dimarts, 20 de març del 2012

BACALLÀ DE QUARESMA

Aquesta recepta tan tradicional i antiga és del llibret de "Cuina de la memòria d' Olvan". Es un plat que sempre hem menjat a casa per la Quaresma.


INGREDIENTS

4 peces de morro de bacallà dessalat
2 ou durs
1 ceba
3 o 4  cullerades de salsa de tomàquet
farina, sal pebre,  julivert i una fulla de llorer
per la picada:  10 avellanes o ametlles, 1 all i una llesqueta de pa torrat.
panses sense cua


PREPARACIÓ

Posem les panses en remull en aigua calenta durant una hora.
Enfarinem el bacallà  i el fregim en una paella. El retirem i en el mateix oli, fem fregir amb la ceba tallada petita. Quan sigui feta afegim el tomàquet i una fulla de llorer. Deixem que es faci el sofregit i hi posem el bacallà. Afegim les panses  ja escorregudes. I la picada  ( si ens quedés massa espès hi podem posar una mica d' aigua o brou). Ho deixem a foc lent durant uns 10 minuts i alhora de servir hi posem els ous durs tallats a rodanxes per damunt i el julivert picat.

dijous, 8 de març del 2012

PÚDING DE MADUIXA AMB NOUS

Encara que són més bones les que vénen més tard i són del Maresme, ara ja hi ha maduixes i n' he comprat per  acompanyar  aquest púding de maduixa. La recepta és una adaptació d'un púding de taronja del llibre de la Mireia Carbó " La cuina et dóna joc". A veure si us agrada...


INGREDIENTS

6 ous
1/2  l. de llet
150 g. de sucre
5 cullerades de melmelada de maduixa
50 g. de nous pelades
pell de llimona
melindros, magdalenes, pa de péssic....
caramel per untar el motlle.
Unes maduixes per acompanyar

PREPARACIÓ

Bullim la llet en una cassó amb el sucre i la pell de llimona. 
Batem el ous i quan la llet ja sigui tèbia, retirem la pell de la llimona i la barregem amb els ous.Colem la barreja i hi afegim la melmelada.
Trossegem les nous.

Posem caramel en un motlle i una capa de melindros (o el que sigui, si són magdalenes o pa de pessic li posarem trossejat) damunt unes quantes nous i una mica de la barreja de llet i ous. Una altra capa de melindros, nous, i altra vegada la barreja de llet i ous, així fins acabar els ingredients, tenint en compte que hem d' acabar amb una capa de melindros.
Coem el púding al bany Maria, durant uns 45 minuts a 180 º. Comprovem la cocció de tant en tant amb un escuradents.
El deixem refredar i el desmotllem.