dilluns, 29 de desembre del 2008

ENTRECOT AL PEBRE VERD.


Es pot fer també amb bistec, filet ...El pebre verd en gra, el venen als supers envasat amb aigua en uns pots petits.


INGREDIENTS


4 entrecots ( 1 per persona)

2 culleradetes de pebre verd.

2 cullerades de vi negre

2 cullerades de cognyac
1/4 de pastilla de brou de carn

1 cullerada de mantega

1 vas gran de llet

1 cullerada de maizena


PREPARACIÓ


Fregim els entrecots ja salats, en una paella amb oli d' oliva. Els reservem. En aquest oli hi desfem la mantega, afegim el vi i el cognyac, la pastilla de brou i el pebre verd. Deixem reduir.

Desfem la maizena amb la llet i també l' afegim a la paella. Ho deixem bullir fins que espeseixi i rectifiquem de sal. Aboquem la salsa per damunt dels entrecots o bé la servim per separat.

diumenge, 28 de desembre del 2008

PASTÍS DE SANTIAGO



He llegit que l'autèntic pastís de Santiago es fa amb farina d' ametlla i sucre a parts iguals, i no s' hi posa farina de blat. Jo hi poso menys sucre i una miqueta de farina de blat. A nosaltres ens agrada més.
He inclós una fotografia d'una creu de Santiago. La podeu copiar i enganxar en un document de word, després modifiqueu el tamany segons la mida del vostre pastís, la imprimiu i la retalleu. Així tindreu la plantilla de la creu per adornar el pastís.

INGREDIENTS

250 Gr. de farina d' ametlla
200 Gr. de sucre
50 Gr. de farina de blat
4 Ous
1 Culleradeta de llevat en pols
1 Pessic de canyella
Una mica de pell de llimona ratllada.
Sucre llustre per adornar.

PREPARACIÓ

Batre els ous amb el sucre( han de quedar ben batuts). Afegir els altres ingredients i barrejar bé. Si cal ens ajudarem amb la batedora.
Posem la pasta en un motllo de parets baixes i untat de mantega. Ho enfornem ( forn prèviament escalfat) uns 30 minuts a uns 220 gr.
Quan es cuit (el punxarem abans per saber si ja està), el deixem refredar i el desmotllem. Hi posem la plantilla al centre i l' espolsem amb sucre llustre ajudant-nos d' un colador petit.



dissabte, 27 de desembre del 2008

PIZZETES


Aquestes pizzetes les podem servir com entrant o com plat únic acompanyat d' una bona amanida. Jo vaig utilitzar pasta de full per que en tenia al congelador, però també les podem fer amb base de pizza.


INGREDIENTS


Base de pizza (congelada, refrigerada o feta per nosaltres...) o bé pasta de full congelada i estirada.

2 Cullerades de salsa de tomaquet per pizzeta

Mozzarela

Orenga

Cansalada llistada fumada (becon). 1 tall per pizzeta.


PREPARACIÓ


Tallem la base de pizza o la pasta de full amb l' ajuda d' un vas.

Hi posem per damunt la salsa de tomaquet, l' orenga, el formatge i per últim el "bacon".

Ho posem al forn a uns 200 g. durant uns 20 minuts.

divendres, 26 de desembre del 2008

MONGETES AMB CLOÏSES

El dia abans de Nadal vam tenir convidats a sopar. Un dels plats que vaig cuinar van ser aquestes motgetes.

