divendres, 27 de febrer del 2009

BACALLÀ A LA MEL


Una recepta que m 'ha ensenyat a fer la meva cunyada Maria, que de cuina en sap molt.
Jo el vaig posar a gratinar en una plata, potser en plats individuals queda millor presentat. De totes maneres és molt bo.

INGREDIENTS


6 Talls de bacallà desalat al punt de sal.

2 tomaquets madurs.

1 Ceba.

1 cullerada de mel.

Allioli.

Farina.


PREPARACIÓ


Si el bacallà és salat, el posem uns 3 dies en aigua a la nevera, per dessalar-lo.

Enfarinen el bacallà i el fregim en oli d' oliva.

Fem un sofregit amb la ceba i el tomaquet triturat.

Fem l' allioli. Si en voleu la recepta cliqueu aquí

En una plata per anar al forn, o en plats individuals, hi posem: el sofregit de tomaquet, el bacallà fregit, l' allioli per damunt i la mel (desfeta uns minuts al microones).

Ho posem al forn, a gratinar...






dijous, 26 de febrer del 2009

IOGURTS DE CASA


Els iogurts fets a casa són molt bons....Jo tinc una iogurtera però també es poden fer al forn, mantenint-lo a una temperatura d'uns 45-50 ºC durant unes 6-8 hores fins que quallin. I si els podeu fer amb llet fresca,  llavors són encara millor.

Nosaltres ens els mengem amb fruita i mel. Una mel completament natural , de romani, que té el meu pare, que es dedica com a hobby a l' apicultura.

La combinació de fruita, iogurt i mel, no podria ser més saludable.


INGREDIENTS


1 Iogurt natural.

1000 ml. de llet sensera.





PREPARACIÓ

Escalfem la llet (tèbia). En un bol barregem el iogurt amb una part de la llet. Hi incorporem la resta de la llet i remenem  bé.  Aboquem la barreja en els pots dels iogurts. Els posem a la iogurtera ( jo els hi deixo tota la nit).

Els traiem de la iogurtera, els tapem, i a la nevera.

Els podem servir abocats en un bol, amb fruites i mel.

dimecres, 25 de febrer del 2009

FABES AMB BUTIFARRA NEGRA


Un plat dels que m' agraden a mi: fàcil de fer i bo.


INGREDIENTS


1k. De fabes (en gra tendres) congelades.

400 Gr. de butifarra negra.

1 Ceba

2 Cullerades de salsa de tomaquet.

1 All

1 Fulla de llorer

1/2 L .de brou o aigua


PREPARACIÓ


Picar la ceba i l' all i fregir amb oli d' oliva, juntament amb la botifarra a trossets. Afegir la salsa de tomaquet.

Hi posem el brou o l' aigua i la fulla de llorer. Quan bulli, aboquem les faves congelades. Rectifiquem de sal. Han de bullir uns 30 mints (també depèn de com siguin de tendres les faves)

dilluns, 23 de febrer del 2009

AMETLLES GARRAPINYADES

Una recepta de família, de la meva cunyada Rosa. Ella en fa moltes vegades. Sempre que fem algun dinar familiar, treu el pot d' ametlles amb el cafè. Jo n' he fet vàries vegades, però no em surten tant bé com a ella.

Encara que sembli una recepta fàcil de fer, no ho és. S' ha de tenir molta paciència, donçs has de remenar les ametlles tota l' estona ( al voltant d' una hora de rellotge).
Jo aconsello no fer-ne massa quantitat, donçs llavors costa encara més de remenar. Aquesta úiltima vegada n' he fet 200 grams.

INGREDIENTS

Ametlles crues amb pell ( a L' Area de Guissona en venen en unes bossetes de 100 grams) .
Sucre
Aigua.

