dilluns, 30 de març del 2009

CUINAR AMB NYÀMERES

Sabeu què són les nyàmeres?. Jo no ho sabia fins fa poc.

La nyàmera és un tubercle, semblant a la patata, però no porta fècula.
Antigament es conreava molt ( tant per al consum del bestiar com per a la gent) ja que com que és una planta que creix amb facilitat era un menjar molt corrent durant les guerres europees.

Té un gust fi, semblant al de les carxofes.

A la cuina, té moltes aplicacions. Es pot menjar en cremes, purés (sobretot per acompanyar plats de carn), també crua, en amanides o fregida en làmines finetes o a daus.

Aquí ,a Olvan, conreen aquest tubercle a l' hort de casa seva, les germanes Casabella, la Rosa i la Mª Angels, fundadores de l ' empresa Casabella Natura.
L' altra dia vaig provar de fer aquesta crema de nyàmeres i ens va agradar molt.



INGREDIENTS


1/2 kg. de nyàmeres
1 porro
1 ceba
2 porcions de formatgets.
1 l. de brou de pollastre. ( pot ser de tetra-brik)
sal, oli d' oliva, pebre negre.

PREPARACIÓ

Rentar les nyàmeres( en reservem una) i posar-les a bullir uns 20 minuts, per tal de poder pelar-les millor.

Les pelem i les tallem a trossos.
Tallem el porro i la ceba i ho posem en una olla amb oli d' oliva que es sofregeixi una estona.

Afegim les nyàmeres, el brou de pollastre, els formatgets , sal i un raig d' oli.

Ho deixem bullir durant uns 30 minuts.

Ho triturem amb la batedora elèctrica.
Fregim en abundant oli la nyàmera reservada, tallada ben fineta ( sense pelar).

Servim la crema amb la nyàmera fregida per damunt i un polset de pebre negre.
L' empresa Casabella natura fa conserves de verdures, bolets i fruites de molta qualitat. També elabora unes galetes de ceps, molt bones i originals. Després es venen principalment en fires i mercats de productes artesans o en botigues especialitzades en productes gourmet . Ja vaig publicar una altra recepta amb la seva confitura de ceba i ceps. Si en voleu més informació podeu clicar aquí.
Una de les altres conserves que fan és aquesta "vinagreta de nyàmeres".



Es pot fer servir aquesta conserva en moltes receptes de cuina . Amb verdures, amanides, o soles, per picar...

Jo vaig fer una amanida que va resultar molt bona.



INGREDIENTS


Enciam ( de diversos tipus) , rúcula...
Salmó
2 Carxofes (molt tendres)
1 pot de nyàmeres en vinagre.
1 llimona


PREPARACIÓ

Rentem els enciams. Triem les carxofes, només deixant la part més tendre i en fem làmines molt fines. Les reguem amb suc de llimona i oli. Les deixem una estona a macerar.

Disposem els enciams en un plat i per damunt el salmo, les carxofes i les nyàmeres. Amanim amb la vinagreta de les nyàmeres ( abans sacsajem el pot perquè la vinagreta estigui ben barrejada) .

dissabte, 28 de març del 2009

GALETES DEL RAM


Diumenge que ve és el dia del Ram. Quan era petita recordo que anava a beneir ( estrenant un vestit de primavera) una branca de llorer amb tot de galetes i altres llaminadures penjades. A mi m' agradava més portar el llorer que la palma. Recordo que estava tota l' estona esperant a poder menjar, per fi, les llaminadures i galetes.

Les meves filles van seguir la tradició. I les galetes les féiem a casa entre totes tres. Ara s' han fet grans i, evidenment, ja no hi volen anar. Però les galetes els continuen agradant. Així que aquesta tarda de pluja, recordant la tradició, n' he fet.

La recepta que faig servir és la mateixa que per a les galetes de mantega. Cliqueu aquí per llegir-la

L' única diferència és que la pasta no ha de ser massa prima ( una mica menys d' un centímetre, aproxímadament).

Podem fer formes (animals, estrelles, flors, escales...) en un cartró, retallar-les i després fer-les servir de plantilla per tallar la pasta amb un ganivet esmolat. Són galetes més grans que les normals.
Ah! penseu a fer, a cada galeta, un foradet amb un escuradents per poder penjar-la.

