dilluns, 15 de març del 2010

COCA DE PA O DE FORNER (amasada a la panificadora)



Aquesta coca és habitual a casa nostra . Avui he pensat que, tot i fer-ne tan sovint, encara em faltava publicar la recepta. Amb aquesta quantitat de farina a vegades faig dues coques o bé tres, si les vull més estretes. La llargada és la de la mida de la plata de forn.


INGREDIENTS

280 grs. d' aigua
3 cullerades soperes d' oli
1.5 cullaradetes de postre de sal
1.5 cullaradetes de postre de sucre
500 grs de farina de força
1 sobre de llevat granulat de forner (5 grs) En cas d' utilitzar llevat fresc n' hi posem 15 grs.


Per posar per dumunt

oli
sucre
anís (opcional)
pinyons o ametlles filatejades (opcional)

PREPARACIÓ.

1-Posar els ingredients per l' ordre que estan a la llista a la cubeta de la panificadora. Engegar amb un programa d' amasat i llevat.

2-Dividim la massa amb dues o tres parts, i fem 4 boles o formes allargades. Les deixem fins que doblin el volum. Jo deixo llevar la massa dins el forn apagat. A vegades l' engego uns minuts a temperatura mínima (50 graus) abans de posar-hi la massa perquè hi hagi escalforeta ( abans posar-hi la massa, apagar-lo) .

3-Posem la pasta a la plata del forn cuberta amb paper de forn, i l' aplanem per donar-li forma de coca. La pintem amb força oli per dumunt.
Deixem reposar de nou, tapada amb un drap ( uns 30 minuts)

4-Espolsem amb força sucre. Si hi volem posar pinyons o ametlles, ho fem ara.

5-Enfornem a 220 graus durant uns 10-12 minuts (el forn ben calent abans de posar-hi les coques)

6-Pintem amb anís al sortir del forn.

Si la fem sense panificadora, amasem els ingredients i fem una bola deixant-la llevar unes 2 h.
I fem igual a partir del pas 2.


22 comentaris:

Garbí24 ha dit...

No sé com he vingut a parar aquí...però ja m'hi quedaria a fer un mos, ara que es hora de berenar.

Glòria ha dit...

La coca de forner és un clàssic!. Que bona!. Feta sense panificadora què tal?

La cuina vermella ha dit...

Nosaltres apostem per una mica d'anís (una mica, no, molt!), és autènticament espectacular, ens agrada una barbaritat. Salut i petons.

Sílvia A. ha dit...

que bona!!! em recorda quan estava a BCN de petita i la meva mare em comprava un tros en el forn per berenar. Ara ja la puc fer a casa!!!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Molt bona aquesta coca i com diu La cuina vermella amb una miqueta d'anís, n'hi ha forns que la coca té aquest sabor.
Petons.

Gemma ha dit...

La coca de forner, típica de molts pobles, és un dels millors esmorzars del món. Sucada amb xocolata desfeta és com més m'agrada :)

Eva Flores ha dit...

m'agrada molt la coca de forner. La teva espectacular, amb una mica de xocolata, ummmm
pt!

Anònim ha dit...

Carai Anna, no saps com m'agrada aquesta coca. La poso a la bústia de receptes per fer. Ara mateix n'agafaria un bocí.

Fem un mos ha dit...

Ja fa uns quans anys, la coca de forner amb una presa de xocolata, un berenar de luxe
Molts petons

PILAR ha dit...

Aquesta coca em fa ballar el cap i es que es tan bona.... Amb la pani no l´he feta mai i tinc un dubte... Només fas la masa o deixes que llevi una vegada dins la pani?
Petons bonica!

Mercè ha dit...

Anna, doncs aquí n'hi ha una altra que també la fa i encara no l'ha posat al blog!! La teva té una pinta fantàstica!!
Petons!

ANNAFS ha dit...

Garbi24,

Pots passar per aquí sempre que tinguis gana!

