diumenge, 21 de maig del 2017

VASETS DE BLAT DE MORO ESCAIRAT AMB ALVOCAT


El blat de moro escairat és un producte típic del Berguedà. Es una varietat de blat de moro de color blanquinós que es conrea a la nostra comarca. Després de collir-lo, es deixa assecar unes setmanes i llavors ja està llest per "escairar-lo" es a dir, pelar-lo. A la comarca queden pocs escairadors, que es com s' anomena a la persona que fa aquesta feina d' escairar. El blat de moro és menja habitualment en escudella, a l' hivern, de fet  per Nadal és present en moltes llars. També es pot bullir com un llegum i fer-lo saltejat amb rostillons de cansalada blanca.
A casa ens agrada molt i a l' estiu el mengem fred. Aquesta amanida presentada en vasets es molt adient per èpoques caluroses, i el contrast amb l' alvocat i l' oli d' alfàbrega li dona un punt diferent i molt bo. Si no sou del Berguedà i voleu comprar blat de moro, el podeu trobar on-line per coure a Cal Coloma. L' empresa olvanesa Casabella Natura també el comercialitza en pots ja cuit i llest per menjar-lo.


INGREDIENTS

300 grs de blat de moro per coure o blat de moro ja cuit de Casabella Natura
2 alvocats
Una llauna d' anxoves
2 llaunes de tonyina en oli d' oliva
Barreja de llavors per amanida ( llavors de sèsam, de chia, pipes...)
Unes fulles d' alfàbrega
oli d' oliva
1 all
sal, pebre

PREPARACIÓ

Rentem bé el blat de moro al raig d' aixeta. El posem en una olla al foc amb aigua ( uns 2,5 litres aprox., el blat de moro crixerà el doble del seu volum durant la cocció). Hi posem una fulla de llorer, un parell d' alls sense pelar i un raig d' oli. Quan bulli, el tapem i el deixem a foc lent durant unes 4 hores o fins que estigui tou ( pot trigar fins i tot 5 o 6 hores a coure's). A mitja cocció hi afegirem la sal que calgui.

L'escorrem i ja el tenim llest per fer l' amanida. El podem guardar a la nevera 3 o 4 dies. També el podem congelar.

Posem el blat de moro en un bol, afegim la tonyina, les anxoves tallades petites, i també l' alvocat tallat a trossets

Amb la batedora fem una salsa amb mig vas d' oli d' oliva, unes fulles d' alfàbrega i un all.
Disposem l' amanida en vasos i hi tirem per damunt uns pessics de llavors, Amanim abans de servir amb la salsa d' alfàbrega.



4 comentaris:

La Cuina de l'Olga ha dit...

Quins gotets més originals! Gràcies per l'explicació del blat de moro escairat!
Petonets,
Olga

Cuinetes-Carme ha dit...

Quina amanida més bona, presentada en squestes gotets queda estupenda!

JUEGO DE SABORES ha dit...

Muy bonita la presentación en vasito, el blat de moro escairat era un producto totalmente desconocido para mí, pero tu mamá nos hizo un guiso divino. Gracias Anna y un beso a tu madre.
Blanca desde JUEGO DE SABORES

No tot són postres ha dit...

Han de ser super bons aquests gotets Anna, i tenen tota l'essència del Bwrguedà 😉
Ptnts
Glòria