Els més petits gaudeixen molt fent aquestes galetes i menjant-se-les, i els grans també.

dijous, 26 de març del 2009

PA DE PESSIC DE MADUIXES

Aquesta és una recepta de la revista "Lecturas. Especial cocina primavera. " , amb alguna modificació que hi he fet.


INGREDIENTS



3 ous

1 iogurt natural

1 sobre de llevat en pols.

250 gr. de farina.

150 gr. de sucre

1/2 vas d' oli

200 gr de maduixes

mantega



PREPARACIÓ


Separem els rovells de les clares d' ou. ( reservem les clares)

Barregem els rovells amb el sucre fins que quedin blaquinosos. Afegim el iogurt i la farina tamissada ( jo ho faig amb un colador) i barrejada amb el llevat.

Barregem.

Afegim l'oli i tornem a barrejar.

Ara hem de batre les clares a punt de neu i afegir-les amb compte a la pasta.

Tallem les maduixes a dauets i les arrebossem amb una mica de farina. Les incorporem a la pasta.

Untem un motllo allargat amb mantega i l' espolsem de farina. Hi aboquem la pasta.

El deixem coure uns 30 minuts a 200 graus. (punxar-lo amb un escuradents per saber si és cuit)

El deixem atemperar i el desmotllem.

dimarts, 24 de març del 2009

BUNYOLS DE BACALLÀ I BUTIFARRA NEGRA



Moltes vegades faig bunyols de bacallà, sobretot en aquesta època, la quaresma, que sembla que vinguin més de gust. L' altre dia per la ràdio vaig sentir que parlàven dels bunyols de bacallà i comentàven que eren bons afegint-hi butifarra negra.

Així que aquesta vegada he adaptat la meva recepta de bunyols de bacallà per fer-la també amb botifarra. A nosaltres ens van agradar molt. I suposo que per a qui no li agradi la botifarra negra, també es poden fer amb tastet tendre (botifarra crua).


INGREDIENTS


100 gr. de bacallà esqueixat sec ( si el compreu ja remullat i dessalat, 200 gr.)

100 gr. de butifarra negra.

125 ml. de llet

50 gr. de mantega

80 gr. de farina

3 ous

1 culleradeta de llevat en pols.

1 all

julivert.


PREPARACIÓ


El dia abans, posem el bacallà en aigua per dessalar-lo.

Posem la llet i la mantega en un cassó al foc. Quan bulli hi afegim la farina i remenem fins que la pasta es desenganxi del cassó. La deixem reposar uns minuts( que no es refredi del tot, ha d' estar tèbia). Incorporem els ous a la pasta, d' un en un. Barrejant cada vegada fins que l'ou quedi ben remenat en la pasta.


Esmicolem el bacallà i traiem el budell de la botifarra. Ho posem uns minuts a la paella amb unes gotes d' oli d' oliva. Retirem tota l' aigua que ha fet el bacallà.

Afegim la barreja de bacallà i butifarra a la pasta de farina. Afegim també la culleradeta de llevat, l' all picat i una cullerada de julivert. Barregem bé.


Amb l' ajuda de dues culleres fem els bunyols i els fregim en abundant oli calent.

Els posem sobre paper de cuina per retirar l' excés d' oli, els emplatem... i a taula.


Jo no hi vaig posar sal, doncs vaig tastar la barreja de bacallà i botifarra i em va semblar que era una mica salada. Sempre podeu fer un bunyol i tastar-lo i si cal més sal, afegir-n'hi.


diumenge, 22 de març del 2009

CARXOFES GRATINADES

Un plat amb verdura una mica amagada amb una bona capa de beixamel. Aixó de disfressar la verdura ho faig perque els habitants de casa meva se la mengin sense arrufar gaire el nas.


INGREDIENTS


8 Carxofes

200 gr. de cansalada viada a trossets petits.

Beixamel .

Formatge ratllat.


PREPARACIÓ


Triar les carxofes ( la part de la tija, la pelem ) i les tallem en 4 parts.

Les fem bullir amb aigua salada fins que estiguin cuites.

Les posem en una plata que pugui anar al forn.