PREPARACIÓ

Posem les ametlles que tinguem en una tassa o vas o per mesurar-les. Les aboquem en una cassola ( si és de ferro, millor). Hi posem la mateixa mida de sucre ( si tenim 2 tasses d' ametlles,hi posem dues tasses de sucre ). També hi posem la meitat de les mides que ens hagin sortit d' ametlles, d' aigua( en aquest cas, seria 1 tassa d' aigua) .

Posem la cassola a foc viu fins que comenci a espessir l' almívar.

Llavors, abaixem el foc i continuem remenat. Veurem que l ' aigua s' evapora i el sucre es solidifica. No passa res. Hem de continuar remenant.

Aviat veurem que el sucre torna a desfer-se, i es transforma en un caramel. Quan les ametlles estiguin plenes d' aquest caramel , ja estan llestes. Les aboquen en un marbre,i a mesura que es refreden, les podem anar separant.
Per conservar-les bé, les guardem en un pot de vidre.
Ah! La cassola queda molt enganxada de sucre, no us entesteu a netejar-la de seguida. Deixeu-la una bona estona amb aigua i no us costarà gens fer-la neta.

diumenge, 22 de febrer del 2009

CROISANTETS DE FULL


Els faig sempre que utilitzo pasta de full, per aprofitar els retalls que em sobren.


INGREDIENTS


Pasta de full

Sucre

1 Ou.


PREPARACIÓ


Fem una plantilla de cartró en forma de triangle.

Amasem els retalls de pasta de full. Estirem de nou la pasta i fem triangles.

Cargolem els triangles començant per la base. Donem la forma de croisants.

Els pintem amb ou batut i els espolsem amb sucre.

Enfornem durant uns 15 minuts a 200 graus.

PASTÍS DE CRANC

Un plat que el podem fer amb antelació deixar-lo a la nevera. També es pot tallar els pastís a trossets petits, posar-los en uns motlles de paper de magdalenes i servir-los com a canapés.


INGREDIENTS


4 Llesques de pa de motlle sense crosta.

9 tronquets de cranc ( dels més llargs, si són petits, el doble)

300 gr. de gambetes pelades congelades.

Maionesa

Ketxup.

PREPARACIÓ.

Posem en el vas de la picadora els tronquets de cranc (en reservem tres per decorar). Afegim 4 cullerades de maionesa i piquem. Bullim les gambetes amb una mica d' aigua amb sal i les afegim a la barreja (en reservem unes quantes per decorar) tallades a trossets petits.

Barregem 3 cullerades de maionesa amb un rajet de ketxup.

Muntem el pastís a la plata on el servirem:

Posem dues llesques de pa de motlle i damunt pintem amb la barreja de maionesa i ketxup.

Hi posem damunt la barreja de tronquets de cranc. Pintem am la salsa les altres dues llesques de pa de motlle i les posem damunt, tornem a pintar.

Ara ja podem decorar el pastís al nostre gust.

Jo ratllo els tres tronquets de mar i les gambetes les poso senseres.
Faig una flor amb la pela d' un tomaquet i dues fulles de llorer. I decoro els voltatnts de la plata amb enciam tallat a juliana.

dimecres, 18 de febrer del 2009

BUNYOLS DE VENT


Són bons els bunyols... I ara feia temps que no en feia. L' altra dia passant per davant d' un forn de pa vaig veure un rètol que deia " tenim bunyols de quaresma" i en va fer venir gnes de fer-ne.

INGREDIENTS

250 ml. de llet.
200 gr. de farina
1 culleradeta de llevat en pols.
150 gr. de mantega.
4 o 5 ous.
Un polset de sal
Ralladura de llimona.
Sucre.