NGREDIENTS

250 gr. de cloïses
500 gr. de montgetes blanques . ( Les podeu coure a casa o comprar-les de pot. Si les féu a casa heu de tenir en compte no coure-les massa, donçs després han de tornar a bullir una estona)
1 ceba ratllada
1 all picat
1 cullerada de salsa de tomquet
50 gr. d' ametlles torrades i picades
1 fulla de llorer
1/4 de pastilla d' avecrem de peix

PREPARACIÓ

Posem les cloïses ( abans les haurem posat 2 hores amb aigua i sal per que treguin la sorra) en un tupí amb 2 dits d' aigua i les fem bullir fins que s' obren. Ho reservem.
En una cassola ( millor de terrisa) hi posem oli d' oliva i afegim la ceba i l' all, ho salem i ho deixem daurar. Afegim el tomaquet i les ametlles, el julivert, el llorer i la pastilla avecrem. Hi aboquem les cloïses amb l'aigua de la cocció. Per últim afegim les montgetes i ho deixem que bulli tot junt durant 20 min.

diumenge, 21 de desembre del 2008

MOUSE DE LLIMONA


Un postre que va força bé després d' un menjar abundant.

Per decorar-lo avui ho he fet amb xocolata fondant que primer desfaig al bany Maria i després l' hi dono forma amb l' ajuda d' una màniga pastissera. Però va molt bé decorar-la amb un parell de galetes tipus " mikados" o qualsevol altre decoració que s' ens acudeixi. També hi espolsem per damunt pell de llimona ratllada.


INGREDIENTS


1 Pot petit de llet condensada

1/2 l. de nata montada o bé 3 iogurts naturals tipus "grecs".

El suc de 3-4 llimones.


PREPARACIÓ


Barregem tots els ingredients i ho pasem per la batidora. Millor servir la mouse ben fresqueta.

PASTÍS DE POMA


Per fer aquests pastís necessitarem els ingredients del pa de pessic, per fer la masa. Ja vaig comentar que amb la base del pa de pessic es poden fer molts tipus de pastissos.


INGREDIENTS


200 gr. De farina

1 Sobre de llevat

150 gr de sucre

3 Ous

Mig vas (dels d' aigua) de llet

3 Cullerades d' oli

Si es vol, es pot aromatitzar amb una mica de ralladura de llimona .

4 pomes mitjanes

1 cullerada de mel o melmelada de poma desfetes.


PREPARACIÓ


Passem la farina i el llevat per un sedàs o colador per desfer els grumolls. Afegim la llet i l' oli i remenem molt bé fins que ens quedi una pasta llisa.Posem a escalfar el forn a temperatura màxima.Separem els rovells de les clares. Barregem els rovells amb el sucre. Els hem de batre fins que quedi una barreja blanquinosa (és millor fer-ho amb un utensili especial dels que serveixen per posar les clares a punt de neu, si no s' ha de fer manualment).

Afegim la barreja a la pasta de farina. Remenem bé. Pelem les pomes, i en tallem dues a trossets petits.

Barrejem els trossets de poma amb la pasta.

Untem una motlle amb mantega o bé oli i hi aboquem la pasta.

Decorem per damunt amb les altres dues pomes tallades a làmines, i ho posem al forn a uns 200 graus durant uns 35-40 minuts . Hem de tenir la precaució de no obrir el forn durant aquesta estona, si no el pastís no puja de volum.

Passada aquesta estona, obrim el forn i punxem el pastís per saber si ja està cuit

Quan el pastís ja estigui cuit i fred, el desmotllem i el pintem amb un pinzell impregnat amb mel o melmelada de poma ben desfeta o triturada.

dissabte, 20 de desembre del 2008

TRUITA DE PATATES RÀPIDA



Aquesta és una truita ideal per quan és té poca estona per cuinar.










INGREDIENTS

8 Ous
Una bossa de patates "xips" d' uns 130 gr.

PREPARACIÓ

El primer és batre els ous juntament amb un raget d' aigua ( no hi hem de posar sal, donçs les patates ja en porten).

En un bol gran, barregem les patates amb els ous. I fem la truita.

BRANDADA DE BACALLÀ


Per farcir pebrots del piquillo, per posar damunt d' una torrada i amb formatge ratllat torrar-ho al forn, per omplir canelons, etc... O per menjar-la sola, que és també molt bona.

INGREDIENTS

250- 300 gr. de bacallà esqueixat desalat.

3 patates ( uns 350 gr.)bullides i aixafades.

