diumenge, 30 de juny del 2013

FER GERMINATS A CASA. I ALGUNS SUGGERIMENTS PER MENJAR-LOS



Sabeu què són els germinats? doncs els brots de les llavors quan es volen convertir en una planta. A casa  n' havíem sentit a parlar i fins i tot n' havíem comprat de soja però hem après com fer-ne i les seves valuoses propietats gràcies a la meva filla Marta, que es cuida de fer -los, i en menja barrejats amb tot el que se li acut.. Se'n poden fer de moltes llavors diferents i encara que varien  de gust i d' aspecte,  tots tenen en comú que són una font important de vitamines i nutrients i no aporten quasi gens de calòries. Tampoc en podem abusar, una petita quantitat ja està bé per aprofitar-nos dels seus beneficis.
Els d' alfals, que són els de les fotografies, són molt rics en vitamines i minerals, tenen moltes proteines i enzims per ajudar a la digestió. Es veu que són els més rics i complets.
Els de girasol són molt rics en fosfor, calci, potasi i magnesi, ens ajuden a mantenir les dents i els ossos sans i forts. Tenen molta vitamina D.
Els de rave tenen  vitamines A, B1, B2 i C, i sals minerals, ajuden a fortificar els teixits musculars, i a potenciar la vista.
N' hi ha de moltes més llavors; de soja, de llenties, de civada...
Jo els compro a l' herbolari. No serveix qualsevol llavor si no en sabem la procedència perquè podria haver estat tractada amb algun pesticida.
Són molt fàcils de fer a casa, només cal seguir unes instruccions senzilles per poder gaudir-ne en pocs dies.



NECESSITEU

1 pot de vidre ( com per exemple dels de melmelada)
1 gasa
1 goma elàstica
llavors per germinar


PRODECIMENT

Poseu un parell de culleradetes de llavors en un pot de vidre. Hi poseu aigua i les hi deixeu tota la nit a estovar.
L' endemà llençeu l' aigua i tapeu el pot amb una gasa i la goma elàstica. Escorreu bé tota l' aigua. I les deixeu en un lloc fosc, com per exemple un armari al rebost  o la cuina.
Cada dia heu de repetir el procès de regar-les i escòrrer  l' aigua dues vegades.
Quan ja hagin crescut ( les d' alfals 3-4 dies) les deixeu un dia més en un lloc clar,per activar la clorofila i ja  els podeu guardar a la nevera en un tuper petit ( es conserven bé 4-5 dies) i menjar-los.
La Marta en fa en tres pots, començats en dies diferents  perquè així no ens quedem mai sense.





Ara us faig unes propostes per poder aprofitar els germinats fets a casa, de manera ben senzilla, encara que podeu menjar-los amb el què us sembli. Que vagi de gust !!

 Un entrepa amb pa integral, pernil cuit, canonges, ou dur i germinats d' alfals.

 Un plat de pasta amb tonyina, ou dur, olives i germinats d' alfals.

 Una amanida amb enciam, canonges, pastanaga, ceba, olives, pinyons i germinats d' alfals

Una amanida de tomàquet amb formatge blau i germinats d' alfals  amb oli d' alfàbrega.

Un "montadito" amb pa amb tomàquet, trossets de salsitxa passada per la planxa, formatge de vaca i uns germinats d' alfals.

dijous, 20 de juny del 2013

COCA DE SANT JOAN


Una coca de St. Joan, per celebrar una bona revetlla...Ens la vam menjar diumenge, avançant-nos a la revetlla i era molt bona, però la crema pastissera em va quedar una mica massa clara. Em vaig equivocar en les mides de la llet, coses que passen, jejeje...Ho podreu apreciar a les fotografies, per aixó he estat apunt de no publicar-la, però ja no tenia temps de fer-ne una altra perquè la tinguéssiu al blog uns dies abans per poder-la fer vosaltres.


Per la primera massa

60 grs. de farina de força
20 grs. de llevat prensat
75 ml de llet

INGREDIENTS

la massa que hem preparat abans
2 ous
55 grs. de sucre
55 grs. de mantega
250 grs. de farina de força 
pell de llimona ratllada
sal 

Per decorar: fruita confitada, crema, pinyons... 
Opcional: anís


PREPARACIÓ

Fem la primera massa desfent el llevat amb la llet tèbia i afegint la farina. Ho deixem com a mínim una hora ( ha de doblar el volum), el millor és fer-ho el dia abans.

