No recordo Nadals a casa sense l'escudella i la carn d' olla. Any rera any, la meva mare es lleva d' hora el dia de Nadal i posa l' olla al foc amb tots els ingredients prèviament comprats i escollits amb cura perquè surti un brou consistent, deliciós. Encara que el brou que fem habitualment al llarg de tot l' any també es molt bo, no és com el de Nadal. A tots ens agrada moltíssim i ens atipem d' escudella i carn d' olla, també fa
escudella de blat de moro escairat i llavors fem un raconet a l' estòmac per menjar-ne una mica. Després cuina un gall de pagès al forn, que gairabé ja no toquem i que ha de congelar per un altre dia ( ja li hem dit que se l' estalvii, però no crec que ens faci cas), i finalment acabem amb els torrons i una mica de pinya natural per fer baixar l' àpat.
Aquest any he fet una exepció per poder-vos presentar el plat amb les fotos; he fet jo l' escudella de Nadal uns dies abans i l' altra dia ens la vam menjar. El dia de Nadal en tornarem a menjar, és clar! De totes maneres aquesta que he fet jo, tal com fa la meva mare i amb els mateixos ingredients, era molt bona, boníssima, però encara no tan com la que fa ella!!
Amb aquestes quantitats us sortirà una bona olla de brou. Si només sou 4 o 5 persones, us en sobrarà però el podeu congelar, de fet és millor fer-ne una bona quantitat doncs ha de bullir 3 hores i així amortizarem la despesa d' electricitat o gas. Tot i així, si no voleu que us en sobri, podeu reduir les quantitats dels ingredients del brou. Les mides de l' escudella sí que les he calculat per a 5 o 6 persones.
Els ossos de porc i el peu o morro i orella és millor que siguin salats. Hi ha carnisseries on es poden trobar ja amb la sal o bé comprar-los uns quans dies abans i salar-los a casa.
INGREDIENTS
Pel brou
1 quarter de gallina
1 tros de pollastre
3 ossos d' espinada de porc ( millor si són salats)
peu de porc salat (si volem, també orella o morro de porc)
1 os de pernil
2 butifarres negres una mica seques
2 botifarres blanques
2 ossos de vedella ( un si és molt gros)
2 pastanagues
2 patates
1 porro
1 branca d' api
la meitat d' una col no massa grossa
200 grs. de cigrons (que el dia abans hem de posar a estovar en aigua i una mica de sal)
1 ceba
oli d' oliva, sal, farina
Per la pilota i les mandonguilles
500 grs. de carn picada de porc
1 ou
2 cullerades de pa ratllat
julivert, 2 alls, sal
Per a l' escudella
2,5 litres del brou que hem fet
200 grs. de galets
les mandonguilles preparades
PREPARACIÓ
Netegem i triem les verdures. Les carns i els osssos els netegem bé amb aigua, sobretot si són salats.
Posem tots els ingredients del brou en una olla gran (menys la col) i hi posem uns 5 o 6 litres d' aigua. Els cigrons, els podem posar en una malla especial, si en tenim.
Quan bull, abaixem el foc i tapem l' olla. Si hi hem posat els ossos i el peu salats, de moment no hi posarem sal fins que més endavant el tastem, si no eren salats, salarem ara el brou. Posem uns 40 ml. d' oli en un vaset i 3 cullerades de farina, ho remenem bé i ho tirem a l' olla del brou ( antigament s' hi posava una "morada de sagí de porc" , la meva mare ho fa ara amb oli i farina i així li queda un brou més blanc i bo). Fem la pilota i les mandonguilles: Barregem bé tots els ingredients i pasem la pilota per farina. Fem mandonguilles petites i també les pasem per farina. Les reservem. Deixem que vagi bullint i quan ja faci un parell d' hores hi tirem la col i la pilota. Tastem el brou per saber si hi falta sal. Com que s' anirà reduint , hi haurem d' afegir aigua Deixem que bulli un hora més.
El colem i fem l' escudella: agafem un parell de litres de brou i quan bull hi tirem els galets i les mandonguilles. Deixem coure fins que la pasta sigui cuita.
Servim l' escudella amb la carn de l' olla tallada i les verdures.