diumenge, 29 de novembre del 2009

RISOTTO DE BOLETS AMB LLAGONSTINS.


L' altre diumenge, dins el programa d' actes del "mercat del bolet de Cal Rosal", vaig assistir a un curs de cuina "Cuinem entrans i primers plats amb bolets". Avui hem fet l' altre "Cuinem peixos i carns amb bolets".
Tant el primer dia, com avui, el cuiner i professor de l' escola d' hoteleria Joviat, Marius Ferrer, va cuinar en dues hores 5 plats amb bolets. Tots ells molt interesants. Alguns més senzills que altres, però el més important, és que m' ha donat un munt d' idees i he aprés moltes coses
Segur que provaré de fer-los tots, de mica en mica, donçs la temporada de bolets ja toca a la seva fi.
De tota manera, podem fer servir bolets secs, en algunes receptes, o xampinyons, gírgoles. I sinó ens tocarà esperar la temporada vinent.
Aquest risotto d' avui el va fer diumenge passat, i feia tan bona pinta que jo el vaig fer ahir, amb un resultat...mmmm. Jo vaig utilitzar camagrons que tenia secs, de l' any passat.

INGREDIENTS

240 grs. d' arrós
1 raig d' oli d' oliva
2 grans d' all
300 gr. de bolets frescos o 150 de secs
llagostins grans
100 grs. de mantega
brou de peix
100 grs. de formatge ratllat
1 ceba.
julivert

PREPARACIÓ

Fer un sobregit amb l' all i la ceba.
Afegir els bolets ( si sóc secs els hidratem deixant-los una estona amb aigua, aquesta aigua la podem barrejar amb el brou del peix)
Pelem els llagostins. Guardem el cap i la cua.
Afegim l' arrós al sofregit i remenem
Afegim un vas de brou bullint i també hi posem el coral del cap dels llagostins.
Anem remenat de tant en tant, afegint el brou que calgui. Rectifiquem de sal.
Quan l' arrós ja està fet, afegim la mantega tallada a daus i el formatge.
Saltem les cues dels llagostins amb un raig d' oli, afegim julivert picat. Les posem damunt del risotto.

Auí teniu algunes de les fotos dels plats que ha cuinat el Marius Ferrer, per anar fent boca.



"Magret d' ànec amb bolets, verdures i mango " i "xipirons farcits amb bolets i vinagreta de llenties".

diumenge, 22 de novembre del 2009

TRONC DE XOCOLATA RÀPID (sense forn)


Voleu improvitzar unes postres o un berenar ben fàcils de preparar? Amb ingredients que segur que teniu a casa, fareu feliços als més petits, que també us poden ajudar.I segur que els més grans també estaran encantats de menjar-se'l.
Aquesta recepta és del llibre de la Lluïsa Jover "Pastissos sense forn", molt recomanable, ple de propostes molt bones.
L' he adaptat als gustos de casa nostra.

INGREDIENTS

1 paquet de galetes tipus maria, rodones.
crema de xocolata (nocilla, nutella,...) també podria ser crema pastissera, melmelada...Jo vaig fer servir nocilla de dos colors.
200 grs. de xocolata negra per desfer
75 grs. de mantega
una mica de llet


PREPARACIÓ

Posem una mica de llet en un plat . Agafem una galeta, la suquem per un banda en la llet (només uns moments, no s' han d' estovar) i per l' altra l' untem amb la crema de xocolata. Les anem amuntegant.

Emboliquem el tronc de galetes amb un paper de plata. El deixem a la nevera una estoneta.

Mentrestant, fem desfer la xocolata i la mantega al bany maria o al microones.
Posem el tronc damunt una reixeta, amb un plat a sota i hi aboquem la xocolata.

Podem fer-li ratlles amb un forquilla. El deixem a la nevera una estona perquè es prengui la xocolata. El decorem al gust. A l' hora de tallar-lo hem de fer-ho al biaix.

diumenge, 15 de novembre del 2009

CROQUETES DE BOLETS

Sóc una fan de les croquetes: m' agrada menjar-les i també fer-les. Com a entrant, aperitiu, o com a segon plat acompanyades d' una amanida. Encara que siguin una mica laborioses, no són difícils de fer. I és un plat que agrada a petits i grans, . En aquest cas, el gust dels bolets li dóna un toc molt especial.
Es pot fer servir qualsevol tipus de bolets, fins i tot xampinyons, que tot l' any en podem trobar.


INGREDIENTS


300 grs. de bolets
100 grs. de carn picada de porc amanida amb sal i pebre.
80 grs. de farina
350 ml. de llet
1 all
oli, sal,

Per l' arrebossat,

2 ous
farina
pa ratllat


PREPARACIÓ


Fem fregir els bolets, ja nets i tallats, en una paella amb oli d'oliva. Quan ja quasi estan, afegim l' all i salem. Triturem

En una casola hi posem oli d' oliva, i fregim la carn picada. Afegim el triturat de bolets. Aboquem la farina i deixem enrossir una mica sense parar de remenar. Anem afegint la llet en 3 0 4 vegades, remenant i esperant que es vagi integrant bé abans d' afegir-n' hi més.Tastem i ,si cal, afegim sal.

