dimarts, 22 de novembre del 2011

CRUIXENT DE FORMATGE DE CABRA AMB FREDOLICS I SALSA D' AFÀBREGA I NOUS


Aquesta setmana toca fredolics, que també n' hem trobat i uns quans rovellons més també... Ens hem d' afanyar a anar al bosc a buscar-ne perquè aviat farà fred i ja no en sortiran...
Tot i que no va estar triada, amb aquesta recepta vaig participar en un concurs de "fans de la cuina" , de caprabo. Un concurs amb una durada de 6 mesos, en els quals cada mes un cuiner tria una recepta de les que s' han enviat. La recepta ganyadora de cada mes formarà part del menú de degustació que elabora un cuiner en un acte quan finalitza el concurs. Ja van fer la primera edició amb el cuiner  Sergio Fernández  que va ser tot un èxit. Si en voleu més informació cliqueu aquí

 
INGREDIENTS

16 llesques de formatge de cabra en rull
1/2 k. de fredolics
1 ceba tendra

salsa d' alfàbrega: oli d' oliva, un all, 4 nous i unes fulles d' alfàbrega

PREPARACIÓ

Escalfem el forn a 200 º i hi posem les llesques de formatge damunt un paper de forn. Les hi deixem 15 minuts.
Fem fregir la ceba picada fina i afegim els bolets nets i tallats petits.
Muntem el plat posant una làmina de formatge i fredolics, així fins a 4 llesques de formatge.
Fem la salsa d' alfàbrega triturant tots els ingredients i amanim el milfulls.


Ja que n' és la temporada i ara se'n fan, us recomano que proveu la sopa torrada amb fredolics, és molt bona. A casa ens agrada molt, potser també perquè en mengem poques vegades. En vaig poder fer aquest cap de setmana, si voleu la recepta , que ja vaig publicar fa unes temporades, podeu clicar aquí. 




dilluns, 21 de novembre del 2011

SÍPIA AMB ROVELLONS

El passat cap de setmana vam anat a buscar bolets. Esperàvem que les pluges dels últims dies haguéssin donat els seus fruits. Vam anar-hi  prop d' aquí , i després de veure paisatges com aquest:

 I passar per camins difícils i poc transitats,

Vam arribar al lloc i vam trobar uns quants rovellons (molt poquets, potser una dotzena entre 4 persones que anàvem), com aquest, de la mida justa, i a més molt bons, gens corcats, que vam aprofitar íntegrament
 
De tornada, ja tenia al cap  la recepta que volia fer servir per cuinar aquests rovellons, i que és del llibre "La millor cuina dels bolets" de Llorenç Petràs. Un llibre molt recomanable.

INGREDIENTS

1 k. de rovellons (jo en tenia molt menys)
1 k de sípia
1 ceba
un raig de vi blanc
3 grans d' all
una llesqueta de pa torrat
ametlles 

PREPARACIÓ
En una cassola, sofregir els rovellons nets  amb la ceba tallada ben petita.Salem. Quan ja esta fregidet afegim la sípia tallada a trossos i ho deixem fer uns minuts més.
Fem una picada amb els alls, el pa, i les ametlles. Afegim el vi blanc a la cassola  i la picada.. Deixem que redueixi i rectifiquem de sal.

* Les fotos dels paisatges i el rovelló les va fer l'Angel Arias.

diumenge, 13 de novembre del 2011

UNES SARDINES AL FORN


Una recepta molt fàcil de sardines al forn, que surt molt bona i és ben saludable. A més, tenim l' opció de fer-ne uns "montaditos" .

INGREDIENTS

1 kg de sardines sense el cap i la tripa o filets sense espines
1 ceba gran
4 alls
julivert
3 cullerades de pa ratllat
orenga, pebre vermell dolç, sal, pebre, oli d' oliva.


PREPARACIÓ

Salem i empebrem les sardines o els filets  i els posem en un plata per anar al forn, ben estesos.
Amb la batedora, triturem tot junt: la  ceba, els alls, el julivert, el pa ratllat, l' orenga, el pebre vermell  i dues o tres cullerades d' aigua. Escampem la barreja damunt les sardines. Acabem amb un ragi d' oli. Si la plata és petita, podem fer capes de sardina i salsa.
Les posem al forn preescalfat a 180 º durant uns 20 minuts. 

diumenge, 6 de novembre del 2011

CONFITURA D' HIVERN

Aquesta confitura és una recepta del llibret de "Cuina de la memòria d' Olvan", concretament aquesta és de la Lola Fígols de Cal Blau. Jo he modificat una mica els ingredients al nostre gust.
L' aigua que jo hi poso es pot substituir per vi blanc o fins i tot negre, a gust del qui s' ho ha de menjar.
I la podem  acabar  sense triturar, amb les fruites ja desfetes o triturar-la com he fet jo perquè quedés més fina.També en podem fer més quantitat i abocar-la calenta  en pots esterilitzats, posant-los seguidament cap per avall perquè facin el buit.
Jo no n' he fert massa quantitat i a la nevera se'm conservarà força dies. Ens la podem menjar amb formatge, mató, la podem fer servir per farcir pa de pessic, per untar en torrades...

INGREDIENTS

1/4 de l. d' aigua o vi
1 branca de canyella 
1/2 kg de sucre
4 pomes
1 codony
250 gr. de  carbassa ( vaig utilitzar-la de tipus violí )
3 peres
En total hem de tenir 1 kg. de fruita ja pelada i triada. Podem variar les porporcions al nostre gust: menys poma, i més codony, més pera i menys carbassa, etc...

PREPARACIÓ

Posarem en una cassola al foc la fruita ja pelada i triada amb el sucre, l' aigua (o el vi)  i una branca de canyella. Quan bulli, baixem el foc i ho deixem a foc lent durant 1 hora i mitja o fins que veiem que l'aigua ha reduit i les fruites es desfan.