2 alls

1 ampolleta o un brik petit de crema de llet

oli d' oliva

Llet ( no sempre és necessària, només si queda massa espessa per poder-la aclarir)

PREPARACIÓ

En una cassola amb força oli d' oliva fregim els alls (poc, donçs no s' han de daurar) i lleugerament el bacallà. Afegim les patates. Aboquem la crema de llet i ho pasem per la batidora. Tornem a posar-ho al foc fins que bulli uns 2 minuts. Rectifiquem de sal. Si queda massa espessa s' hi pot afegir llet.

dissabte, 13 de desembre del 2008

TORRÓ DE XOCOLATA


És la primera vegada que faig aquesta recepta de torró. És més fàcil comprar-lo al super, però si ens agrada el torró artesà, podem provar de fer-lo. A mi m' ha quedat una mica massa gruixut. Només he fet servir un motllo. Si repartim la pasta en dos motllos o en un de més gran ens quedarà millor.

La base és una barreja de xocolates amb mantega semblant a la de les trufes. Hi podem afegir arròs inflat (com he fet jo) o bé nous, ametlles, avellanes..., fins hi tot una mica de licor.

La proporció de xocolates la podem variar segons el nostre gust, i també la quantitat de sucre.


INGREDIENTS


200 gr. de xocolata sense llet

200 gr. de xocolata amb llet

150 gr. de mantega sense sal

50 gr. de sucre llustre (si no en tenim podem pasar per la picadora el sucre normal)

50 gr. d' arròs inflat (cereals "Rice Krispis", si no en trobem de normals podem posar-n'hi de "chocolateados" )

PREPARACIO

Ratllem la xocolata amb llet (operació força ingrata, costa una mica)

Desfem al bany Maria la xocolata sense llet amb la mantega. Quan està desfeta hi afegim el sucre i barregem bé. Incorporem la xocolata amb llet ratllada i tornem a barrejar. Ho pasem per la batidora perquè quedi una pasta més fina. Afegim els cereals i ho remenem.

Ho posem en un motlle rectangular (jo n' he fet servir un dels que després és llencen). I ho posem una estona al congelador fins que agafa consistència i el podem desmotllar).

Ja estan a punt de menjar.


dimecres, 10 de desembre del 2008

"AREPAS " D' ESPARRECS VERDS I CANSALADA


Aquest estiu vam menjar "arepas" a Tenerife. Jo no n' havia menjat abans i les vaig trobar molt bones . A més, no són difícils de fer i admeten tots els ingredients que es puguin imaginar i combinar.

La farina de blat de moro precuinada es pot trobar als supermercats, a la secció de les farines i les pastes. Hi ha vàries marques. En el paquet hi sol haver les instruccions per preparar les "arepas."


INGREDIENTS


Amb aquesta quantitat, jo vaig fer unes 6 "arepas".(depen del tamanys que es facin)


2 tasses de farina de blat de moro precuinat.

2 tasses i mitja d' aigua

1 culleradeta de sal.


Pel farciment:


12-15 esparrecs verds (poden ser congelats)

15 talls fins de cansalada virada assecada. (tipus bacon)

6 talls de formatge edam.


PREPARACIÓ


Baregem la farina amb l' aigua i la sal. Primer remenem amb una forquilla i seguidament amb les mans fins obtenir una pasta llisa. Fem boles amb la pasta segons el tamany i la quantitat d' "arepas" que volguem fer. Les aplanem . Les fregim amb força oli de girasol fins que estiguin daurades per les dues bandes. Les deixem uns moments sobre paper de cuina per retirar l' excés d' oli.

Fem el farciment:

Fregim els esparrecs i la cansalada tallats a daus.


Obrim les arepas per la mitat amb un ganivet esmolat, i amb compte per no espatllar-les. Millor no obrir-les completament perquè el farcit s' aguanti millor dins l' "arepa".

