La nyàmera és un tubercle, semblant a la patata, però no porta fècula.
Antigament es conreava molt ( tant per al consum del bestiar com per a la gent) ja que com que és una planta que creix amb facilitat era un menjar molt corrent durant les guerres europees.
Té un gust fi, semblant al de les carxofes.
A la cuina, té moltes aplicacions. Es pot menjar en cremes, purés (sobretot per acompanyar plats de carn), també crua, en amanides o fregida en làmines finetes o a daus.
Aquí ,a Olvan, conreen aquest tubercle a l' hort de casa seva, les germanes Casabella, la Rosa i la Mª Angels, fundadores de l ' empresa Casabella Natura.
L' altra dia vaig provar de fer aquesta crema de nyàmeres i ens va agradar molt.
INGREDIENTS
1/2 kg. de nyàmeres
1 porro
1 ceba
2 porcions de formatgets.
1 l. de brou de pollastre. ( pot ser de tetra-brik)
sal, oli d' oliva, pebre negre.
sal, oli d' oliva, pebre negre.
PREPARACIÓ
Rentar les nyàmeres( en reservem una) i posar-les a bullir uns 20 minuts, per tal de poder pelar-les millor.
Les pelem i les tallem a trossos.
Tallem el porro i la ceba i ho posem en una olla amb oli d' oliva que es sofregeixi una estona.
Afegim les nyàmeres, el brou de pollastre, els formatgets , sal i un raig d' oli.
Ho deixem bullir durant uns 30 minuts.
Ho triturem amb la batedora elèctrica.
Fregim en abundant oli la nyàmera reservada, tallada ben fineta ( sense pelar).
Servim la crema amb la nyàmera fregida per damunt i un polset de pebre negre.
L' empresa Casabella natura fa conserves de verdures, bolets i fruites de molta qualitat. També elabora unes galetes de ceps, molt bones i originals. Després es venen principalment en fires i mercats de productes artesans o en botigues especialitzades en productes gourmet . Ja vaig publicar una altra recepta amb la seva confitura de ceba i ceps. Si en voleu més informació podeu clicar aquí.
Una de les altres conserves que fan és aquesta "vinagreta de nyàmeres".
Una de les altres conserves que fan és aquesta "vinagreta de nyàmeres".
Es pot fer servir aquesta conserva en moltes receptes de cuina . Amb verdures, amanides, o soles, per picar...
Jo vaig fer una amanida que va resultar molt bona.
INGREDIENTS
Enciam ( de diversos tipus) , rúcula...
Salmó
2 Carxofes (molt tendres)
1 pot de nyàmeres en vinagre.
1 llimonaPREPARACIÓ
Rentem els enciams. Triem les carxofes, només deixant la part més tendre i en fem làmines molt fines. Les reguem amb suc de llimona i oli. Les deixem una estona a macerar.
Disposem els enciams en un plat i per damunt el salmo, les carxofes i les nyàmeres. Amanim amb la vinagreta de les nyàmeres ( abans sacsajem el pot perquè la vinagreta estigui ben barrejada) .