PREPARACIÓ

Escalfem la llet al foc amb mantega. Quan comenci a bullir i la mantega desfeta, afegim la farina i el llevat. Barregem amb una espàtula de fusta. Deixem reposar uns minuts i afegim els ous, d'un en un.Cada vegada barregem fins que cada ou quedi barrejat amb la pasta. Ha de quedar una pasta espessa i sense grumolls.
Escalfar oli abundant en una paella i ,quan sigui calent, fregir els bunyols que anirem fent amb l' ajut de dues culleres.
Els deixem en un plat amb paper de cuina i tot seguit, els arrebossem amb sucre.

diumenge, 15 de febrer del 2009

FLAM DE COCO


Aquest flam el fa la meva mare moltes vegades. Avui hem dinat a casa seva i n' ha fet.


INGREDIENTS


1 Pot petit de llet condensada.

100 Gr, de coco ratllat.

3 Ous.

1/4 De l. d' aigua.

Sucre cremat.
Fruites del temps per adornar.


PREPARACIÓ


Barregem els rovells d' ou amb la llet condensada. Afegim el coco i l' aigua. Barrejem.

Incorporem les clares muntades a punt de neu.

Ho posem en un motllo, untat amb sucre cremat, i al forn a 200 graus, al bany maría, durant uns 30 minuts.

TRIANGLES I ESTRELLES



Sempre procuro tenir pasta de full al congelador o a la nevera. Es pot fer servir per a fer tantes receptes...

Aquests triangles a les meves filles els agraden molt.

També es podrien fer farcits de crema pastissera o de formatge i pernil dolç...

Aquesta vegada he comprat la pasta de full refrigerada al "LIDL", i m' ha sortit molt bé, i la veritat és que és molt econòmica ( 275 gr. de pasta no arriba a valer un euro).

Els retalls que sobren de fer els triangles, els ajunto , torno a estirar la pasta i faig més triangles que faig servir per fer croisantets petits, doncs, quan la pasta la tornem a amasar no queda tant bé.

Perque ens quedin els triangles iguals, el millor és fer abans una plantilla de cartró amb la mida que volguem.


INGREDIENTS


Pasta de full.

Sucre.
Nutella. (Altres marques de crema de xocolata no sé si resisteixen bé l'alta temperatura, perquè no ho he provat)
Fideus de xocolata

1 Ou.


PREPARACIÓ


Tallem la pasta de full en triangles aparellats.

Espolsem amb una mica de sucre. En un triangle hi posem una culleradeta de nutella i tapem amb l' altra triangle, humitejant les vores amb aigua, perquè s' ajuntin millor els dos trossos.

Pintem els triangles amb ou batut i espolsem sucre per damunt.

Els posem al forn, en una plata untada amb mantega durant uns 10- 15 min. a 220 gr.

Els fideus de xocolata, per adornar, els posem a damunt dels triangles, més o menys, a mitja cocció.

Per fer les estrelles, posem un triangle del dret i el de tapar, al revés.




CONILL A L' ANTIGA


La carn de conill és molt saludable i no porta colesterol. Espero que us agradi aquest plat, molt fàcil, com sempre.


INGREDIENTS


1 Conill no gaire gros, tallat a trossets.

1 Llesqueta de pa torrat

50 gr. d' ametlles

50 gr. d' avellanes

2 Alls

Una mica de julivert picat.

1 Cullerada de farina

1 Vas de brou o aigua.


PREPARACIÓ.


Fregir el conill en oli d' oliva, fins que estigui cuit i dauradet.

Posar en una altra paella, una mica d' oli, la farina, els alls, el julivert i les ametlles i avellanes. Ho deixem uns moments que es fregeixi una mica.

En el vas de la picadora hi posarem tots els ingredients que havíem fregit (els alls, les ametlles....), i el pa torrat, juntament amb el vas de brou o aigua. Ho piquem. Ho aboquem tot sobre el conill i ho deixem una estoneta fins que redueixi.

SOPA DE CEBA


Fàcil, ecònomica, bona....I per el brou també admet una sol.lució d' emergència: Bullir l' aigua amb una pastilla de brou, un tros de pernil salat i alguna verdura ( col, patata, pastanaga...)


