mató. I altra vegada poma (aquesta vegada més ben posada).

Piquem les nous, reservant 4 meitats per decorar, i les espolsem per damunt la poma. Decorem amb la meitat de nou al centre i ho reguem amb una mica de mel (abans la fem desfer al microones).


dimarts, 20 de gener del 2009

PATATES PÍCNIC


Aquestes patates les he anomenat així donçs les portàvem quan anàvem de pícnic els estius amb la família. És pràctic perque portes les patates bullides i els ingredients i ho pots preparar allà mateix. Avui no hem anat de pícnic, però he fet aquestes patates fredes que les puc deixar fetes un dia per altre.


INGREDIENTS


1 Kg de patates ( més o menys).

2 llaunes de tunyina.

2 ou dus.

1 llauna d' anxoves

Per decorar: olives verdes o negres, anxoves, pebrot...

Opcional: maionesa


PREPARACIÓ


Es bullen les patates sense pelar amb sal.

Les deixem refredar, les pelem i en fem làmines finetes.

Les disposem en una plata. Si cal , les salem més.

Afegim per damunt la tunyina esmicolada amb oli i tot.

Afegim les anxoves picadetes.

Posem per damunt els ous dus ratllats.

Decorem com ens vingui de gust.

Ho servim amb maionesa per si algú n' hi vol.

dilluns, 19 de gener del 2009

PATXARAN


Avui he posat el patxaran a les ampolles. Tenia els aranyons en maceració des de feia tres mesos. Si us fa gràcia fer aquest licor haureu d' esperar a la tardor quan es cullen els aranyons( més o menys a l' octubre) . Després de posar-los a macerar, cal tenir paciència durant un mínim de tres mesos i un màxim de 6.


INGREDIENTS


1 Litre d' anís dolç (jo en vaig fer 2 litres i els vaig comprar a granel en una bodega)

300 Gr. d' aranyons

Optatiu: aromes: 1 branca de canyella o vainilla, grans de café,...


PREPARACIÓ


Rentem i triem els aranyons. Els posem en una garrafa de vidre o en un pot gran. Afegim l' anís i els aromes que volguem ( si és que en volem). El deixem macerar durant uns 3 mesos. Mai més de 6, donçs els aranyons es fan malbé. De tant en tant, sacsajem la garrafa amb la maceració.


Jo he deixat pasar tres mesos i he colat el licor i l' he posat en ampolles de vidre. Hi he posat dintre alguns aranyons, que si som capaços de "pescar-los" són molt bons barrejats amb el licor. De totes maneres d' aquí tres mesos més ( si no l' hem consumit) hauré de treure'ls.

diumenge, 18 de gener del 2009

PASTA DE FULL AMB FRUITES


Podem fer pastissets individuals ( com els que he fet jo) o bé un pastís gran ( quadrat o allargat) i les fruites que hi podem posar són totes les que ens agradin. Per decorar per damunt també podem variar: Jo hi he posat coco ratllat i fruites ensucrades ( de les que m' havien sobrat del tortell de reis) ratllades. També es pot decorar amb trossets d' ametlla, fideus de xocolata... O simplement pintar les fruites amb un almívar perque brillin més.


INGREDIENTS ( per fer uns 14 pastissets)


500 Gr. de pasta de full congelada o refrigerada ja estirada.

1/2 L. de crema pastissera.

1 ou.

Fruites variades. ( també poden ser en almívar)


PREPARACIÓ

Tallem quadrats amb la pasta de full , hi hi dibuixem amb la punta d' un ganivet un quadrat. L'interior del quadrat el punxem molt bé amb una forquilla per què no s' infli tant.

Els pintem amb ou batut i els posem al forn a uns 20 graus durant 10-15 minuts.

Posem la crema en el quadrat que havíem fet i per damunt les fruites.

CREMA PASTISSERA


Recordo quan era petita que, la meva mare, els diumenges feia crema per postres per dinar. La posava en una plata i després cadascú es servia la porció desitjada. Avui he volgut recordar aquells dies i també he servit la crema en una plata.

