dissabte, 27 de març del 2010

TRUITA AMB MEL I TALLER DE LA MEMÒRIA A OLVAN


Sí, truita de mel o també anomenada truita de gormand.
Aquesta és una recepta que va fer la meva mare en el taller de cuina de la memòria, d' Olvan.
Ella ja en menjava quan era petita, la seva mare en feia i també la seva àvia. Jo l' he coneguda arrel d' aquest taller de la memòria, no n' havia fet ni menjat mai.

El taller de "Cuina de la memoria" és una iniciativa de l ' Ajuntament d' Olvan per recuperar receptes antigues que es cuinàven (algunes encara es cuinen) a Olvan, amb la intenció de fer un receptari amb fotografies d' aquestes receptes. Una manera de recuperar-les i que no s' oblidin.

La cuina d' abans en un poble petit i rural com Olvan, era una cuina senzilla però treballada , la cuina del xup-xup, amb productes que collien dels horts o bestiar que tenien a casa, una cuina en la qual tot s' aprofitava( fins i tot feien servir , per al brou, les tripes dels pollastres!)
Algunes de les receptes que vam cuinar van ser: Farinetes, patates i col, escudella, bacallà amb panses, bunyols, crema catalana, careta de porc amb panses, confitura de poma, carbassa, pera i codony, ...

El taller ha durat unes setmanes i ja s' ha acabat però la participació ha estat molt bona i el balanç , molt positiu.
Un munt de receptes, anècdotes i una manera de cuinar diferent d' ara, amb uns mitjans diferenst i , aixó sí, molta més calma.

L' Helena Picó, ha estat l' encarregada per part de l' Ajuntament d' anotar i classificar aquestes receptes amb molta paciència , una bona feinada! ( a vegades les cuineres no li deien la quantitat sinó que ho feien a "ull") i també ha fet les fotografies.

L'Institut Català de Cuina s' ha fet ressò a la seva web d' aquest taller i també el Regió 7.
Dues cuineres, entre elles la meva mare, també van ser entrevistades a radio Berga.
Si voleu, podeu clicar en aquest enllaç per veure'n més detalls, i fotografies :

Institut Català de Cuina.

Jo també us deixo unes fotografies que he fet durant aquests dies.




I ara , LA TRUITA AMB MEL.


INGREDIENTS

1 ou per persona
1 cullerada de farina per persona1 polset de sal
mel

PREPARACIÓ

Hem de batre els ous amb la farina i un polset de sal i fregir la truita amb una mica d' oli en una paella gran (ha de quedar primeta).
La traiem del foc, i encara calenta, hi aboquem generosament mel per damunt.



Algunes participants del taller ( jo no hi era, feia la foto) , i faltava altra gent que no havia pogut venir aquell dia.

12 comentaris:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; Una bona iniciativa del Ajuntament de Olvan, receptes per recordar i també pensar amb els gustos d'aquestes receptes que es feien abans.
Bons records Anna¡¡ :-D

Glòria ha dit...

Veus? tu sempre ens dius que quina sort que tenim de poder anar a cursos a Barcelona, doncs mira, jo ara et dic que quina sort que has pogut anar a aquest taller. Una bona iniciativa de l'Ajuntament d'Olvan per apropar-nos la cuina de sempre, i encara millor, feta per les mestresses de casa. Seria possible aconseguir aquest receptari quan estigui editat?

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Hola Anna, quina bona idea, aquest taller de cuina d' abans, no s'han de oblidar mai aquestes receptes, sería una llàstima.
De la truita de mel no había sentit a parlar mai.
Avui hi fet els teus montaditos de formatge de cabra i estàn molt bons.
Petons.

mercè ha dit...

Aquestes trobades amb receptes típiques de cada zona són un tresor!,i si no es perd el que s'ha aconseguit amb aquesta trobada i com dius ho recolliu en un receptari serà perfecte!. A reveure,Mercè-dest.cass.

Lídia ha dit...

molt interessant Anna, gràcies per compartir-ho amb nosaltres.
M'ha sobtat lo de la truita i també les mandonguilles. No ho havia vist mai

petons

PILAR ha dit...

Quina bona iniciativa. Deu ni do els plats que vau fer i que bons! Les mandonguilles amb mantellina i el cap i pota m´ha recordat el que feia ma mare. La truita de mel deu ser una delicia.
Petons!

mercè ha dit...

Per cert, un amic del meu home va tenir una casa llogada a Olvan (per això em sonava el nom), potser la coneixes: es deia o diu "cal geperut" i era als afores...Em feia gràcia comentar-t'ho. A reveure i bons dies de festa. mercè-dest.cass.

glutoniana ha dit...

Trobo genial poder recuperar totes estes receptes, segur que s'ho van passar molt bé, i genial per la memòria!

maia ha dit...

Hola Anna, una bona iniciativa. Ho trobo molt interessant i molt important, la cuina es part de la nostra historia més propera. I moltes gràcies per compartir-ho,una abraçada.

Mercè ha dit...

Anna, quina bona iniciativa!! Crec que hi ha tantes receptes que cauen en l'oblit que ja va bé que hi hagi tallers com aquest! I mira, aquesta truita amb mel la desconeixia completament!
Petons!

ANNAFS ha dit...

Josepb,

Penso que sí, que és una bona iniciativa, sobretot perquè no es perdin

Glòria,

No sé si es podran aconseguir aquests receptaris, suposo que sí. Ja t' ho faré saber.

La cocinera de Bétulo,

Jo tampoc havia provat mai la truita amb mel, i ben bona que és...

Mercè,

I tant que sé on és Cal Geperut, moltes vegades hi pasem quan anem a caminar. Ben tranquil que deuria estar aquest amic del teu home!.

Lídia,

Jo les mandonguilles sí que ho havia vist, quan es matava el porc era típic de fer-les, i a casa dels meus sogres encara les fan.

Pilar,

Sí el cap i pota també en fa la meva mare, però jo no en menjo. Si hi penso gaire d' on bé... no sóc gaire de "menuts", jo.

Glutoniana,

I ara en volen fer un altre sobre herbes medicinals i remis antics, també pot estar molt bé.

Maia,

El que volen és recuperar la memoria històrica a través de la memoria oral, i la cuina és una part important de la història, oi?

Mercè,

Es que ja no es cuina com abans i es van oblidant les receptes de mica en mica. Esperem que així en recuperem moltes.


GRACIES PELS VOSTRES COMENTARIS. PTNS.

Anònim ha dit...

Hola bon día, m'he trobat amb el teu blog mirant altres blogs e cuina i m'agrada molt, la cuina tradiconal es lo millor que els nostres avant passats ens han pogut deixar, siguen de hon siguen, hen quedo amb el teu permís.
Yolanda.
http://vileretaenlacuina.blogspot.com.es/