INGREDIENTS


1 Ceba gran.

1.5 l. de brou.

2 Ous.

Pa sec


PREPARACIÓ


Fregim la ceba ,tallada en juliana, en oli d' oliva.

Posar el brou al foc i afegir la ceba fregida. Hi posem el pa a trossos ( com sempre, la quantitat de pa dependrà del nostre gust). Afegim els ous i remenem bé. (Jo hi he afegit un tercer ou després de remenar els altres dos, per adornar).

diumenge, 8 de febrer del 2009

ESCAMARLANS AL FORN.



Avui n' hem menjat a casa dels meus pares. Queden molt bons i són super fàcils de preparar.


INGREDIENTS

Escamarlants grans

Sal, pebre, julivert, all.


PREPARACIÓ

Amb unes tissores, partim els escamarlants per la meitat. Els disposem en una plata per anar al forn. Els reguem amb oli d' oliva. Afegim la sal, el pebre, el julivert i l' all.

Els posem al forn. És important no coure'ls més del compte. Segons com siguin de grans amb uns 5 minuts ja n'hi haurà prou.

BROQUETA TRES COLORS


Es un plat tant fàcil que gairabé no necessita explicació, només mirant la foto...

M' agrada fer aquestes broquetes per sopar, amb pa amb tomaquet.

INGREDIENTS

Botifarra blanca
Botifarra negra.
Xoriç.


PREPARACIÓ

Tallar les botifarres i insertar-les en el pal de la broqueta, alternant-les.

Coure les broquetes a la planxa o a la brasa.

PASTIS D' ANIVERSARI


Ahir era l' aniversari del Jordi, el meu marit, i avui ho hem celebrat a casa dels meus pares. He fet aquest pastís de trufa, perquè ens agrada a tots.

De tota manera, he fet una mica de trampa. En aquesta ocasió no he fet jo el pa de pessic, sinó que el vaig comprar abans d' ahir al Mercadona. Així només l' he tingut que farcir i decorar. Aquest pa de pessic va dividit en tres meitats. Jo només n' he utilitzat dues. L' altra l' he congelat, i la utilizaré en una altra recepta.

Si voleu fer el pa de pessic, podeu trobar la recepta en aquest blog.


INGREDIENTS


1 Pa de pessic

1/2 k. De nata muntada.

1 rajola de xocolata fondant.

30 Gr. de mantega sense sal.

Cireres en almívar o bé anissos, lacasitos...

1 Tassa petita de sucre.

1 Tassa petita d' aigua.

Fideus de xocolata.
Una mica de xocolaa blanca ratllada.


PREPARACIÓ

Es fa un almívar amb el sucre i l' aigua. Untem el pa de pessic, dividit en dos, amb aquest almívar.

Posem la xocolata i la mantega al bany Maria fins que quedi una crema. La barrejem amb la nata.

Untem els costats de les dues meitats del pa de pessic amb la trufa i l' anem passant pels fideus de xocolata posats en un plat, fins que ens queden els costats arrebossats.

Posem una meitat del pa de pessic en una plata i per damunt hi escampem la meitat de la trufa.

Tapem amb l' altra meitat i tornem a posar trufa per damunt. Decorem amb la mànega pastissera.
Espolsem amb una mica de xocolata blanca ratllada.

Les lletres les he fet amb un pasta de vainilla que ja va feta i preparada en uns tubs de la marca "vahine" i que vaig comprar en el Carrefour.

Els bombons de xocolata del barça (no sé si a la foto s' aprecia bé), els he fet amb una mica de la crema de xocolata desfeta i abocada en una glasonera del barça que tinc a casa. Deixar refredar i treure els bombons.
He llegit per internet que també es pot utilizar com a motlles per fer uns bombons per a decorar, fulles de plantes naturals, netes i aixutes. Hi aboquem una mica de xocolata fondant desfeta i quan es refreda traiem la xocolata amb molt de compte.

dissabte, 7 de febrer del 2009

TALLARINES AMB SALSA DE"CONFITURA DE CEBA I CEPS."


