diumenge, 27 d’octubre del 2013

MONGETES AMB SARDINETES I ALL I OLI - GRAN RECAPTE D' ALIMENTS


Estic molt contenta de col.laborar per segon any consecutiu a promocionar des d' el meu blog , el Gran recapte d' aliments a Catalunya. Molts blogs hi participem  amb receptes senzilles i econòmiques amb alguns dels ingredients que es recolliran els dies 29 i 30 de novembre (aquest any; llet, oli, llegums secs i llaunes de peix) que després es publiquen a la pàgina de "Blogs contra la fam". Els altres anys, la iniciativa ha estat tot un èxit i segur que aquest any també ho serà.  Us dóno unes dades extretes de la pàgina  "blogs contra la fam" :


"El Gran Recapte d'Aliments és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d'aquí rebin ajuda alimentària. La campanya del Gran Recapte es du a terme simultàniament pels quatre Bancs d'Aliments de Catalunya amb l'objectiu de donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades de casa nostra. El Gran Recapte d'Aliments a Catalunya vol també donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent. 
Es calcula que actualment, un 20 % de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades. I és per aquest motiu que des del Banc dels Aliments es posa en marxa aquest projecte , que enguany arriba a la cinquena edició. El Gran Recapte d'Aliments al 2012 va recollir 2.727.000 kg en més de 1000 punts de recollida i vam comptar amb l'ajuda de 13.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2013 és assolir 3.000.000 kgs gràcies a la col·laboració de 15.000 voluntaris."




I ara la meva recepta.

INGREDIENTS

300 grs. de mongetes seques
1 o 2 llaunes de sardinetes (o sardines)
1 fulla de llorer, oli, sal, 2 alls

Per l' all i oli
100 ml. de llet
oli de girasol o d' oliva suau
1 all
1 polset de sal 


PREPARACIÓ 

El dia abans posem les mongetes en remull amb aigua i sal. L' endemà les posem a coure en aigua freda ( que l' aigua les cobreixi dos o tres dits) amb un raig d' oli, la fulla de llorer i els dos alls sense pelar. 
Quan bullin, abaixem el foc i les deixem coure fins que estiguin toves ( l' estona depen del tipus de mongeta).
Esmicolem les sardinetes, (en podem reservar algunes per decorar) i les barregem amb les mongetes escorregudes.
Fem l' all i oli: posem la llet en el vas de la batedora, l' all a trossets i un pols de sal. Hi anem tirant l' oli a rajet i batem,  amb la batedora a la mínima velocitat. 
Posem les mongetes a les cassoletes, o plats o en una plata i hi posem l' all i oli per damunt. Abans de servir posem les cassoletes uns 5 minuts al forn ja calent a 250 ºC, a gratinar.  

dijous, 17 d’octubre del 2013

MAGDALENES DE CAMAGROCS


Fa massa calor, no plou, fa vent... als bolets no els agrada aquest temps. Aquí al Baix Berguedà els bolets que, malgrat tot, s' atreveixen a sortir són els camagrocs. En vam trobar dissabte, i aquesta setmana cada dia toca una recepta amb camagrocs. La d' avui és del llibre " Bolets. La saó de boscos i prats" de la Mariona Quadrada, amb unes fotografies fantàstiques de Josep Borrell. Un llibre amb receptes senzilles i "resultones", amb tot tipus de bolets. Va ser començar a fullejar-lo i no saber per quina recpeta començaria, les volia fer totes! Segur que el faré servir molt, encara que sempre m' agrada fer la meva versió, canviant alguna coseta o afegint-n' hi alguna altra. 
Aquestes magdalenes las vam provar ahir i ens vam agradar molt. Les podeu servir fredes o tèbies (posant-les uns moments al forn ben calent) amb una amanida, o per fer l' aperitiu. Fins i tot al mig d' un entremès enlloc de la típica amanida russa. Segur que us sorprendrant gratament!!

INGREDIENTS

1 ceba de mida mitjana
2 alls
julivert
220 grs. de camagrocs (o altres tipus de bolet)
oli d' oliva, sal, pebre

massa de les magdalenes:

2 ous
25 ml. d' oli
50 ml. de llet
100 grs. de farina
1/2 cullerada de llevat
mitja culleradeta de sal ( de postre)


PREPARACIÓ

Rentem els bolets i els fem a trossets ( si són petits els hi podem posar sensers), els saltem en una paella amb oli d' oliva calent, quan ja estiguin fets, afegim la ceba i l' all picats. Finalment el julivert, i una mica de sal i pebre. Reservem. Posem els forn a preescalfar a 200 ºC
Fem la massa de les magdalenes: posem els ous amb la sal en un bol i batem amb les barilles, afegim l' oli i la llet i continuem batent, finalment la farina amb el llevat i batem una mica més. Quan tinguem una massa ben llisa  hi afegim el saltat de bolets i remenem bé. Repartim aquesta preparació en els motlles de les magdalenes. 
I les posem al forn, baixant la temperatura a 180 º. Les hi deixem uns 15 minuts, depenent de la mida dels motlles. 
Aquestes magdalenes es conserven a la nevera uns quans dies, i si voleu les podeu congelar, després les poseu al forn ben calent i recuperen la textura. 
  

diumenge, 6 d’octubre del 2013

GALETES INTEGRALS AMB PANSES


Us agraden les galetes integrals?  A  mi sí,  molt, però a vegades em costa trobar-ne de les comercials que siguin del meu gust, i  si porten gaires conservants i colorants o aspartam, ja ni en compro. Aquestes les podreu fer amb poca estona, i veureu què bones!.

INGREDIENTS

250 grs. de farina integral
2 ous
150 grs. de sucre integral
1 culleradeta de llevat
canyella o ralladura de llimona o taronja
100 grs. de panses de Corint 
50 ml. d' oli de girasol


PREPARACIÓ

Amb les barilles batem els ous i el sucre, afegim l' oli, la farina, el llevat i la canyella o la ralladura, i el polset de sal. Batem. Afegim les panses i remenem amb una espàtula.
Agafem les porcions de massa (amb dues culleretes de postre) i  les posem a la plata  coberta amb paper de forn o untada amb una mica d' oli.
Les posem al forn  preescalfat a 190 º durant uns 10 minuts.