Omplim les "arepas" amb el farciment i hi posem ,a cada una, un tall de formatge. Abans de menjar-les, les posem al microones uns moments, per desfer el formatge i que estiguin calentes.



diumenge, 7 de desembre del 2008

PASTÍS DE FORMATGE


Vaig trobar la recepta en un llibre de cuina i vaig modificar algunes coses. El resultat és un pastís que agrada bastant i no ens hem de passar gaire hores la cuina per preparar-lo.






INGREDIENTS

3 Ous

1 Terrina de 250 gr. de formatge cremós (tipus filadelphia).

3 Iogurts naturals

6 Cullerades de sucre

3 Cullerades de farina

1/4 d' un sobre de llevat.

Ralladura de pell de llimona (opcional)

Panses de corint (opocional)


PREPARACIÓ.


Tant fàcil com barrejar tots els ingredients amb la batedora. Afegir les panses, si volem posar-n'hi. I posar-lo al forn uns 40-45 minuts a 180 gr. en un motllo untat de mantega . Per saber si és cuit, ho comprovem punxant-lo.

CONSERVA DE TUNYINA


L' altre dia vaig trobar a internet una recepta per fer conserves de tunyina. La vaig trobar interesant i la vaig provar. Aquell dia a la peixateria no hi havia tunyina, però si un altre peix de la mateixa família anomenat melva ( força més econòmic que la tunyina) . He de dir que va quedar molt bona la conserva.

Molt diferent de les que podem comprar. No és difícil de fer i el resultat val la pena.

Jo vaig comprar el peix senser ( devia fer 1.7oo gr. ) i la peixatera li va treure l' espina central i el cap i les tripes)


INGREDIENTS


Tunyina, melva, (potser fins i tot aniria bé amb verat)

sal ( 100 g. per litre d' aigua)

oli d' oiva

1 fulla de llorer.


PREPARACIÓ


Es talla el peix a trossos d' uns 5 cm.

Posem aigua amb sal en una olla. Depenent de la quantitat de peix hi posarem més o menys aigua. Jo hi vaig posar 1.5 l d' aigua. El peix ha de quedar cobert d' aigua.

Quan l 'aigua bull, hi posem la fulla de llorer i el peix. Ho deixem coure 30 minuts.(Si el peix fos molt gros el deixariem coure més estona)

Quan el peix és cuit el treiem de l'olla i li treiem la pell i les espines que hi hagi. L' anem col.locant als pots que han d' estar ben nets. Els omplim d' oli d' oliva. Els tapem i els fem bullir al bany Maria durant 1/2 hora.


ESCUDELLA DE BLAT DE MORO ESCAIRAT


Avui la meva mare ha fet escudella de blat de moro escairat. Un plat molt típic del Berguedà. I amb aquest fred la veritat és que es posa molt bé.

Cuinar-lo no és gens difícil, només ha d' estar força hores al foc.


INGREDIENTS


5OO gr. de blat de moro escairat.

100 gr. de montgetes blanques de les rodones.

1/2 peu de porc (millor si és salat)

2 ossos d' esquena de porc ( també és millor que siguin salats)

1 os de pernil.

1 tros de pollastre o gallina

1 os de vedella


PREPARACIÓ


El dia abans de cuinar el blat de moro, l' hem de posar en remull i deixar-li 24 hores.

L' endemà rentem bé el blat de moro, i el posem al foc en una olla gran amb força aigua freda (uns 5-6 l). Pensem que el blat de moro quasi dobla el seu tamany durant la cocció.

Quan bull, hi afegim els altres ingredients i els deixem al foc al menys 4 hores (l' hem de tastar per comprobar tant la cocció com el punt de sal). Hem de tenir en compte que si hi posem els ossos salats, gairebé no hi haurem d' afegir sal.
Quan està cuit, treiem el tall dels osos i el tirem a l' olla a bocins.

La meva mare, el peu de porc no el desosa, en fa 3 o 4 trossets i el posa a l' olla amb ossos i tot.

També hi ha l' opció de fer unes mandonguilles i afegir-les quan el blat de moro quasi està cuit.

Que vagi de gust....