Glòria,

Jo abans la feia semse panificadora, i també em sortia bé.
El secret és amasar bé, ina mica cansat però el resultat val la pena.

Amics de la cuina vermella,

Jo tambe n' hi poso una miqueta, però no massa, que tampoc ens agrada tan el gust d' anís.

Silvia A,

Aquesta coca, acabada de fer, és una delícia. jo he menjat sempre coca a casa. Per esmorçar, per berenar, fins i tot per postres...

La cocinera de Bétulo,

Es veritat que el gustet d' anís li dona un toc especial.

Gemma,

Aquí al Berguedà la trobem a tots als forns, en alguns més bona que en altres (també depèn del gust de cada u), però per aixó som tan "aficionats" a la coca.

Eva,

Sí sí.. amb xocolata... Hi ha forns que la fan amb la xocolata per dins... haurè d' investigar com fer-ho perquè és molt bona.

Gemma,

Per esmorçar, per berenar... un tallet de coca sempre va bé.

Fem un mos,

Era el berenar de quan erem petits els dissabtes o diumenges.
I l' esmorçar del dia de Nada, amb xocolata desfeta.

Pilar,

Jo faig la massa a la pani i la deixo llevar allà dins la primera vegada (programa d' amasat i llevat). Després de nou torna a llevar, i quan li donem la forma de coca i la pintem amb oli, altre vegada llevar.
Potser la deixo llevar una vegada més del necessari però així em surt bé.

Mercè,

A vegades les receptes que fem més sovint són les que publiquem més tard, oi?

GRACIES PELS VOSTRES COMENTARIS I PTNS.

maia ha dit...

Hola Anna, quan anava al cole un cop per setmana la mare ens comprava coca per esmorzar al forn, però això era un extraordinari!!!Petons

mercè ha dit...

jo no sóc masa de dolç però la coca de forner sempre "entra" molt bé a qualsevol paladar,i si és com la de la foto,ara mateix en faria una mossegadeta...mercè.dest.cass.

Margarida ha dit...

És bona, bona, oi? Al meu fill li encanta! I al meu pare! I a mi...
Però jo li poso al damunt tots els ingredients opcionals que has dit: sucre, anís i ametlles!!!!
Una abraçada!

Gent jove pa tou ha dit...

Aquesta ens l'apuntem que encara no l'hem prova't i fa una pinta espectacular.

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanta la coca de forner!!! ës boníssima!! T'ha quedat espectacular!
Petunets,
Eva.

Cristina ha dit...

Què bona que és la coca de forner, jo estic esperant que arribi la Setmana Santa per anar al poble i poder esmorzar aquesta coca. Es pot fer sense panificadora?

glutoniana ha dit...

Quina bona pinta! Veig que li treus profit de la panificadora :)

ANNAFS ha dit...

Maia,

A casa en compravven els caps de setmana...

Mercè,

La coca de forner, com que es fa amb la massa de pa, no es gaire dolça, només pel sucre que porta al dumunt..

Margarida,

Jo d' anís si vull que el meu pare en mengi no n' hi poso, perquè no li agrada...

Gent jove pa tou,

Donçs proveu-la que segur que us sortirà molt bé.

Eva,

Es molt bona, sí i feta a casa encara més...

Cristina,

Jo quan no tenia panificadora, ho feia sense. només cal barrejar la farina i el llevat i fer un volcà on afegir tots els ingredients i amasar, amasar molt.
Deixar llevar un parell d' ores i seguir les indicacions de la recepta...

Glutoniana,

Es veritat, la faig ser vir moltíssim... va ser una bona compra sens dubte.

GRACIES PELS VOSTRES COMENTARIS I PTNS.

rosam ha dit...

Jo soc de Berga i la coca me la menjo amb llonganissa.

Carles de la Cruz ha dit...

He fet 4 petites de 125gr que han quedat com les coques de vidre i una de 500gr, aquesta ja s'ha fet més gruixuda com una coca de forner. Totes per llegar-se els dits!!!