L' altre dia vaig comprar un pot de "confitura de ceba i ceps", elaborada per l' empresa olvanesa " Casabella natura", que també elaboren altres productes de molta qualitat amb bolets i verdures. Si en voleu més informació podeu clicar: http://www.olvan.cat/public/directori/Municipi/Empreses_i_comer%C3%A7os/Casabella_Natura/)

Quan vaig comprar el pot, que els venen en botigues d' alimentació i en fires o mercats, vaig agafar també un full de suggeriments i vaig decidir fer aquesta recepta.


INGREDIENTS


500 Gr. de tallarines d' espinacs. (Si la pasta és fresca, millor)
3 Cullerades de confitura de ceba i ceps de "casabella natura"
1 Brik petit de crema de llet.
1 Cullerada de mantega.
Formatge ratllat per acompanyar



PREPARACIÓ


Bullir la pasta fins que estigui al punt.

En una paella, fem desfer una cullerada de mantega i afegim la confitura de ceba i ceps, afegim també la crema de llet. Posem una mica de pebre i sal. Ho deixem fins que bulli.

Aboquem la salsa per damunt la pasta. Espolsem amb el formatge ratllat.


"FARINETES"


La meva mare en fa de tant en tant perquè n' havia menjat moltes quan era petita, i li agraden. L' altra dia les vaig fer jo. Les farinetes es fan amb farina de blat de moro torrada. Es compra a les botigues de llegums. Es poden fer més espesses o més clares, depèn del gust. A casa ens agraden més aviat espesses. Les quantitats indicades a la recepta es poden canviar al nostre gust.


INGREDIENTS


1,5 Litres d' aigua o bé de brou.

300 Gr. de farina de blat de moro torrada.

4 o 5 talls de cansalada grassa.


PREPARACIÓ.


Tallem la cansalada a trossets petits i la fem fregir.

Posem l' aigua amb sal al foc, i quan bulli, aboquem la farina, remenant bé ( jo faig servir la batedora).

Ara podem triar la consistència que volem, si les volem més clares no posem tanta farina...(pensem que al bullir espesseixen una mica més). Afegim la cansalada amb la meitat del suc que ha deixat anar. Les tastem per si falta sal.

Les deixem que bullin uns 15-20 minuts.

Les podem menjar així o també són bones rescalfades, fregint-les a la paella.

dimarts, 3 de febrer del 2009

CRESTES DE TUNYINA


Una bona amanida i unes crestes de tunyina ens poden solucionar un sopar. La pasta de les crestes es pot trobar als "supers", a la secció de refrigerats. Jo les compro de la marca " la cocinera", no sé si hi ha altres marques.


INGREDIENTS (per unes 14-16 crestes)


200 ml. De tomaquet de pot al natural i triturat.

3 Llaunes petites de tunyina.

1 Ceba ratllada o triturada.

2 Ous durs ratllats.

1 Paquet de pasta de crestes (empanadilles)


PREPARACIÓ


Sofregir la ceba en oli d' oliva. Afegir el tomaquet i salar, afegir també un polset de sucre. Deixar-ho que es faci bé. Afegir la tunyina i els ous durs ratllats. Barrejar bé i retirar l' excés d' oli que hi pugui quedar.

Omplir les crestes amb una cullerada de la preparació anterior( no es poden omplir massa). Les tanquem apretant amb una forquilla.

Fregir les crestes en abundant oli d' oliva.

Les podem menjar calentes o també fredes.

diumenge, 1 de febrer del 2009

PASTÍS DE PINYA


Aquest pastís em recorda els meus anys d' institut. Estudiàvem una asignatura que es deia "llar", una optativa, i un dia la profe, ens va explicar la recepta d' aquest pastís de pinya. No sé si era igual, però sí bastant semblant. Vaig fer aquest pastís per primera vegada quan tenia uns 15 o 16 anys... Des de llavors, l' he fet " unes quantes vegades més" i el resultat sempre és força gratificant.

