diumenge, 27 de març del 2011

ESPÀRRECS VERDS ALS TRES FORMATGES

Una recepta ben fàcil, i he de dir que molt bona si t' agrada el formatge, és clar.
La podem fer també amb espàrrecs congelats. I fins i tot amb espàrrecs de pot també aniria bé.
És ideal quan disposem de poc temps i volem sorprendre amb algun plat una mica especial.


INGREDIENTS


espàrrecs verds
formatges de tres tipus diferent (a mi m' agrada fer-ne servir un de cabra, dels que van en rull)
orenga
sal


PREPARACIÓ


Tallem la part més dura dels espàrrecs i els rentem( si fem servir espàrrecs congelats ja són nets i triats, a punt per bullir) . Els fem bullir amb aigua salada fins que estiguin tous.
Els posem en les plats de servir ( que siguin aptes per anar al forn) i hi posem el formatge: un tallat a trossets i l' altre, ratllat. El de cabra, a rodanxes.
Espolsem amb orenga. Posem els plats uns 3 o 4 minuts al forn a uns 220º.
Els deixem refredar un moment, que no ens cremem, i ja els podem servir.

,

dissabte, 19 de març del 2011

SALSA ROMESCO (pels calçots)

Hi ha moltes variacions d' aquesta salsa. Encara que els ingredients principals són pràcticament els mateixos, l' elaboració es pot fer més o menys complicada.
Aquesta salsa també la faig servir per amanir el "xató"( amanida a base d' escarola, anxoves, tunyina, bacallà esqueixat i olives arbequines).


INGREDIENTS


6 alls escalivats i 1/2 de cru
100 grs. d' ametlles torrades
50 grs. d' avellanes torrades
5 tomaquets escalivats ( que siguin ben madurs)
2 nyores
1 llesqueta de pa torrat mullat amb vinagre
sal, oli d' oliva abundant


PREPARACIÓ


Per escalivar els tomaquets i els alls, els posem sense pelar en una plata al forn a 180-200 º fins que estiguin cuits ( 35-40 minuts)
Pelem els tomaquets i els alls i els posem en un recipient on farem la salsa.
Escaldem uns minuts les nyores.
Triturem les ametlles i les avellanes. Les afegim als tomaquets i alls. Hi posem sal, la polpa de les nyores (que rascarem amb un ganivet), el pa remullat amb vinagre, la mitat d' all cru i oli. Triturem tot amb la batedora. Anem afegim més oli i batent, fins que ens quedi una salsa de la constistència que vulguem.


diumenge, 13 de març del 2011

ARLETTES CRUIXENTS

L' últim dia del curset de cuina, el dia dels postres, (ja us vaig parlar d' aquest curs en una entrada anterior) el Xevi Poll va fer aquestes arlettes cruixents. Avui les hem provat, ens han agradat molt!
Algunes les he decorat amb una mica de xocolata fondant desfeta al microones, amb aquest estri que va tan bé.



INGREDIENTS


1 làmina de pasta de full rectàngular ( la del Lidl va molt bé i ja està estirada)
sucre llustre
mantega per untar la làmina.


PREPARACIÓ

Untem la pasta de full amb la mantega fosa ( si la comprem que no està estirada, ho haurem de fer amb el corró deixant-la amb un gruix d' un cm) . L' enrotllem i la tallem en discs d' un centímetre més o menys.

Fent servir paper de forn com a base , hi posem sucre , el disc al damunt i després més sucre. L' estirem amb el corró ( que quedi ben prima).

Posem les galetes en una plata amb paper de forn per sota i per sobre. Hi posarem un pes al damunt (pot ser una altra plata).


Les posarem al forn preescalfat (amb la plata que fa de pes al damunt) a coure durant 10-15 minuts a 200 º (cal que les anem vigilant que no es cremin) .

dissabte, 5 de març del 2011

BUNYOLS DE BACALLÀ I CEPS

L' altra dia vaig veure ceps de cultiu a la fruiteria i en vaig comprar per provar-los. Em van assegurar que el gust era el mateix, i sí, s' assembla, però és un gust més suau, més "light", no tan intens.
On hi hagi uns bons ceps trobats al bosc...
Aquests bunyols els podem fer amb algun altre tipus de bolet, anirien bé unes múrgules ara que ve el temps. També els podem fer amb ceps secs.


INGREDIENTS

100 grs. de bacallà esqueixat sec ( si el compreu ja dessalat i remullat, 200 grs)
100 grs. de ceps
125 ml. de llet
50 grs. de mantega
80 grs. de farina
3 ous
1 culleradeta de llevat en pols
1 all
julivert
oli de girasol per fregir els bunyols


PREPARACIÓ

Posem el bacallà esqueixat i sec a remullar el dia abans.
Posem un cassó al foc amb la llet i la mantega i un pols de sal, quan bulli retirem del foc i hi afegim la farina de cop, remenant fins que la pasta es desenganxi del cassó. Deixem reposar la massa uns minuts (que no es refredi del tot, ha d' estar tèbia) i afegim els ous un a un, barrejant cada vegada ( i no afegint el següent fins que cada ou quedi ben integrat a la massa).
Tallem els ceps a dauets i els fregim en una paella amb una mica d' oli d' oliva. Afegim el bacallà esmicolat. Provem el punt de sal .
Aboquem la barreja de ceps i bacallà a la pasta dels bunyols i afegim també un all picat, julivert i la culleradeta de llevat.
Amb dues culleres de postre agafem porcions de massa i fregim els bunyols en oli calent.