Per espessir la crema, jo faig servir midó d' arrós. Hi ha qui fa servir maizena, però a mi no m' agrada el gust que deixa. Si en aquesta recepta volguéssim fer servir maizena, crec que seria uns 90 gr.

Aquesta crema queda força espessa, es pot fer servir també com a farciment per a molts postres. Si volem fer una crema catalana, posarem menys midó ( per 1 litre, uns 45 gr. )


INGREDIENTS


1 L. de llet

125 Gr. de sucre.

60 Gr. de midó d' arròs .

7-8 rovells d' ou.

Per aromatitzar: canyella, vainilla, pela de llimona o de taronja. Triem l' opció que més ens agradi.


PREPARACIÓ


Posem la llet ( en reservem una tassa), el sucre i la canyella ( o l' aroma que volguem ) al foc fins que bulli.

Mentrestant, fem desfer el midó amb la tassa de llet que havíem reservat i hi barregem els rovells d' ou. Si cal ho colem, és important que no quedin grumolls.

Quan la llet que teniem al foc bull, afegim la barreja anterior i anem remenant sense parar fins que espeseix ( fins que torna a bullir de nou) .

Jo la refredo omplint la pica d' aigua i allà hi poso el tupí de la crema i vaig remenant fins que es refreda una mica , que és quan l' aboco a la plata.

SALSA ALLIOLI


Aquesta salsa la fa sempre el meu marit, el Jordi. Abans la feia amb ou però ja fa temps que vam provar de fer-la així i ens agrada més. El gust és pràcticament el mateix que si es fa amb ou i a més es pot guardar uns dies a la nevera sense por de salmonela.


INGREDIENTS


1 Mida de llet (ell fa servir la mida d' un vaset dels de tallat o una tassa de café)

3 Mides d' oli d' oliva

1 Gra d' all.

1 pols de sal.


PREPARACIÓ


Posem els ingredients en el vas de la batedora, i ho hem de batre tot a velocitat mínima i sense moure gaire el braç de la batedora.

CARXOFES AMB ALL


Una manera de cuinar les carxofes molt senzilla. Aquesta recepta la vaig veure en una web que es diu http://www.lesmevesreceptes.com/ ( Molt recomanable donçs hi ha receptes que estan molt bé) i la va enviar l ' Eva.

Aquestes carxofes ens serveixen per acompanyar qualsevol plat de carn o bé com a primer plat.


INGREDIENTS


Carxofes.

Alls.


PREPARACIÓ


Rentem les carxofes i en traiem algunes de les fulles exteriors (no s' han de triar massa, és millor anar-les triant quan te les menges i vas mossegant primer la part de la fulla més tendra de la carxofa)

Tallem el tronc ( jo he guardat els troncs per fer-los arrebossats amb ou i farina, tallats a bastonets, que no es pot llençar res) i les tallem de la part de dalt. Fem un tallet en forma de creu al cul de la carxofa i insertem una làmina d' all. Les posem en una cassola amb una mica d' oli, posant també oli d' oliva i sal a damunt de les carxofes. Hi posem també un rajet d' aigua. Les fem coure a foc mig amb la cassola tapada fins que estiguin toves ( jo les hi vaig tenir uns 45 minuts, tot depèn de les carxofes), girant-les de tant en tant.


dissabte, 17 de gener del 2009

ESPIRALS TROPICALS AMB SALSA "ESPECIAL"


Aquesta salsa que jo n' anomeno "especial" només és una salsa maionesa (que pot ser de pot) amb una mica de ketxup, una mica de pebre i julivert picat.


INGREDIENTS


500 Gr. d' espirals de colors.

7 o 8 Palets de cranc ( si són petits més quantitat)

200 Gr de gambetes cuites (bullides)

7 o 8 Rodanxes de pinya de pot ( millor al natural o amb un almívar suau)


SALSA


4 cullerades de maionesa

1 cullerada de ketxup

1 cullerada de julivert picat ( pot ser assecat)

1 mica de pebre negre


PREPARACIÓ


Bullir la pasta en aigua salada fins que estigui a punt. Escorre-la i posar-la en una plata. Trossejar els ingredients i afegir-los a la pasta.

