dimarts, 25 de febrer del 2014

CRISPETES (DOLCES O SALADES)


El fet de fer crispetes de manera tradicional em transporta a la infantesa, quan la meva mare les feia... Recordo la paella, amb la tapa i el blat de moro, l 'olor boníssima de crispetes i com després d' un bon terrabastall de pims i pams obriem la tapa i... allò semblava màgia!!.
És veritat que avui dia n' hi ha per fer al microones amb bosses ja preparades que no hi has d' afegir ni sucre ni sal, ni tampoc embrutes res.


A favor de les crispetes tradicionals, he de dir que són més sanes i més bones...i tampoc estàs més de 5 minuts a fer-les. Aixó sí, després et queda una paella, una tapa i un bol per netejar, però les gaudeixes molt més, al menys en el meu cas. 
També és veritat que abans trobaves blat de moro per fer crispetes a tots els supermercats i botigues i ara en trobes per fer al microones, però de l' altre costa una mica més. Jo el compro en una botiga on vènen gra per coure, cereals.... 


INGREDIENTS

Blat de moro per fer crispetes
oli de girasol
sal o sucre (segons si les feu dolces o salades)

PREPARACIÓ

Poseu en una paella oli de girasol que cubreixi tot el cul. Afegiu un grapat de blat de moro ( ben escampat, que no hi hagi els grans un damunt de l' altra). Poseu el foc viu amb la tapa posada a la paella. Sentireu com començen a esclatar. Baixeu a foc mitjà. Sacsajeu una mica la paella.Quan ja no els escolteu esclatar, ja podeu retirar la paella del foc, esperar un parell de minuts i obrir la tapa...Hi poseu sucre (generosament) o sal i barrejeu amb una espàtula. Torneu a tapar. Que reposin 2 minutets més, una bona película... i a gaudir!!!

Si voleu un gust diferent proveu-les empolsinades amb  sal,  pebre vermell dolç i una mica de picant...

diumenge, 16 de febrer del 2014

CANELONS SENZILLS AMB TONYINA


A l' estiu a casa ens agrada menjar els canelons freds de tonyina. Ara no vé tant de gust menjar fred, però com que tenen tant d' èxit m' he inventat la versió "calenta" d' aquests canelons. Una recepta fàcil, molt fàcil de preparar. I surten uns canelons ben bons. Si teniu poc temps, podeu provar d' utilitzar beixamel de tetra brik d' alguna marca de confiança que també surt bona. 



INGREDIENTS

16 plaques de canelons
1 pak de 3 llaunes de tonyina
5 ous durs
1/2 l. de beixamel
Formatge ratllat, mantega

Per la beixamel

500 ml. de llet
40 de mantega
40 de farina
pebre, sal, nou moscada

PREPARACIÓ

Fem coure les plaques de canelons segons les instruccions del paquet. Les refredem amb aigua i les posem estirades damunt un drap net.

Si no l' hem comprat, fem la beixamel.:
Posem la mantega en un cassó al foc i afegim la farina, donem un parell de voltes i anem afegint la llet de mica en mica i remenant ( si ens queden grumolls ho pasem per la batidora).Salem, hi posem una mica de pebre i una mica de nou moscada. Quan arrenca el bull, la deixem un parell de minuts. Retirem del foc i la reservem tapada amb un plàstic film que toqui la superfície de la beixamel perquè no faci capa.

En un bol hi posem les llaunes de tonyina amb l' oli, els ous ratllats i una mica de beixamel ( 2 o 3 cullerades).
Omplim les plaques dels canelons i les enrotllem. Hi aboquem la beixamel damunt, hi posem una mica de formatge ratllat i 3 trossets de mantega ( mida d' una avellana).
Els gratinem al forn.

diumenge, 2 de febrer del 2014

MOSSEGADES DE PATATES ENMASCARADES (Cuina del Berguedà)


L' altra dia vaig fer patates enmascarades, un plat ben típic del Berguedà i amb les que em van sobrar van sortir aquestes mossegades  que ens vam menjar com aperitiu, boníssimes..., les vaig acompanyar d' unes rostes de cansalada blanca.
La recepta base per fer les "patates del dimoni", ( també s' anomenen així la trobareu aquí.)


INGREDIENTS

1 ou
farina o pa ratllat
oli de girasol

PREPARACIÓ


Fem boletes amb les patates ben fredes. Les arrebossem amb ou i seguidament amb pa ratllat o farina.
Les fem fregir en oli de girasol ben calent. 
Les posem a escórrer damunt de paper de cuina.
Ja les podem servir.