dimarts, 27 d’abril del 2010

CANYES DE XOCOLATA

Amb pasta de full i nutella podem fer un berenar o esmorçar ben fàcil . Amb qüestió de 10 minuts de preparació i 20 de forn, ja ho tindrem enllestit.
Jo en faig moltes vegades, sobretot per a les meves filles, que els agraden molt.


INGREDIENTS

nutella
una lànima de pasta de full ( com sempre, jo utilitzo la del Lidl)
1 ou batut per pintar les canyes
fideus de xoclolata per adornar


PREPARACIÓ

Dividim la pasta de full en dos pel llarg, hi posem la nutella en les dues parts i enrotllem.
Tallem les canyes a la mida que ens sembli.

Les pintem amb ou batut i les posem al forn , preescalfat, a uns 180- 200 graus durant 20 minuts.
Quan falten uns 5 minuts per acabar la coció, obrim el forn i hi posem els fideus de xocolata damunt les canyes.

dijous, 22 d’abril del 2010

UN PA DE ST. JORDI I UNA RECOMANACIÓ

L' any passat vaig fer un pastís de St. jordi( si voleu veure la recepta cliqueu "aquí") , de moment aquest any, un pa.
I l'he fet seguint una recepta bàsica de pa del Xavier Barriga, del seu llibre "PAN . Hecho en casa y con el sabor de siempre". Un llibre que voldria recomanar a tots els qui els agrada fer pa. Hi ha molt bones receptes; pans de totes menes, pasta de full, de croisants, de pizza.. explicades de manera clara i senzilla, amb bones fotografies. Consells i recomanacions per fer tot el procés de l' elaboració del pa: l' amasat, el llevat, donar forma als pans, coure'ls...
He fet servir la recepta " pan para bocadillos en sistema directo" , i he seguit les seves instruccions ( el que passa que jo he fet el procés d' amasar amb la panificadora) , i a l' hora de coure el pa, l' he cuit en una cassola de pirex: és l' única manera que trobo que la crosta del pa em quedi cruixent, no sé si no ho faig bé o el meu forn no les té totes...En fi, amb cassola de pirex em queda al punt de cruixent que ens agrada a casa.

INGREDIENTS

300 ml. d' aigua
10 grs de sal
1 culleradeta de sucre ( el Xavier Barriga no n' hi posa, però jo trobo que així la massa puja més)
500 grs. de farina de força
5 grs. de llevat fresc.

50 grs. de sobrasada per untar
50 grs de formatge ratllat (jo hi vaig posar parmesà)
3 o 4 nous trossejades petites.

PREPARACIÓ

Posar els ingredients (menys el formatge, la sobrasada i les nous) per l' ordre que estan escrits a la cubeta de la panificadora. Engegar un programa d' amasat. La meva panificadora té un programa que és d' amasar i llevar. L' hi he posat i l' he deixat que amasés uns 20 minuts (sense que llevés).
Dividim la massa en dues parts: una, una mica més gran que l' altra ( amb una hem de fer 4 barres, i amb l' altra 5)
En una part hi posem la sobrasada i la tornem a posar a la cubeta de la panificadora. Que amasi de nou uns 20 minuts. La retirem i la posem en un bol on hi hem espolsat farina i la tapem amb un drap.
A l' altra part hi posem les nous i el formatge. Amasem a la panificadora també 20 minuts.
La retirem i també la posem en un bol tapada amb un drap. Deixem llevar les dues masses en lloc càlid durant uns 45 minuts.
Ens espolsem farina a les mans i amb la massa vermella fem 4 tires i amb l' altra 5. Les coloquem, alternant-les a la tapa de la cassola de pirex untada amb oli i espolsada de farina.

Deixem llevar durant 1 hora i mitja, tapada amb un drap.
Escalfem el forn a 230 graus i hi posem el pa tapat amb la cassola. El deixem durant uns 45 minuts.

Aquesta cassola és força gran, té uns 28 cm de diàmetre. A mi m' ha quedat bé però també ho podem fer amb una de quadrada o ovalada. També podeu coure el pa al forn sense la cassola, ruixant les parets del forn amb aigua una estona abans de posar-hi el pa per crear humitat.

Que passeu una bona diada!!!

diumenge, 18 d’abril del 2010

ARRÒS AMB CALAMARS DE LLAUNA


Aquesta és una recepta de la que se'n va parlar molt en el "Taller de cuina de la memoria", però al final no la vam fer, per falta de temps. Les àvies coincidien que n' havien fet moltes vegades. Suposo que en aquells temps, no devia ser gens fàcil en un poble com Olvan trobar peix fresc, i es van "empescar" aquesta idea per fer un arròs " amb peix" ben bo. Nosaltres no n' havíem menjat mai, però no en va sobrar; alguns van repetir d' arròs i després no van voler segon plat. A partir d' ara tindré dues llaunes de calamars al rebost per a casos "d' emergència". Que jo n' hi vaig posar dues, però les àvies deien que n' hi posaven una i prou. I res de fer servir brou de peix, aigua i també era bo.

