diumenge, 29 de desembre del 2013

TORRÓ DE NATA I NOUS


Aquest any ja he preparat unes quantes rajoles de torró, el que passa és que amb l' atabalament d' aquests dies, els àpats, les trobades familiars... no he tingut temps de publicar-los. Aquest de nata i nous ens agrada molt a casa...Us poso les fotografies del de l' any passat, que tot i que el vaig fer igual va quedar d' una consitència més dura, i d' aquest, que ha quedat més tou. De totes maneres, és un torró molt fàcil de fer i queda boníssim!



INGREDIENTS

100 ml. de nata per muntar 
200 grs. d' ametlla crua mòlta.
160 grs de sucre
125 grs. de nous trossejades ( en reservem 3 o 4 senseres per decorar)
50 grs. de xocolata fondant per decorar


PREPARACIÓ

Posem la nata a foc lent amb el sucre en un cassó. Anem remenat fins que el sucre s' hagi desfet (uns  4 minuts) i hagi espessat com un almívar. El foc molt baix, no ha de bullir. Afegim l' ametlla i remenem bé. Retirem del foc. Afegim les nous. Tornem a remenar.
El disposem en un motlle folrat amb paper fil, que en sobri per tapar-lo. Pot ser un motlle de torró o de plum-cake (millor de silicona, tot i que amb el paper film va bé de desmotllar) o també es pot fer servir un brik de llet en posició horitzontal tallat  per la meitat. Amb l' ajuda del paper film l' apretem bé amb les mans.
El deixem tot un dia a la nevera ( si tinguéssim molta pressa, unes hores al congelador). El desmotllem i el decorem amb la xocolata fondant desfeta al microones i unes nous per damunt.

* Es pot conservar un parell de setmanes a la nevera, embolicat amb paper film.

dimecres, 18 de desembre del 2013

POLLASTRE DEL BERGUEDÀ AMB PRUNES I BOLETS


L' altre dia quan feia les propostes per a les festes vaig adonar-me que no  tenia al blog gairebé cap recepta de pollastre, tot i que en faig molt sovint. Així que avui us porto una recepta ben tradicional que també us pot servir per fer aquests dies de festa. 




INGREDIENTS
1 pollastre
bolets ( poden ser secs o congelats)
prunes seques
250 ml de brou de verdures 
1 ceba
1 pastanaga
1 porro
1 tomàquet
3 alls
1 fulla de llorer
oli d' oliva, sal, pebre

picada: 5-6 ametlles torrades o avellanes, 1 polset de sal, 1 all, julivert, dues galetes maria o bé un tros de pa torrat.



PREPARACIÓ

Posem oli en una cassola i fem fregir els trossos de pollastre ja salats i empebrats. Els retirem.
Tallem la ceba en 4 o 6 trossos, la pastanaga i el porro també a trossos grans i el tomàquet ( 4 trossos). Pelem els alls.
Posem la cassola amb l' oli de fregir el pollastre al foc  i  hi aboquem les verdures tallades i els alls sensers, també la fulla de llorer. Deixem fer uns  5 minuts. Hi posem el pollastre. Hi aboquem el brou o l' aigua.Quan bulli, baixem el foc, i tapem.
Fem la picada amb tots els ingredients i l' incorporem a la cassola. Deixem coure al voltant d' una hora (o més si el pollastre és molt gros). Fem fregir els bolets amb oli d' oliva i una mica de sal ( si són secs, els haurem posat en aigua una estona abans) i els afegim a la cassola juntament amb les prunes. El deixem uns 15 minuts més al foc.