Fer la salsa barrejant els ingredients i afegir-la a la pasta o servir-la a part.

dimecres, 14 de gener del 2009

"CARPACCIO" DE PEU DE PORC


Aquesta recepta té moltes aplicacions. Es pot servir amb una amanida, sol com a entrant o bé damunt d' una torradeta amb un trosset d' anxova. Vosaltres mateixos. Si compreu el peu de porc cru, haureu de bullir-lo amb sal i herbes aromàtiques fins que estigui cuit. Si el compreu ja cuit, només haureu de bullir-lo una estoneta per que quedi més tou.

INGREDIENTS

4 Meitats de peu de porc cuits.

Sal, pebre, oli d' oliva i vinagre (opcional). També hi podem posar una mica d' all i julivert picats.



PREPARACIÓ.

El peu ha d' estar força cuit. El desossem (compte amb els ossos petits, s' han de treure).
Fem una mena de rulls embolicant amb film transparent:Posem els rulls al congelador fins que estiguin forts per poder-los tallar fins.

L' amanim al nostre gust.

ESCAROLA A LA TARONJA


És temps de taronges i també d' escarola. Aquesta amanida va molt bé per sopar després d' haver fet un dinar copiós.


INGREDIENTS


Escarola

taronja

Vinagreta feta amb vinagre de mòdena.


PREPARACIÓ


Disposem l' escarola i la taronja tallada a trossets en un plat o bé en una plata.

Regem amb la vinagreta. (oli, sal i vinagre de mòdena ben barrejats)

diumenge, 11 de gener del 2009

PASTÍS DE QUALLADA




Aquesta recepta va sortir l' altre dia per Tv1 . Avui l' he provat. Es molt fàcil de fer.


INGREDIENTS

2 Sobres de cuallada (cuajada) "Royal"
1 l. De llet.
Galetes.
melmelada de móra, maduixa o aranyons.

PREPARACIÓ

Preparem la cuallada segons les instruccions del paquet. Si ens agrada molt dolça podem afegir-hi 3 cullerades de sucre.
L' aboquem en un motlle. ( si tenim les galetes quadrades millor un motlle quatrat).La deixem refredar una mica (el temps just perquè les galetes no s' ens enfonsin massa). També podríem fer una pasta de galeta amb les galetes i mantega i escampar-ho per damunt.


El posem a la nevera fins que es refredi del tot. L' aboquem en una plata i hi escampem la melmelada per damunt.

PEBROTS DEL " PADRÓN"


Molt fàcil. Per servir com a aperitiu o per acompanyar plats de carn.


INGREDIENTS


Pebrots del "padrón" (pebrotets d' aquells verds tan petits)

Alls

Oli d' oliva

Sal, pebre.


PREPARACIÓ


Rentem els pebrotets, i els posem en una paella amb oli d' oliva. Els tapem. Quan veiem que gairabé ja estan, afegim els alls tallats a llamines i la sal i el pebre. Ho deixem uns minuts més i ja estan a punt de menjar.

Una altra opció és no salar-los i afegir quan ja estan cuits, una mica de sal gruixuda.

FARCELLETS DE COL


El farcit dels farcellets es pot variar al gust de cadascú. S'hi pot posar qualsevol tipus de bolets (rovellons, xampinyons, fredolics), jo hi vaig posar llenegues perquè en tenia al cogelador. També hi podem posar carn de vedella en lloc de carn de porc, o verduretes... O variar les proporcions sgons els ingredients que tinguem.


INGREDIENTS ( Per fer uns 12 farcellets)


1 Col.

350 gr. De carn picada de porc.

300 gr. De bolets.

1 Ceba no massa gran

1 All

1 Cullerada de salsa de tomaquet

Julivert

1/2 l. De beixamel (la podem fer a casa o comprar-la ja feta)


PREPARACIÓ


Separem les fulles de la col amb compte de no espatllar-les i les posem en aigua bullint amb sal. Les deixem bullir uns 5 minuts. (es possible que ens sobri col, però la podem aprofitar per fer-la amb patates l' endemà).

Fregim els bolets en oli d' oliva, quan començen a estar fregits hi afegim la ceba tallada a trossets, l' all, el julivert i el tomaquet.