INGREDIENTS ( 4 persones)

2 llaunes de calamars trossejats en oli.
400 grs. d' arròs
brou de peix o aigua ( vaig fer servir un brik de brou de peix de 1/2 l. i 300 d' aigua)
1 ceba no massa grossa.
1 o 2 alls
1 tomaquet
julivert
colorant groc (opcional)

PREPARACIÓ

Triturem l' all, la ceba, i una branqueta de julivert. Fregim amb una mica d' oli (podem fer servir el de les llaunes de calamars), afegim el tomaquet també triturat ( o una cullerada de salsa de tomaquet). Salem
Afegim l' arròs i el deixem enrosssir, aboquem el calamars de les llaunes, donem un parell de voltes i afegim el brou barrejat amb l' aigua bullint ( de moment no li tirem tot, en reservem una quarta part per afegir més endavant, si cal) . Hi tirem la cullaredeta de colorant. Rectifiquem de sal. Deixem l' arrós al foc durant 20 minuts ( si ens fa falta més brou n' hi haurem d' afegir).

dijous, 8 d’abril del 2010

CALAMARS A LA ROMANA


Tot i que és una recepta senzilla, que suposo que tothom sap fer, no vull que falti en el meu recull de receptes, donçs m' ha costat molt trobar el punt que ens agrada a l 'arrebossat i no voldria que se'm perdés.


INGREDIENTS

500 grs d' anelles de calamars (jo a vegades les faig servir congelades)
75 grs. de farina
50 ml. de llet
2 ous
1 culleradeta de café de llevat en pols.


PREPARACIÓ


Si no estem segurs que el calamars ens surti tendre, el posarem un parell d' hores cubert de llet, per estobar-lo. Jo moltes vegades el faig servir congelat, però és una marca que sempre surt molt tendre.

Separem els rovells de les clares dels ous. Batem els rovells, la llet i la farina barrejada amb el llevat. Salem. Afegim les clares muntades a punt de neu. Hi posem les anelles de calamars, ben assecades amb un drap o paper de cuina, a les que hi haurem posat una mica de sal, i barregem bé. Deixem reposar uns 20 minuts.

Les fregim amb oli d' oliva, a foc mitjà.

Per tal que no esquitxin tant , posem a la paella amb l' oli un polset de farina.

diumenge, 4 d’abril del 2010

MONES


Aquest any n' he fet dues. Una per casa nostra, que la vaig fer el divendres, i l' altra per portar avui a casa dels meus pares.
Les meves filles s' estimen més que els padrins els comprin alguna altra cosa o els donin els diners i la mona la faci jo.Totes dues les he fet amb trufa i mantega, segons les nostres preferències.
Una la vaig fer amb un sol sostrte i l' altra amb dos. Per la de dos, faig fer servir un motlle de 26 cm, i un altre de 20. Per la d' un sostre vaig fer servir el motlle de 26 cm.

PA DE PESSIC


INGREDIENTS

6 ous
50 ml de llet
125 de sucre
125 de farina
1/2 sobre de llevat

PREPARACIÓ

Separem els rovells de les clares. Batem els rovells amb el sucre fins que quedi una barreja blanquinosa. Hi anem afegint la farina barrejada amb el llevat amb dues o tres vegades, remenant bé. Afegim la llet. I remenem. Ara hem de batre també les clares a punt de neu, i les afegim de mica en mica a la pasta anterior remenant amb compte , perquè no s' abaixin les clares.
Untem el motllo amb mantega i ho posem al forn ja calent a 180-200 graus, durant uns 20 minuts.


TRUFA


INGREDIENTS ( per una mona d' un sostre, si és de dos, aumenteu el doble les quantitats)

200 ml de nata líquida especial per muntar
50 grs de xocolata negra (podem variar la quantitat en funció del nostre gust)
sucre

PREPARACIÓ

El dia anterior, posem a bullir la nata amb la xocolata fins que estigui desfeta. Quan es refredi, ho deixem a la nevera fins l' endemà. Abans de muntar la trufa la posem una estona al congelador ( 15 min) perquè es refredi més i sigui més fàcil de muntar. La muntem amb el batedor elèctric de varilles. Afegim sucre al nostre gust. Batem una mica més. I ja està llesta.

CREMA DE MANTEGA

Per fer la mantega podeu clicar aquí

* Si us decidiu per fer la mona de dos sostres aumenteu les quantitats del farcit de mantega. ( 90 ml. d' aigua, 130 de sucre i 400 de mantega)

* Podem fer un almívar amb 65 ml d' aigua i 100 de sucre per sucar el pa de pessic abans de farcir-lo.
* Per decorar la mona es pot fer servir lacasitos, gominoles, etc...
* Pels costats de la mona he fet servir fideus de xocolata, també podien ser ametlles laminades o picades, fideus de colors...* Per facilitar-nos la feina va molt bé tenir un batedor elèctric de varilles (moltes batedores porten aquest estri) perquè el farem servir per fer el pa de pessic (muntar rovells amb sucre i clares a punt de neu), per muntar la trufa i per batre la mantega. Manualment també es pot fer però costa molt més ( jo no he fet mai) .