Fregim la cansalada viada en oli d' oliva.

L' aboquem damunt de les carxofes.

Fem una beixamel ( si en voleu saber la recepta cliqueu aquí) i també l' aboquem a sobre de les carxofes.

Hi posem formatge ratllat per damunt... i al forn a gratinar.


divendres, 20 de març del 2009

LAMINADURES DE GOMA



Vaig trobar aquesta recepta en aquest blog de cuina http://comacasa-res.blogspot.es/, que a la vegada explica que la va trobar al blog de "juguem a cuinetes"

I vaig voler provar com em quedaven aquestes gominoles, donçs a les meves filles els agraden molt ( i a mi també...)

No serà l' última vegada que en faig : el resultat em va agradar i en pocs dies no en va quedar ni una.
A l' Ikea venen unes glaçoneres molt econòmiques de formes diverses que poden anar molt bé per a fer aquestes gominoles( jo les vaig fer amb glaçoneres normals, rodones i quadrades) . I també es pot fer en un motlle gran i després tallar les gominoles amb un tallapastes o amb unes tissores...


INGREDIENTS


1 sobre de gelatina del gust que es vulgui .

2 sobres de gelatina neutra.

200 ml.d' aigua( es pot substituir per llet o suc de fruites) .

300 gr. de sucre

sucre per arrebosar ls gominoles

oli de girasol per untar els motlles.


PREPARACIÓ

Es posen tots els ingredients 10 minuts a foc suau , (amb compte que no ha de bullir, si cal retirar-ho uns moments del foc )

Untem motlles de glaçoneres (o del que se'ns acudeixi que poden anar bé) amb oli de girasol , i hi aboquem la barreja que teniem al foc. Ho deixem refredar durant 1 dia a temperatura ambient.

Desmotllem les gominoles i les arrebossem amb sucre.



dijous, 19 de març del 2009

"PATÉ" D' ESCALIVADA


Un dels patés que vaig servir al sopar de l'altre dia va ser aquest d' escalivada.

També el podriem utilitzar per fer canapés, adornant-los amb una anxova.

I a la nevera, tapat amb un pot de vidre, el podrem conservar uns dies.



INGREDIENTS


1 pebrot vermell escalivat.

1 albergínia escalivada

1 ceba escalivada.

3 0 4 nous.


PREPARACIÓ


Triturem l' escalivada juntament amb les nous.


dimarts, 17 de març del 2009

MADUIXES AMB FORMATGE FRESC.




Ja feia dies que volia fer aquestes postres, però no trobava el formatge adequat. A final al lidl vaig trobar formatge fresc tipus quark i em va semblar que m' aniria bé.


És una variant de les típiques maduixes amb nata, més que res per canviar una mica, no perque no siguin bones...


INGREDIENTS

1/2 k de maduixes

400 gr. de formatge Quark

150 grs. de nata muntada.

sucre llustre.

suc de llimona ( per la salsa de maduixa)


PREPARACIÓ


Tallem les maduixes ( en reservem 5 o 6 per fer la salsa de maduixes).

Posem el formatge en un bol i hi afegim sucre ( ho tastem i n' hi posem al gust), barregem amb la nata muntada.

Afegim les maduixes i remenem.

Ho posem en copes per servir-ho.

Fem la salsa de maduixes: Triturem les maduixes reservades , amb suc de llimona ( mitja), una mica d' aigua i sucre llustre. Posem la salsa al damunt de la preparació anterior.


diumenge, 15 de març del 2009

SANGRIA DE VI



Ahir va tocar sopar amb els amics. Van venir a casa i vaig fer un sopar informal i fàcil: pa amb tomaquet, embotit (totalment casolà, fet per nosaltres), truites i patés.

Per acompanyar tot aixó, tenia ganes de fer sangria. I com que semblava que hi quedava millor la de vi que la de cava, la vaig fer de vi. Els va agradar i em van demanar la recepta.

Els vaig dir que la vinguéssin a buscar al meu blog i... Aquí la teniu.


No queda amb un gust gaire fort, i baixa molt bé, però compte de no beure' n massa...


Suposo que també es pot fer amb vi de tetra brik però guanya molt si la fem amb un vi de bona qualitat.