A part, fregim la carn picada i, quan està cuita, l' afegim a la barreja de bolets. Ho triturem tot junt.

Agafem la col i hi traiem les parts del tronc més fortes, i formem els farcelllets amb una cullerada de farcit. Potser que la col estigui una mica espatllada, llavors haurem d' anar fent pedaços, embolicant el farcit i apretant una mica fins que quedi bé.

Disposem els farcelllets en una plata per anar al forn. Escampem per damunt la beixamel hi posem formatge ratllat i trossets de mantega. Ho posem al forn fins que es dori.


BEIXAMEL


La beixamel la faig així :


En un cassó amb oli d' oliva hi fregeixo un trosset de ceba, la retiro i hi fregeixo 3 cullerades de farina. Vaig afegint la llet i remenant fins que espeseix. A vegades ho he de pasar per la batidora per desfer els possibles grumolls. La torno a psoa al foc fins que bulli. Hi poso una mica de pebre i sal i , si em sembla, una mica de salsa de tomaquet.




dimecres, 7 de gener del 2009

POLLASTRE AMB SALSA


Més que una recepta, és una mena de truc per fer qualsevol pollastre amb salsa. Vaig escoltar-lo per la ràdio (Com Ràdio) i ho he provat un parell de vegades. El pollastre es pot fer amb llagostins, amb bolets, amb patates... Ja dic que el truc es afegir brou de pollastre (fet a casa, envasat...) amb prunes seques triturades. La proporció és de 8 prunes per 1/2 litre de brou. En aquesta recepta jo vaig utilizar 1/2 pollastre i 250 ml. de brou, per tant 4 prunes.


Jo no ho he provat, però crec que també es pot fer servir aquest truc per fer altres estofats de conill, porc o vedella.


INGREDIENTS


1 Pollastre

8 Prunes sense pinyol

1/2 Litre de brou de pollastre.

1 Ceba

1 Pastanaga

1 tomaquet

2 Alls

Bolets (qualsevol tipus que tinguem o si no en tenim podem comprar xampinyons o gírgoles)

1 Fulla de llorer

PREPARACIÓ

Fregir el pollastre , salat i empebrat, en oli d' oliva. Quan estigui daurat, el traiem i en el mateix oli fregim les verdures tallades a trossets petits amb la fulla de llorer.


Triturem les prunes amb el brou de pollastre i l' afegim a la cassola.


El deixem bullir a foc lent fins que veiem que el brou ja està espès


Afegim els bolets ja fregits.




dimarts, 6 de gener del 2009

TORTELL DE REIS


La recepta d' aquest tortell de reis l' he trobat a http://www.mirecetario.es/ i és cortesia de Fernando (portal l' empanada gallega).

Amb aquesta quantitat de masa surten dos tortells normalets o un de gran, com el de la foto (el que vaig fer jo).

Ahir el vam menjar sense res a dinte i crec que era una mica soso, avui farciré el tros que m' ha quedat amb crema pastissera. També el podriem farcir amb nata, trufa, cabell d' àngel....


INGREDIENTS


500 Gr. de farina de força (la venen als supers, jo la vaig comprar al carrefour)

200 Ml. de llet.

30 Gr. de llevat fresc ( jo el trobo al carrefour, al costat de les bases de pizza refrigerades)

100 Gr. de sucre.

2 Ous ( 1 per barnissar)

1 Culleradeta de sal.

100 Gr. de mantega.

Anís

Fruites confitades.

Una fava i una figureta.


PREPARACIÓ


Barregem el llevat fresc amb una mica de sucre, un rajet de llet tèbia i una mica de farina. Farem una pasta espessa. Ho deixem reposar 15 minuts. Veurem que creix de tamany.

Fem amb la farina un volcà i al mig hi posem: la resta de la llet tèbia, l' ou batut, la sal , el sucre, 4 cullerades d' anís i la mantega a trossets. Barregem bé amb una espàtula .

Afegim la pasta de llevat i ho amasem amb les mans damunt del marbre enfarinat fins que obtinguem una pasta no enganxosa. Si cal, s' hi pot afegir més farina poc a poc.