Aboquem la preparció en un plat i tapem amb film transparent. Deixem refredar.

Fem les croquetes arrebosant-les primer amb farina, després amb ou i finalment amb pa ratllat.

Les fregim en abundant oli d'oliva.

diumenge, 8 de novembre del 2009

RECEPTES AMB GALETES DE CEP


Les galetes de cep són un producte de l' empresa olvanesa Casabella Natura. Ja us he parlat en altres ocasions dels seus productes (conserves amb verdures i bolets, melmelades, galetes de cep, també cultiven i comercialitzen nyàmeres) fets artesanalment i de molt bona qualitat. Aquests productes es vènen en botigues especialitzades, també en mercats. Si voleu més informació de com adquirir-ne i on, així com les seves dades de contacte, podeu clicar aquí



De galetes de cep en tenen amb les dues versions: salades i dolçes. Les dues són boníssimes, amb un gust de cep intens, i es poden fer servir en amanides, com a base de canapés, per decorar postres i gelats...tot el que la vostra imaginació i el bon gust us suggereixin.


CANAPÉS DE GALETES DE CEP

El títol que li volia donar a aquesta recepta era " canapés de galeta de cep amb paté de foie, melmelada de tomaquet i parmesà", però m' ha semblat molt llarg tot i que molt explicatiu dels ingredients que he fet servir.

Es un aperitiu original i molt bo, per sorprendre els convidats un dia de festa. I es molt fàcil de fer.


INGREDIENTS

Galetes de cep
Paté de foie de bona qualitat
melmelada de tomaquet (si voleu fer-la casolana, cliqueu aquí, sinó la podeu comprar)
formatge parmesà
motlles de paper de trufes per posar el canapé.

PREPARACIÓ

Untem amb compte les galetes amb el paté (convé deixar-lo una estona abans fora de la nevera perquè sigui més fàcil d' untar).

Posem per damunt melmelada de tomaquet.

Decorem amb llesquetes molt fines de parmesà.


MATÓ I CODONYAT AMB GALETES DE CEP.

Aquestes postres estan fetes íntegrament amb productes berguedans.
El mató, de Les Serres de Viure, a La Guardia
El codonyat, fet casolà, d' Olvan
La mel, de casa nostra, d' Olvan
Les galetes de cep, de Casabella Naura, d' Olvan
Unes postres senzilles i bones. La combinació de sabors és deliciosa.


INGREDIENTS


Mató
Mel o sucre
Codonyat
Galetes de cep


PREPARACIÓ


Barregem el mató amb la mel o el sucre. El disposem en un plat amb ajuda d' una anella ( en vénen en botigues d' estris de cuina ) Hi posem el codonyat per damunt a tossets petits i decorem amb una mica de mel i les galetes de cep.

PATÉ DE BOLETS AMB "SALADETES DE CEP"

La recepta d' aquest paté de bolets l' he extret del "Receptari" del Caprabo, encara que l' he modificat una mica. Es poden utilitzar qualsevol tipus de bolets, jo he fet servir gírgoles, donçs el seu gust és suau i contrasta més amb el gust intens de les galetes de cep.


INGREDIENTS

1 ceba
400 grs. de bolets
Una mica de timó (farigola)
125 grs. de formatge mascarpone
2 ous
125 ml de nata per cuinar
sal, pebre, oli d' oliva.


PREPARACIÓ

En una paella amb oli d' oliva fregim la ceba a trossets petits. Afegim els bolets i la farigola. Salem, i deixem coure uns 15 minuts.

Posem en un bol els ous, el formatge i la nata, una mica de sal i una mica de pebre. Afegim els bolets i triturem amb la batedora.

Untem un motlle amb mantega i el posem al forn durant 45 minuts a 200 graus. Si se'ns torra massa de sobre, el taparem amb paper d' alumini.

El servim amb les saladetes de cep.

dilluns, 2 de novembre del 2009

COCA DE VIDRE

Fàcils de fer i encara més de menjar....


INGREDIENTS


125 ml d' aigua
1 cullaredeta de sal
1 cullaredeta de sucre.
300 grs de farina
1 sobre de llevat sec de fer pa

Per posar damunt la coca,

Sucre
ametlles filatejades, pinyons...



PREPARACIÓ


A la panificadora,

Posem tots els ingredients dins la panificadora per l'ordre que estan escrits a la llista d' ingredients. Sel.leccionem el programa d' amasar . Ara podem pasar al pas 2.

A mà,

1-Fem una pasta amb tots els ingredients i amasem bé durant una estona. Si cal, hi afegirem més farina.


2-Estirem la massa i fem les coques ben primetes (pensem que doblaran el seu volum) , que queden més cruixents. Les posem a la safata del forn (jo faig servir la safata del forn i una altra) untada amb oli i enfarinada.
Les deixem llevar durant 1 hora, tapades amb un drap fi (jo les deixo dins el forn apagat).
Passada aquesta estona ( si han crescut massa les podem tornar a estirar una mica) hi posem sucre i ametlles o pinyons per damunt.

3-Escalfem el forn a 220 graus i quan sigui calent hi posem les coques, i les deixem fins que estiguin dauradetes ( uns 20 minuts)