Notes:   * Potser que hi haurem d' afegir brou o aigua durant la cocció.
             * Els estofats són més bons cuinats el dia abans de menjar-los.
                Un cop freds, els guardem a la nevera o en algun lloc fresc.

dijous, 12 de desembre del 2013

"PANETTONE" (PA DOLÇ)


L' any passat ja tenia ganes de fer un panettone, un pa dolç típic d' aquestes dates i d' origen italià, però al final no em vaig decidir. Aquest any sí, volia fer-lo. Em vaig documentar; vaig mirar per la xarxa aviam què trobava, i uff... un munt de receptes, algunes més complicades, altres menys, amb panificadora, sense, amb molt llevat , amb molts o pocs ous...tampoc estava segura de les quantitats que em sortirien,  no m' acabava de decidir. De fet un panettone és un pa dolç, aixó sí que em va quedar ben clar... Llavors vaig pensar " Jo ja faig un pa dolç amb xocolata que em surt molt bé, és un recepta fabulosa, que no em falla mai... podria fer unes petites modificacions per elaborar un panettone a la meva manera... i Avui us presento el resultat.
En vaig fer dos  ( aquesta recepta ja la conec i sé exactament la quantitat que em surt i que em cap molt bé a la panificadora per amasar-lo, així que no vaig tenir cap entrebanc). Un amb fruites seques i panses i l'altra amb xocolata i nous..
 
L' altra problema era trobar els motlles. Ja havia decidit que si no els trobava ho faria amb uns motlles folrats amb paper de forn per fer-los més alts ( els motlles de panettone que vaig comprar fan 13,5 cm de diàmetre per 10 cm d' alçada), o ( aixó ho vaig veure en el  llibre "Elaboración artesanal del pan") amb torretes de terrissa ( sí, sí ...es veu que es cou molt bé el pa, de tots tipus, a les torretes, tot i que jo encara no ho he provat).

Al final no va fer falta i en vaig trobar sense problemes a Berga ( tot i que em va comentar l ' Eli que ja no en tenia més) a la botiga "Pessics de sucre"

De fet, feia temps que no en menjava perquè els comercials no m' acaben d' agradar, però aquests són delicisos, i no ho dic perquè els hagi  fet jo! 


INGREDIENTS

250 grs de llet sensera
2 ous grossos
60 grs. de sucre
60 grs. de mantega a temperatura ambient
10 grs. de sal
1 sobre de sucre avainillat
la ralladura d' una taronja
500 grs. de farina de força
15 grs de llevat fresc

125 grs de xocolata picadeta com hi vaig posar jo  (o millor xips de xocolata)  i 50 de nous ( per un dels pans)
175 grs. de fruites assecades i panses (per l' altra pa)
1 ou batut per pintar/glassejar  els pans i un trosset de mantega per posar damunt.

PREPARACIÓ 

En màquina d' amasar o panificadora

1-Feu la massa a la panificadora incorporant els ingredients pel mateix ordre que estan escrits, i amb un programa d' amasat i llevat.
2-Traieu la massa de la màquina, espolseu el marbre i les mans amb una mica de farina, feu dues parts de la massa:  en una hi barregeu la fruita assecada i a l' altra la xocolata i nous. Formeu dos pans rodons i els poseu dins els motlles dels panettones .


 Deixeu que llevin 1 hora i mitja o dues en lloc un tebi ( va molt bé el forn apagat). Passada aquesta estona, els pinteu  amb ou, feu dos talls en forma de creu i hi poseu una culleradeta de mantega al centre del tall.


Els poseu al forn preescalfat, a 200 º durant 10 minuts, llavors baixeu la temperatura a 180 º durant 20-25 minuts. Si es torren massa de sobre els haureu de tapar amb un paper de plata.
Els deixeu refredar damunt una reixa (la del forn va bé) i els espolseu amb sucre llustre.

A mà

Si no teniu panificadora o màquina d' amasar, haureu de barrejar el llevat esmicolat i la farina amb les mans i afegir la llet, el sucre i la sal, la ralladura de taronja i la vainilla,  finalment els ous i la mantega. Amaseu fins que quedi una massa llisa.
Feu una bola amb la massa i deixeu-la en lloc tebi durant 1 h i mitja, tapada amb un drap humit.
Continueu la recepta a partir del punt 2.


dissabte, 7 de desembre del 2013

MÉS PROPOSTES DE MENÚS PER A LES FESTES...