Preparació panificadora

Una vegada hem preparat la primera massa i ja ha reposat, la  posem a la cubeta de la panificadora o aparell d' amasar amb tots els ingredients per l' ordre que estan escrits a la recepta. Engegem un programa d' amasat. La deixem amasar uns 30 minuts, sense fer el llevat ( si ens quedés massa líquida caldrà que anem afegint miquetes de farina). 

Preparació manual

Fem un volcà amb la farina i hi posem al mig els altres ingredients : la primera massa, els ous , la mantega , el sucre, la pell de la llimona i la sal. Amasem molt bé durant uns 15-20 minuts, fins que ens quedi una bola llisa, que no s' enganxi a les mans ( si cal hi anem afegint miques de farina) 

Una vegada tenim la massa apunt, ja sigui feta amb la panificadora o aparell d' amasar o manualment, l ' estirem amb les mans damunt  de la plata del forn  untada amb mantega i farina o amb un paper de forn a sota. La deixem llevar durant una hora al menys o fins que augmenti el doble el seu volum ( ho podem fer dins el forn apagat). 
Quan ja hagi doblat el seu volum la guarnim amb crema pastissera, fruita confitada, pinyons, també la podem ruixar amb una mica d' anís ..Si abans de posar-hi els guarniments la pintem amb ou batut, quedarà més lluent.


La posem al forn preescalfat a 200 º durant uns 15 minuts, fins que sigui daurada i cuita. La deixem refredar damunt una reixa, i si volem hi podem posar una mica més de sucre per damunt. 


Si voleu la recepta de la crema pastissera la podeu consultar aquí. Jo he fet servir per aquesta coca la meitat dels ingredients. 

diumenge, 9 de juny del 2013

CARPACCIO DE PERA AMB GELAT "LA FAGEDA" I SALSA DE XOCOLATA


Aprofitant els boníssims gelats de "La fageda", amb els qual ja vaig fer les postres que podeu veure aquí, us he preparat una altra recepta, aquesta vegada un carpaccio de pera, i l' he regat amb una salseta de xocolata... Deliciós!

INGREDIENTS

4 peres
1 branca de canyella
2 cullerades de sucre
gelat de iogurt i fruita del bosc "La Fageda"

salsa de xocolata

200 ml. de nata líquida
50 grs. de xocolata negra

PREPARACIÓ

Pelem i partim les peres per la meitat, també els hi  traiem el cor . Les posem a coure en una cassola amb aigua que les cobreixi, el sucre i la canyella. Deixem coure uns 20 minuts.
Fem la salsa de xocolata: Posem al foc la nata i quan sigui calenta, afegim la xocolata i remenem fins que es desfaci. Deixem refredar.
Quan les peres siguin cuites i fredes, les filetegem ben primetes i les disposen en els platets. Al servir, hi posem una bola de gelat i la salsa de xocolata, que si ho volem també podem servir apart en una gerreta.

diumenge, 2 de juny del 2013

BUNYOLS DE PERNIL DOLÇ AMB FORMATGE I ORENGA


Uns bunyols per fer un aperitiu o bé per menjar com a segon plat. Segur que us agradaran!


INGREDIENTS 

50 grs de formatge ratllat
150 grs. de pernil dolç
125 ml. de llet
50 grs. de mantega
80 grs. de farina
3 ous
1 culleradeta de llevat en pols
orenga

 oli de girasol per fregir els bunyols 




PREPARACIÓ 


Posem la llet al foc amb la mantega en un cassó. Quan bulli, hi afegim la farina i el llevat i remenem fins que la pasta es desenganxi de les parets del cassó. Retirem del foc, deixem refredar uns minuts i afegim els ous d' un en un, barrejant cada vegada fins que l' ou quedi ben integrat a la pasta. Salem.

Tallem el pernil cuit ben petitet i l' afegim a la pasta, juntament amb el formatge ratllat i l' orenga.

Escalfem l' oli de girasol. Agafem porcions de pasta amb l' ajut de dues culleretes de postre i fem els bunyols, que fregirem en l' oli ben calent.

Quan siguin rossos per les dues bandes, els retirem.

Els podem menjar calents o freds, són bons de totes maneres!