dijous, 10 de desembre de 2009

CONSERVA-VINAGRETA DE XAMPINYONS

Fa unes setmanes, a Cal Rosal, dintre dels actes del mercat del bolet, van fer un curs per aprendre a fer conserves amb bolets, a càrrec de les germanes Casabella, de l' empresa Casabella Natura.
Ens van fer dues vinagretes: una amb salsa de soja i l' altra amb llimona, per conservar els bolets i fer-los servir per amanides o com aperitiu.
La Mª Àngels i la Rosa, que són unes especialistes pel que fa als bolets i les conserves, ens van explicar que els bolets més adequats per fer vinagretes són les llanegues (sobretot les blaques), els ceps, els fredolics..


Jo tenia moltes ganes de fer aquestes conserves, sobretot la de la salsa de soja, però no tenia bolets, així que vaig pensar fer-la amb xampinyons, només podia passar que la tingués de llençar. Però no. Van quedar uns xampinyons molt bons que , com que només en vaig fer un pot, es van acabar de seguida.
M' imagino que aquesta vinagreta amb ceps o llanegues...


INGREDIENTS

bolets
1 all
Alguna herba aromàtica (jo hi vaig posar sajolida)
grans de pebre
1 fulla de llorer
oli d' oliva suau
salsa de soja
vinagre de poma
1 bitxo o 2 bitxos (petits i secs del tipus "chillies")

PREPARACIÓ

Fregim els bolets amb el gra d' all senser i amb una mica d' oli d'oliva. Els salem.
Retirem l'all.
Posem els bolets en els pots , amb les herbes aromàtiques, els grans de pebre i el bitxo.
Omplim fins a mig pot amb oli d' oliva.
De la meitat de pot que queda buit omplim dues parts de vinagre i una de salsa de soja.
Tapem. Esperem uns 5 dies abans de consumir-los.
Si volem que els pots se'ns conservin més de dos mesos els hem de fer bullir durant 20 minuts al
bany maria.

13 comentaris:

Dolorss ha dit...

Qua bons!!!!
jo faig uns bolets amb vinagre, diferents, aquest els haig de tastar, semblen bobissims.
Gràcies per compartir.
Un petó

Josepb. ha dit...

Anna; Que bé, poder fer aquestes classes en un lloc com és el Berguedà i poder gaudir quasi tot l'any dels bolets.
És clar -per el que dius- que aquets és van acabar deseguida... i ara que faràs...? Que vaigi de gust Anna¡¡. Josepb.

Gemma ha dit...

Ideals per fer-ne una tapa per a un pica-pica, quan ja és fora de temporada i no trobes bolets frescos... ha de quedar molt bona, ja veig que aquesta anada a Cal Rosal va ser molt interessant ;)

PILAR ha dit...

Quina pinta que tenen...!!! Aquest any no hi han hagut massa bolets, però l´opció del xampinyó es molt acertada. Ho provaré que tenen molt bona pinta.
Petons!

La Cuina de Cal Pepin ha dit...

Hola Anna, mai havia sentit de conservar bolets amb salsa de soja.
Si tu dius que queden bons, doncs ho haurem de probar.
Salut,
Pepin

glutoniana ha dit...

Qué bé poder apendre coses tan senzilles però tan bones. Ho haurem de probar que no sembla difícil de fer :)

ANNAFS ha dit...

Dolors,

Sí que surten bons i no m' ho pensava. En tronaré a fer més que em vaig quedar sense de seguida.
ptns.

Josepb,

Bé aixó de gaudir quasi tot l' any de bolets... si de cas congelats o confitats o assecats. Aquest any no ha estat gaire bo.
Que faré? donçs aixó fer-ne servir de secs o xampinyos o girgoles que també estan bé.

Gemma,

Vam anar-hi tres diumenges, a Cal Rosal, i va anar molt bé sí, sobretot per aprendre moltes coses noves.

Pilar,

En aperitiu són molt bons i també per les amanides. La vinagreta de dins el pot tampoc s' ha de llençar dons ens hi podem amanir les amanides, la verdura...

Pepín,

Jo n' hi vaig posar una part molt petita de salsa de soja, i el gust que els hi dona es molt bo.

Glutoniana,

No, de difícil , gens. Es fa en poca estona i si en fem molts pots, i els volem conservar molt de temps, els haurem de bullir al bany maria.

Glòria ha dit...

Em sembla que quan t'hi tornis a posar, n`'hauràs de fer uns quants pots més, je, je.

*Eva* ha dit...

molt interessant les vinegretes per a conservar els bolets.
pt!

fem un mos ha dit...

Fa ja molts anys que no he provat els bolets en vinagre, a casa fèiem els rovellons de boto, has fet que me’n recordi, quan pugui en tornaré a fer.
Petons

PILAR ha dit...

Hola guapa!
T´he deixat una cosa al blog per si et ve de gust participar.
Petons!

El cullerot Festuc ha dit...

Que bons, no??? ho hauré de probar!!!!
Petunets,
Eva.

ANNAFS ha dit...

Glòria,

Quan en torni a fer ja en faré més, un cop t' hi poses...
ptns.

Eva,

La de llimona també tinc ganes de fer-la donçs també semblava molt bona.
ptns.

Pilar,

Gràcies, ja hi pasaré.
ptns.

Eva,

Molt bons, certament. A veure si t' animes a fer-los.
ptns.