diumenge, 24 de febrer del 2013

ARRÒS AMB CARXOFES I BOTIFARRES


Avui, arròs. Senzill, bo i econòmic...

INGREDIENTS

400 grs. d' arròs
800 ml. de brou de pollastre
4 carxofes
2 o 3  botifarres blanques
2  o 3  botifarres negres
1 ceba
2 alls
1 cullerada de salsa de tomàquet
oli d' oliva


PREPARACIÓ

Triem les carxofes, tallant-les a làmines finetes. Posem oli d' oliva a la paella i fem fregir les botifarres tallades a rodanxes ( si s'ens desfan, no passa res ) i les carxofes, deixem que es facin durant uns minuts i  afegim la ceba i l' all picats, els deixem sofregir i finalment incorporem el tomàquet. 
Hi posem l' arròs i el fem enrossir. Afegim  el brou bullint  i tastem per si hi faltés sal (normalement no cal, doncs les botifarres ja són salades i el brou també ja en porta). El deixem coure durant 20 minuts.

Qué fàcil és fer un bon arrós!

diumenge, 17 de febrer del 2013

CROISSANTS DE MANTEGA

La veritat és que comprar croissants de qualitat no és difícil. Al menys aquí al Berguedà hi ha forns i pastisseries on en fan d' artesans i molt bons. Però de tant en tant m' agrada fer-ne a casa. Tampoc és difícil però sí una mica entretingut, i ahir tenia temps per fer-los amb tranquilitat.

Aquesta recepta és del Xavier Barriga del llibre "Pan. hecho en casa y con el sabor de siempre". Amb aquestes quantitats surten uns 40 croissants petits. Jo  guardo la massa a la nevera dos o tres dies ( quan ja he fet els plecs) i cada dia faig els que necessito, així ens els mengem sortint del forn. Perquè aixó sí, s' assequen ràpid.


INGREDIENTS

260 ml. d' aigua
20 grs. de llet en pols
10 grs. de sal
50 grs. de sucre
500 de farina de força
25 grs. de llevat fresc


250 g. de mantega pels plecs
1 ou batut per pintar els croissants i sucre per espolsar per damunt.


PREPARACIÓ.

Amasat en màquina o en panificadora: Introduim els ingredients a la panificadora per l' ordre que estan escrits. Deixem amasar durant uns 8 minuts.
Amasat a mà: Posem la farina en un bol i tots els ingredients al damunt. Barregem. Quan estigui ja tot integrat, pasem la pasta al marbre de la cuina empolsinat de farina i continuem amasat fins obtenir un pasta ben llisa.
Estirem la masa amb el corró  fins a obtenir un rectacle d' uns 2 cm de gruix. La posem en una plata, la tapem amb film transparent i la deixem a la nevera durant 1 hora com a mínim.
Emboliquem la mantega amb film i l' estirem amb el corró o amb les manes fins que quedi plana. Reservem a la nevera.
Passat el repòs, posem la pasta en el marbre de la cuina enfarinat  i si cal l' estirem més perque hem de posar la mantega al centre i hem de fer un plec amb la part de la massa d' una banda i a damunt un altre plec amb l' altre part de massa. Fet aixó, posem la pasta 15 minuts a la nevera, tapada amb film. 
La traiem, i l' estirem horitzontalment fins a 1.5 de gruix  amb el corró. Fem de nou els plecs com abans i altre vegada a la nevera 15 minuts. Repetim dues vegades més  l' operació. En total hem de fer 4 vegades els plecs. Després de fer l' últim plec deixem la pasta a la nevera 30 minuts. La traeim, agafem una part de massa més o menys la meitat ( l' altra la reservem a la nevera, i la traurem quan acabem de formar els primers croissants) l' estirem damunt el marbre enfarinat fins que faci 1 cm de gruix. Tallem triàngles de 8 cm. d' alçada per 4 cm. de base ( si volem fer croissants grans fem els triangles de 16 cm d' alçada per 8 cm de base), per fer aixó jo em faig una plantilla de cartró per anar-los tallant tots igual. 
Fem un petit tall a la base del croissant, estirem una mica les puntes i enrotllem el croissant des de la base. 
Posem paper de forn a la plata i anem colocant els croissants. Els tapem amb un drap i els deixem fermentar durant 1 hora.


Els pintem amb ou batut i hi espolsem sucre per damunt.
Preescalfem el forn a 250 º. Quan sigui calent baixem la temperatura fins a 200º i hi posem els croissants durant 12 minuts. 

diumenge, 10 de febrer del 2013

"MONTADITO" DE CRANC


Uns "montaditos" per fer com a entrant o bé per un sopar informal si en fem de diferents tipus. He tret la inspiració del llibre "Montaditos" del Mikel Iribarren, on n'  hi ha per triar i remenar...
Molt fàcil de preparar, podeu posar tots els ingredients a punt el dia abans ( el cranc barrejat amb la maionesa, els ous ja cuits i ratllats, i les gambes bullides) i  montar-los abans de menjar-los.


INGREDIENTS (6 peces amb llesquetes de pa de baguet)

6 llesquetes de pa de baguet
125 grs. de bastonets de cranc
2 cullerades de maionesa
1 ou dur
6 cues de llagostí 

PREPARACIÓ

Barregeu el cranc esmicolat o ratllat amb la maionesa. Ratlleu l' ou dur. Feu bullir 2 minuts les cues de llagostí.
Muntatge: sobre el pa ; el cranc amb la maionesa, damunt l' ou dur i la gamba enfilada amb una broqueta.

dilluns, 4 de febrer del 2013

TIRAMISÚ (SENSE OU)


Avui una recepta dolça: un tiramisú que ja he fet vàries vegades i que ens agrada molt. Segur que no és la recepta autèntica del tiramisú, però la variant que té a mi em va molt bé: no porta ou, i per aixó m' agrada doncs no sóc gaire amiga de menjar l' ou cru. 
Aquesta vegada he acompanyat el tiramisú d' unes galetes de café de "Casabella Natura" (empresa d' Olvan de la que ja us he parlat en més ocasions), d' un gust molt intens, boníssimes. En podeu comprar on-line a la seva web, o a alguna de les botigues on vènen els seus productes.

    galetes de café "Casabella Natura" 


INGREDIENTS   ( per unes 9 / 10 racions) 


200 grs. de nata per muntar
2 sobres de sucre avainillat (de 8 grs)
100 grs. de sucre
500 grs. de formatge mascarpone
200 grs. de melindros o similar
250 ml. de café fred
cacau en pols per espolsar

Per decorar: trossets de xocolata o  boletes o  galetes..



PREPARACIÓ

Munteu la  nata amb la vainillina. Barrejeu el mascarpone amb el sucre, i hi afegiu la nata remenat suaument.
Poseu els melindros al fons dels bols o copes amples, i els xopeu amb el café. Després ho cobriu amb la barreja de mascarpone i nata. Hi espolseu una mica de pols de cacau, i feu una altra capa: melindros, café, mascarpone. La pols de cacau de l' última capa li posareu abans de servir. Deixe-ho a la nevera ( al menys unes 3 hores, i millor un dia per l' altre).
Espolseu amb cacau i decoreu. Ja ho podeu servir...

* Si no teniu cacau en pols, podeu fer servir una mica de xocolata fondant ratllada ben fina.