diumenge, 5 de març del 2017

BRUNYOLS DE L' EMPORDÀ


Al blog ja hi tinc una recepta dels bunyols de vent que són els que sempre faig per aquesta època ( bé... i sempre que tenim ganes de menjar bunyols), però tenia ganes de fer aquests altres, els anomenats brunyols, els de l' Empordà, amb una massa diferent. Més laboriosos sí, però també molt bons!



La recepta és del llibre "Reposteria Casera" de Tikal, fent algunes petites modificacions per adapatar-la al nostre gust.


INGREDIENTS 

350 gr. de farina de força
50 gr. de mantega
20 gr. de llevat premsat de forner
60 gr. de sucre
70 gr. de llet
la ratlladura d' una taronja
3 ous
1 polset de sal
1 culleradeta  de postre de matafaluga

oli  de girasol per fregir
sucre per arrebossar 
anís per ruixar els brunyols (opcional)


PREPARACIÓ

Barregem la llet tèbia amb el llevat i 100 gr. de farina. Amasem i fem una bola que guardarem tapada amb un drap dintre del forn apagat durant 1/2 hora.

Ara podem fer la massa de dues maneres: 

Amb un robot de cuina que amasi (jo ho faig amb la mycook)

Posem els ous, la mantega desfeta, el sucre, la farina, la ralladura, la matafaluga, la sal i la bola que havíem reservat abans i l' amsem a la màquina. A la meva, amb uns 3 minuts ja n' hi ha prou.  

Manualment

Fem un volcà amb la farina damunt el marbre ben net, i al centre hi posem la mantega estovada, els ous, la ralladura, la matafaluga i a sal. Remenem i afegim la bola de massa que ja teníem reservada. Amasem tot junt fins que obtinguem una pasta ben llisa i tova. Si ens quedés massa enganxosa, sempre hi podem afegir una mica de farina. 


Quan ja tinguem la massa feta ens enfarinem les mans i  fem petites boles del tamany d' una nou, més o menys i les disposem en una plata gran ( la del forn ja va bé) untada amb oli o bé coberta amb un paper de forn. 
Les deixem llevar durant una hora dins el forn apagat.
Fem escalfar oli en una paella, ens tornem a enfarinar les mans, agafem les boles, hi fem un forat al mig amb el dit i les posem a fregir en l' oli calent ( a foc mitjà, no massa fort perquè se'ns cremarien).
Posem els brunyols fregits sobre paper de cuina, els posem en un bol on els ruixarem amb anís i  els arrebossem amb sucre.
Si els maridem amb una mica de garnatxa roja de l' Empordà... mmm ...deliciosos!



7 comentaris:

Sussi Abel ha dit...

Ui que bons!! jo no els he fet pujar mai individualment en boletes, ho hauré de provar, segur que és molt més ràpid, a casa sempre fèiem pujar la massa sencera.

No tot són postres ha dit...

A mi totes les masses que s'han de fregir em fan molta mandra...ara que un parell amb una mica de garnatxeta de Porrera...mmmmm, i tant que me'ls menjaria.
Ptnts
Glòria

Reme ha dit...

Boníssims, m'encanten els bunyols.
Salutacions

Marta Padenous ha dit...

Boníssims i prohibits!! Igual que amb el xuixo!! M'encanten però prohibits! Ai els greixos dels olis!!😂😂 prnts

Palmira POM ha dit...

Això és tot un perill! Boníssims i totalment irresistibles!!!
Petons i bona setmana,
Palmira

Cristina ha dit...

Sense paraules...es veuen tendres i humits. Com ha de ser.

Unknown ha dit...

QUINA PINTA...
Això es un perill pes les que no podem menjar dolç.