INGREDIENTS


1 ampolla de vi negre de 3/4 de l.

1.5 l. de refresc de taronja sense gas.

50 ml. de ginebra

50 ml. de cointreau

50 ml. de conyac

sucre al gust

1 taronja


PREPARACIÓ


Posem la taronja ,tallada a trossets, amb la pela i tot, a macerar amb els licors i el sucre ( 3 cullerades de moment i després la tastem per si ni falta més). Ho deixem una estona i ho aboquem en una ollla o recipient gran. Hi aboquem també la taronjada i el vi. La posem a la nevera fins al moment de servir-la.


dissabte, 14 de març del 2009

"PINXOS" DE RAP

A casa tinc una petita revista de receptes de cuina que ja té uns quans anys. És un recull de receptes que pel que sembla sortien en un programa que feien a TVE 1 que es deia " Con las manos en la masa". D' aquesta revista he après a fer aquesta recepta.



INGREDIENTS


700 gr. de rap

1 all

julivert

250 gr. de xampinyons

2 tomaquets

150 gr. de cansalada viada en un 0 dos talls.



PREPARACIÓ


Tallem el rap a quadrats. El posem a macerar am l' all tallat, el julivert, oli, sal, i aigua ( que quedi el rap cobert) durant unes hores. Millor si ho posem a macerar el dia abans.

Tallem la cansalada a dauets .I també els tomaquets. Rentem els xampinyons i els hi tallem la cua ( ens poden servir per a fer alguna crema o una salsa)

Fem els pinxos, alternant els ingredients.

Els fregim a la planxa o a la barbacoa.

dilluns, 9 de març del 2009

MADUIXES AL CAVA

Després d' aquests mesos d' hivern, amb poca varietat de fruita, ens arriba la primavera i amb ella, les maduixes... A mi, ja veureu que m' agraden molt, donçs tinc un munt de receptes de maduixes. ..
Aquesta d' avui és una recepta refrescant, no apte per a nens ( tot i que se'ls hi pot servir sense el cava), perfecta per acabar un àpat copiós.


INGREDIENTS ( per cada copa de maduixes)


4 maduixes

1 taronja

1o 2 culleradetes de sucre

cava


PREPARACIÓ

Triturem 3 maduixes amb el suc d' una taronja i una o dues culleradetes de sucre. Ho posem en una copa .Tallem a trossets una altra maduixa, i també la posem a la copa.

Deixem les copes a la nevera i, en el moment de servir hi posem un raig de cava ( la quantitat? al gust de cadascú).Decorem amb l' altra maduixa.


ESQUEIXADA DE BACALLA AMB OLIVADA

Ara toquen receptes amb bacallà.... I l' esqueixada tothom la sap fer, però hi ha tantes maneres de fer-la.. Jo la serveixo amanida amb olivada i ens agrada molt...


INGREDIENTS


1/2 k de bacallà per esqueixar.

3 o 4 tomaquets madurs.

2 cebes tendres.

olivada.


PREPARACIÓ

Posar el bacallà en remull durant la nit abans ( a vegades no hi penso i l' hi poso el mateix dia, canviant l' aigua tot sovint). Triturem els tomaquets i posem la salsa en una plata. Amanim amb oli i sal.

Damunt del tomaquet hi posem el bacallà juntament amb la ceba tallada a juliana.

Posem per damunt l' olivada.


L'olivada es pot fer així:


Barregem en una picadora: 1 polset de timó sec, un polset de romaní sec,una culleradeta d' orenga, una punteta d' all, 200 gr. d' olives negres d' Arago i oli d' oliva( n' hi tirem un raig i si cal ja n' anirem afegint més).

L' olivada a més de fer-la servir com a salsa per amanides, també la podem menjar sobre torradetes...I si ens en sobra, la guardem tapada a la nevera.




diumenge, 8 de març del 2009

FLAM D' OU

El flam.. un postre tant bo, saludable, que admet tantes i tantes combinacions. Podem fer flam de coco, de poma, de taronja, de vainilla...
El podem servir amb fruita, amb nata...En aquest cas, l' he acompanyat amb un pinxo de fruita.
El sucre cremat, jo normalment no el faig. El compro amb aquestes ampolles que ja va fet.