Ara fem primer una bola, i després la forma del tortell. El barnissem amb ou baut i decorem amb la fruita confitada.

L' hem de deixar reposar 2 hores en un lloc tebi. Ha de doblar el seu tamany. (Jo el vaig deixar a la cuina i vaig posar-hi el calefactor perque hi hagués més escalfor)

El posem al forn, escalfat prèviament, durant uns 20 minuts a 200 graus. (compte donçs de sobre es torra molt ràpit, llavors el tapem amb paper d' alumini).

El decorem quan està calent pintant-lo amb una mica d' anís i espolsant per damunt sucre llustre.

Quan es fred, l' obrim, el farcim i hi posem la figureta i la fava.

Que tingueu bon dia de Reis.



diumenge, 4 de gener del 2009

COCA AMB ESCALIVADA



Avui hem menjat coca sense sucre amb escalivada. La coca l' he obert per la meitat i l' he torrat, després l' he sucat amb tomaquet.







INGREDIENTS

Coca sense sucre.
Pebrot escalivat
Albergínia escalivada
Anxoves
Tomaquet per sucar
Oli d' oliva
Sal

PREPARACIÓ

Com ja he explicat, obrir la coca per la meitat, torrar-la i sucar-la amb tomaquet. Escampar per damunt l' escalivada, posar-hi sal i oli i per últim les anxoves.

dissabte, 3 de gener del 2009

SALMÓ " SANDRA"


No sabia quin nom posar-li, i com que el vam menjar a casa d' uns amics i el va cuinar la Sandra, li he posat així. Vaig demanar-li la recepta. I el dia 31 de desembre que vam sopar a casa amb uns amics , vam cuinar aquest plat.

El vam fer amb salmó tallat a rodanxes, però és millor fer-ho amb lloms de salmó, que no porten espines.

Vam acompanyar el salmó amb escamarlans bullit d' una manera una mica especial ( un altre dia penjaré la recepta, donçs queden molt bons), però també es poden acompanyar amb cloïses, musclos...


INGREDIENTS


6 Talls de salmó.

2 Briks petits de crema de llet.

2 Llaunes d' anxoves en oli.

2 Cullerades d' orenga.

4 Cebes.

2 Alls.


PREPARACIÓ


Tallem la ceba a rodanxes finetes, la salem una mica i la fegim amb oli d' oliva fins que estigui tova, sense que es dori.

Posem la meitat de la ceba en una plata per al forn que no sigui gaire gran, hi posem el salmó al damunt i després l' altra meitat de la ceba.

Barrejem la crema de llet, l' orenga, els alls i les anxoves amb la batedora. Aboquem la salsa per damunt del salmó i ho posem al forn, ja calent ,durant uns 15- 20 minuts a 200 graus.

El salmó no s' ha de salar. Les anxoves ja porten sal i llavors quedaria massa salat.

dijous, 1 de gener del 2009

COCA AMB PERNIL IBÈRIC


L'altre dia vaig menjar coca de pa oberta per la meitat, sucada amb tomaquet i farcida amb pernil ibèric. Em va agradar molt. Aquella coca era d' un tipus especial que a Osona normalment n' hi ha a molts forns. No tenia sucre per damunt. Aquí al Berguedà és més difícil trobar-ne. De totes maneres, aquí a Olvan, com que ens porten pa de Prats Lluçanès, ja m' han dit que , per encàrrec, també em poden portar coca sense sucre.

De totes maneres l' altre dia tenia ganes de provar-ho i vaig comprar coca normal de pa amb sucre per sobre. La fornera em va dir que ella ho havia provat i donava bon resultat. També em va comentar que a vegades omplia la coca de pernil dolç i formatge i l' escalfava a la torradora (tipus bikini).

Sí, el resultat ens va agradar a tota la família i un altre dia ho provarem amb coca sense sucre.


INGREDIENTS


Coca de pa

Pernil ibèric (o no) tallat a trossets

Tomaquet

Oli d' oliva.


PREPARACIÓ


S' obre la coca per la meitat. Es suca amb tomaquet (també es pot torrar abans) , s' hi tira oli i s' omple ab el pernil.