diumenge, 25 d’octubre del 2009

RATAFIA DE CODONY


Després de fer codonyat i allioli de codony, encara em van sobrar codonys. I com que aquest any no hem tingut aranyons per fer patxaran ( si algú n' ha collit i en vol fer, clicar aquí ), he provat de fer aquesta ratafia de codony, que diuen que surt molt bona.

És la primera recepta que publico sense haver provat el resultat, donçs ara hem d' esperar dos mesos abans de tastar la ratafia. M' han assegurat que és molt bona. Ja ho veurem.


INGREDIENTS


1 kg. de codonys
1 litre d' aiguardent ( jo he utilitzat anís sec)
200 grs. de sucre
1 branca de canyella
2 fulles de menta.


PREPARACIÓ


Pelem els codonys, els traiem el cor i els fem a trossets petits (també es poden ratllar).
Els posem en un recipient de vidre , que es pugui tapar hermèticament, amb el sucre i l' aiguardent.
Ara hem d' esperar 2 mesos , sacsejant el pot de tant en tant.
Després la podrem colar i posar en ampolles.


A veure si surt bona!!


PATATES ENMASCARADES AMB BOLETS

He sentit que en alguns llocs del Berguedà, d' on és plat típic , les anomenen "el plat del dimoni" o "de l' infern", i l' acompanyen amb col confitada i bitxos. A casa nostra en diem senzillament "patates enmascarades".
Les patates enmascarades , a casa meva, es menjàven el dia de matar el porc, per sopar. I es feien amb la sang del porc, cuita prèviament. Jo era petita i no n' hagués menjat ni que....
Ara les fem amb botifarra negra i, la veritat, m' agraden molt.
També en faig amb bolets només, sense botifarra. Llavors en diem patates amb bolets. Aquesta vegada he combinat la botifarra i els bolets, donçs tenia pocs bolets. La cansalada, blanca, es pot fer apart ( jo ho he fet així)o la pots fer a trossets i barrejar-la amb les patates, la botifarra i els bolets.


INGREDIENTS
1.5 kg. de patates
4 talls de botifarra
4 talls de cansalada
qualsevol mena de bolets (500 grs. més o menys)
all i julivert.

PREPARACIÓ

Fem bullir les patates ja pelades i tallades a trosos. Les aixafem.
Fregim la botifarra sense el budell.
Fregim els bolets amb una mica d' oli i sal, i quan ja quasi estan, hi posem all i julivert.
Fregim la cansalada. Aboquem una mica del suc de la cansalada a les patates.
Barregem els bolets i la butifarra a les patates i remenem bé.
Servim amb el tall de cansalada per damunt.

Jo faig fer servir en aquest plat uns bolets que es diuen "mollerics", o també en diem "vaquetes",
no són uns bolets gaire apreciats, però quan no n' hi ha altres també són bons.
Podem fer servir qualsevol tipus de bolets, o una barreja de diferents tipus. I si no, gírgoles o xampinyons.
MOLLERICS, VAQUETES

diumenge, 18 d’octubre del 2009

BOLETS DEL BERGUEDÀ

Fa uns dies que vam anar a buscar bolets, però no vam tenir gaire sort. Al lloc on solem anar, no ha plogut gaire i està molt sec. Vam trobar rovellons, rossinyols, mollerics i cames de perdiu.

Vaig reservar els rosinyols per fer un remenat de truita, per sopar, per damunt d' una torrada de pa, que havia fet jo a la panificadora.

Els rovellons els vaig fer saltejats amb all i julivert i barrejats amb tastet ( és com més èxit tenen a casa).

I amb els mollerics i cames de perdiu vaig preparar unes patates enmascarades (un plat molt típic del Berguedà, també anomenat plat del dimoni o de l' infern) amb bolets . En la propera entrada hi posaré la recepta per si algú les vol fer.


OUS REMENATS AMB ROSSINYOLS

INGREDIENTS

ous (1 per persona)

rossinyols

pa ( 1 llesca per persona)

pernil salat ( 1 tall per persona)

all i julivert

tomaquets per sucar el pa



PREPARACIÓ


Fregim els rossinyols, ben nets, amb oli d' oliva i una mica de sal. Quan ja quasi són fregits, afegim l' all i el julivert picats.

Afegim els ous i remenem bé. Posem damunt d' una llesca de pa torrat sucada amb tomaquet. Per damunt hi posem el pernil a trossets ( el podem saltejar una mica abans)



TASTET AMB ROVELLONS



INGREDIENTS


rovellons

1 tros de tastet per cada persona

all i julivert.


PREPARACIÓ


Fregir el rovellons,nets, amb oli i sal, i quan ja estan fregits afegim l' all i el julivert.

Fregim el tastet.

Barregem els rovellons i el tastet i ho deixem fer uns minuts tot junt.

dilluns, 12 d’octubre del 2009

CODONYS



Ahir ens van regalar una cistella de codonys. En faré codonyat, i si me'n sobra el congelaré. Així em servirà per fer postres, amanides, acompanyar amb formatge...
Potser fins hi tot, provo de fer-lo a la panificadora, que també s' hi poden fer confitures i melmelades.

També faré allioli de codony, una salsa molt típica del Berguedà, que va bé per menjar amb carns i per untar torrades. Aquesta salsa es conserva força dies a la nevera. Era molt típic fer allioli el dia de matar el porc, i també per Nadal, de fet hi ha qui hi posa a l' allioli un trosset de torró de xixona . Guardaré uns quants codonys al rebost, per fer-ne quan faci més fred; i si no se'm fan malbé abans, per fer-ne també per Nadal.


Si voleu la recepta de l' allioli de codony, tal com el fem a casa nostra, cliqueu aquí

I si voleu la recepta del codonyat, fet a la meva manera, cliqueu aquí.


dimarts, 6 d’octubre del 2009

MELMELADA DE TOMAQUET


Aprofitant els últims tomaquets de l' hort, he fet aquesta melmelada.

No n' havia fet mai, de tomaquet, i el seu gust tan fi m' ha sorprés. És molt bona per acompanyar torrades amb mantega, formatges o foie.


INGREDIENTS


1.5 k. de tomaquets
3/4 de k. de sucre
el suc d' una llimona.


PREPARACIÓ


Escaldem els tomaquets, per pelar-los millor. Els pelem, els traiem les llavors i els posem en una cassola amb el sucre i el suc de llimona. Els deixem a foc lent, remenant tot sovint fins que agafi consistència.

Aboquem la melmelada als pots, esterilitzats, i els fem bullir 20 minuts al bany maria.