Quan he penjat la recepta, he recordat aquell poema del gran Miquel Marti Pol:

Sempre que a casa fan flam,
quin reclam!,
pels llepafils i pels altres
és un ham.

Quan el porten a la taula
gronxa al plat
i li claves la cullera
de bon grat.

Avis i nens l'aprecien
i és ben clar,
perquè pel flam no fa falta
mastegar.

Miquel Martí i Pol. "Flam". Bon profit!.


INGREDIENTS

5 ous.

1/2 l. de llet.

pell de llimona.

1 tronquet de canyella.

130 gr. de sucre.

sucre cremat.


PREPARACIÓ

Bullir la llet amb a pell de la llimona i el tronquet de canyella. La deixem refredar uns 20 minuts tapada. Retirem la canyella i la llimona.

Barregem els ous amb el sucre. Hi aboquem la llet, remenant bé.

Posem la barreja en unes flameres petites o en una de gran, on prèviament hi haurem posat una mica de sucre cremat.

Ho possem al forn , a uns 150 º,al bany maria( l' aigua del bany maria, jo ja l' hi poso calenta, i no ha de bullir) fins que estigui quallat.( al voltant d' un hora)

dijous, 5 de març del 2009

TRINXAT DE LA CERDANYA



Un plat típic de la nostra comarca veïna, la Cerdanya. Jo no sé si el faig bé però a nosaltres ens agrada així.



INGREDIENTS



1 K de patates


400 Gr. de col arrissada.


4 talls de cansalada blanca.



PREPARACIÓ



Bullim les patates i la col en aigua i sal fins que estiguin toves.


Fregim la cansalada i reservem una mica de suc.


Aixafem les patates i la col amb un raig d' oli d' oliva.


Fem fregir les patates i la col a la paella amb una mica de suc de la cansalada. Ho tombem com una truita fins que estigui daurat per les dues bandes.


Les servim amb la cansalada.




dimarts, 3 de març del 2009

PASTISSET PERSONALITZAT

Avui tenia un tros de pa de pessic de l' altra dia (l' havia comprat fet) i a ningú li feia gràcia menjar-se'l. He pensat que podria fer uns pastissets personalitzats per a les meves filles, per berenar, quan arribin de l' institut. Com que a elles els agrada molt la nocilla...

Es podrien fer també amb nata , crema, melmelada, trufa....


INGREDIENTS


Pa de pessic(si el voleu fer a casa cliqueu aquí)


crema de xocolata


fideus de xocolata


Lacasitos


xocolata blanca i/o negre ( per a fer les lletres)



PREPARACIÓ.


Tallem el pa de pessic en porcions individuals. Les partim per la meitat. Farcim amb crema de xocolata. Untem els costats amb crema de xocolata i els arrebossem amb els fideus .


Per fer les lletres, fem desfer al microones la xocolata (negre o blanca) amb una mica de mantega. ( si la fem desfer massa, l' haurem de posar uns moments a la nevera, convé trobar-hi el punt que va bé per a fer les lletres)


Fem un cucurutx amb un quadrat de cartró i hi aboquem la xocolata. Fem les lletres damunt d' un paper d' alimini i les posem al congelador uns minuts


Les traiem amb compte i les posem a damunt del pastís.

diumenge, 1 de març del 2009

PATATES AMB SALSA PICANT.


A casa, d' aquestes patates en diem patates amb salsa brava, però no m' he atrevit a anomenar-les així, donçs crec que aquesta salsa no s' asembla gaire a l' autèntica. Tot i axí hi ha moltes maneres de fer salsa brava... Aquesta és molt fàcil i ràpida. Les quantitats de pebres les podeu anar variant segons el vostre gust.


INGREDIENTS

Patates.

Salsa:

5 o 6 Cullerades de maionesa ( pot ser de l'envasada).

2 Cullerades de ketxup.

1 Culleradeta (de les de cafè) de pebre vermell picant.

2 Culleradetes de pebre vermell dolç.

1 Polset de pebre negre.


PREPARACIÓ

Fregim les patates, tallades a daus, en abundant oli d' oliva.
La salsa la preparem barrejant tots els ingredients.
Servim les patates amb la salsa damunt.