Al 2011 vaig publicar una entrada  amb unes "propostes de menús per a les festes", que podeu tonar a consultar si ho voleu. Juntament amb una sèrie de consells o recomanacions a l' hora de preparar els àpats, hi vaig incloure uns quants menús. Avui  n' hi afegeixo uns quans més, aviam si us poden servir d' ajuda per complaure els vostres convidats.
Si llegiu l' entrada esmentada veureu el que faig jo per planificar tots els menús. També és important fer una bona "mise en place", sí,  com els cuiners professionals...és a dir, preparar tots els ingredients i estris que necessitem a l' hora de cuinar un plat, per tenir-ho tot a mà. Igualment, si s' ha de picar julivert o all, o fer un fumet, ja tenir-ho fet.
A mi també m' agrada marcar el lloc de cada comensal amb el seu nom. Ja fa temps que vaig comprar aquestes figuretes per posar-hi el nom amb rotulador i després s' esborra amb aigua .Ja no recordo ni on ho vaig comprar, però uns rectangles de cartolina poden fer la mateixa funció. O bé posar-hi un full amb el menú a degustar imprès. Són detalls que no costen massa i queden molt bé.





1- MENÚ CATEGORIA "SENZILL- BASIC"

Entrant /primer plat
Espàrrecs arrebossats amb beixamel
Segon plat
Rotllets de llom amb sàlvia
Postres
Valencià amb gelat de vainilla i nous de macadamia "La Fageda" o pasta de full amb poma.

2- MENÚ CATEGORIA "INFORMAL"

Uns "montaditos" o tapetes regades amb una sangria de vi o de cava.
Anelles de calamars al perfum boscà
Montadito de rotllets de salmó
Bunyols de pernil dolç amb formatge i orenga
Tapeta de llagostins, cloïsses i ceps
Montadito de cranc
Paté als dos salmons
Culleretes de bacallà amb samfaina 
Postres
Pastís de mascarpone i melmelada de fruits del bosc "Casabella Natura"

3- MENU CATEGORIA "ECONÒMIC"

Primer plat
Arròs amb carxofes i botifarres o tallarines mariners
Segon plat
Allipebre de conill o espirals de salsixes adobades
Postres
Púding de maduixa

4- MENÚ CATEGORIA "BOLETAIRE"

Un parell d' entrants ben vistosos
Calamarsets farcits amb rovellons
Magdalenes de camagrocs
o bé un primer plat
Arrós amb rossinyols i ous de reig al perfum de sajolida 
Segon plat
Rap amb llenegues
Postres
Delícies de café i cardamon o flam de taronja amb panses 

5- MENÚ CATEGORIA "MARINER"

Entrant / primer plat
Rossejat de fideus
Segon plat
Llagostins a la marinera o mandonguilles de lluç amb mongetes i bolets
Postres
Tiramisú o carpaccio de pera

6- MENÚ CATEGORIA " CLÀSSIC- TRADICIONAL"

Primer plat
Escudella de Nadal
Segon plat
Vedella estofada amb patates i  camagrocs o mandonguilles amb llagostins
Postres
Braç de gitano amb crema de mantega i ganache de xocolata
En aquest cas, substituiu la xocolata blanca per la mateixa quantitat de xocolata negra i adorneu amb sucre llustre i guarniments de Nadal al refredar-se.

Si us sobra tall estofat, podeu reciclar-lo amb la terrina de vedella ( encara que l' estofat no sigui de vedella)
I si voleu fer torrons teniu el torró de xocolata, pinya i nous.
També podeu fer mantegades d' ametlla i canyella , figuretes de massapà i pels Reis, el típic tortell.
O bé podeu sorprendre els convidats amb el pastís estelada.
Prepareu unes trufes amb antelació i les guardeu al congelador. Boníssimes a l' hora del café per allargar la sobretaula.