INGREDIENTS


8 Rodanxes de pinya de pot al natural.

50 Gr. de nous picades.( deixar-ne unes quantes per adornar)

50 Gr. de mantega.

150 Gr. de sucre.

3 Ous.

100 Gr. de farina.

1 sobre de llevat en pols.

100 ml. Del suc de la llauna de pinya.

Cireres en almívar


PREPARACIÓ
Posem al foc en el motlle que volguem fer el pastís, la meitat del sucre i la mantega. Ho deixem fer fins que es transforma en un almívar d' un color marrón.
Llavors hi posem de manera decorativa, les rodanxes de pinya, al centre una cirera, i en les espais que queden, un trosset de nou.

Separem els rovells de les clares d' ou. Ara hem de batre-les amb el sucre fins que quedin blanquinoses. Afegim la farina i el llevat, passades pel colador o tamís, les nous picades i el suc de la pinya. Afegim les clares muntades a punt de neu. Barrejem.

Aboquem la pasta damunt la pinya. Ho posem al forn a uns 180-200 graus durant uns 40 minuts. Comprovem de tant en tant la cocció, punxant amb un palet o agulla. Si es torra massa de sobre, el tapem amb paper d' alumini. El deixem refredar una mica i els desmotllem quan és tebi en una plata per servir-lo.

MOUSAKA


L' altre dia a la feina, la Silvia, em va dir que havia menjat mousaka en un restaurant i vaig recordar que feia temps que no en menjava. Així que vaig decidir fer-ne.

La mousaka és un plat grec. Però jo l' he modificat bastant, no crec que tant com perdre'n el nom... en fi...Espero que us agradi tant com a nosaltres.


INGREDIENTS


6OO Gr. de carn picada de porc (o barrejada amb carn de vedella).

3 Albergínies

1 Ceba

2 Cullerades de salsa de tomaquet.

Salsa beixamel.

Formatge ratllat per gratinar.


PREPARACIÓ


Tallem les alergínies a rodanxes i les deixem amb aigua.

Fregim la ceba triturada i, quan ja està feta afegim la carn picada. La deixem fregir. Salem al gust. Afegim la salsa de tomaquet.

Anem fregim les albergínies, prèviament salades. Jo les fregeixo a la planxa, ben calenta, amb una mica d' oli d' oliva. També es podem fregir en una paella però agafen més oli.

En una plata per anar al forn, anem alternant capes d' albergínies i carn picada, començant i acabant per les albergínies. Jo n' hi poso 3 d' albergínies i 2 de carn picada.

Aboquem la beixamel per damunt i espolsem amb el formatge ratllat.

Ho posem al forn a gratinar.



"XATÓ"



Aquesta salsa la faig de manera molt ràpida. No és l' autèntica, que és molt més laboriosa. Però també queda molt bona. La quantitat d' igredients de l' amanida no l' he posat per que depèn del gust de cadascú. La quantitat de salsa que ens sortirà amb aquests ingredients és per a unes 4 persones.


INGREDIENTS


Escarola.

Bacallà esqueixat.

Anxoves en conserva

Tunyina de llauna.

Olives negres.


PER A LA SALSA


20 Ametlles o avellanes torrades

2 Cullerades de pebre vermell dolç.

1/2 All.

1 Polset de pebre vermell picant.

Sal

150 ml. D' oli d' oliva.

75 ml. De vinagre (la meitat que d' oli)


PREPARACIÓ.


Disposem l' escarola en un plat individual o en una plata. Posem per damunt tots els ingredients i ho reguem amb la salsa.

La salsa la fem barrejant tots els ingredients en una picadora o batedora, fins que quedi fina.