dimecres, 29 de febrer del 2012

SOPES ESCALDADES AMB FARIGOLA I ALLS

M' estic llegint una novel.la, "Peguera" del Ramon Soler i Riba. Aquest escriptor Berguedà situa la història  als anys 20 del segle passat en aquesta població del Berguedà, que havia estat molt important. M' agrada molt, la trobo molt interesant, es veu que hi ha darrera un intens treball de recerca, investigació i coneixement dels llocs importantíssim.Sempre que tinc una estoneta reprenc la lectura i em costa deixar-la. Com sempre que m' agrada tant una novel.la, tinc molt present la vida dels protagonistes, crec que em sento també protagonista, i m' agrada sobretot veure el dia a dia dels personatges, com viuen, i evidentment, què mengen.
El menjar en aquella època i en aquesta població de muntanya consistia en els productes que tenien a l' abast: productes del camp, llegums, porc, verdures, fruita, arengades, formatge, mató.... Feien escudella, farinetes i moltes "sopes" tant escaldades com bullides.

Aquestes sopes que he fet jo, les he enriquit amb una mica de farigola, per aprofitar les bones qualitats d' aquesta planta ( a veure si d' una vegada m' acaba de passar aquest refredat que arrosego fa dies) i a la vegada donar-li una mica més de gust . He decidit fer-me'n un plat per dinar avui que dino sola, les he preparat en 5 minuts i me les he menjat  mentre llegia unes pàgines de la novel.la. Les he trobat molt bones!
Així que ja ho sabeu, avui dues recomanacions: unes sopes escaldades i "Peguera" , per acompanyar-les.

INGREDIENTS

pa sec
2 alls
1 branca de farigola, oli, sal


PREPARACIÓ

Daurem els alls, tallats en un parell de trossos, en oli d' oliva. Posem aigua a bullir amb la branqueta de farigola. Distribuim trossos de pa sec al plat de cada comensal. Amanim amb sal, i oli de fregir els alls ( els alls també els hi podem posar). Just abans de menjar, afegim l' aigua de farigola bullint damunt del pa. També hi podriem posar un ou remenant-lo mentre aboquem  l' aigua.

Les sopes,

I un petit tastet de la novel.la,

"-Sopem.
-Mare, no tinc gana. No ho veieu que hem acabat de dinar molt tard.
-Es igual. Jo em faré un plat de sopes escaldades. En vols?
-Prou. D' aixó sí."

dilluns, 20 de febrer del 2012

ROSSEJAT DE FIDEUS

 Un plat que mengem sovint a casa, i que encara no surt al meu receptari. Nosaltres  els servim  amb  allioli, si voleu la recepta que fem servir la trobareu aquí.

INGREDIENTS

1 l. de fumet
400 grs. de fideus
1 vaset d' oli d' oliva
1 gra d' all
200 grs. de llagostins pelats

Pel fumet,

1/2 kg. de peix de roca i crancs o galeres
2 tomàquets madurs
1 ceba
2 alls
1 mica de julivert
1 fulla de llorer
pebre, sal, oli d' oliva
1.5 l. d' aigua.

PREPARACIÓ

Fem el fumet:  En una olla amb una mica d' oli d' oliva fem fregir la ceba tallada a làmines, després els alls també laminats i per últim els tomàquets a trossos. Quan esta tot fregidet, afegim el peix de roca i les galeres o crancs, donem unes voltes i afegim l' aigua, el julivert i el llorer. També sal i pebre. Ho deixem bullir una mitja hora. Colem i reservem el fumet.
En una paella amb el vaset d' oli , fregim l' all  senser i el retirem, hi aboquem els fideus i els donem voltes fins que estiguin rossejats. Retirem l' excés d' oli. Afegim el fumet i deixem coure fins que gairabé ja estan fets. Els posem dins al forn a 200 º uns 5 minuts perquè acabin de beure's l' aigua i quedin secs.
Saltem les gambetes en una paella amb unes gotes d' oli. Les posem per damunt dels fideus. Els servim acompanyats de l' allioli.


diumenge, 12 de febrer del 2012

MAGDALENES INTEGRALS AMB NOUS

Integrals i amb nous, i fent servir la mateixa recepta base de les magdalenes del Xavier Barriga. De fet, la recepta que faig servir sempre per fer les magdalenes des que la vaig descobrir, doncs és la que em surt millor.

INGREDIENTS


2 ous grossos (125 grs)
150 grs. de sucre integral
60 ml. de llet
190  ml. d' oli de girasol
210 grs de farina integral
1/2 sobre de llevat
1 pessic de sa, canyella en pols
100 grs. de nous pelades i picades


PREPARACIÓ

Farem servir l' accessori batedor de varilles per preparar la massa.

Batem els ous amb el sucre fins que estiguin espumosos.
Barregem la llet amb l' oli i l' anem afegint a la barreja anterior poc a poc, batent amb la marxa lenta. Apart, barregem la farina amb el llevat, la sal, i la  canyella.
L' afegim amb dues  vegades a la barreja de ous, sucre, oli i llet, i cada vegada batem bé. Acabem de batre bé amb la marxa més ràpida. Afegim les nous picades (en reservem una mica per decorar) i batem una mica més.
Tapem la massa amb un drap i la deixem a la nevera, com a mínim una hora. Si volem la hi podem deixar fins l' endemà.
Escalfem el forn a 250 º.
Repartim, amb una cullera, la massa a les capsules de paper per magdalenes ( a la vegada jo poso les capsules dins un dels motllos especials per magdalenes, també es poden posar dins flameres). Les omplim fins a tres quartes parts. Jo els hi espolso una mica de sucre integral i nous picades per damunt.
Posem les magdalenes en el forn, que el baixarem a  210 graus, durant 15-18 minuts, depèn del tamany de les magdalenes. Les posem a la part baixa del forn, i és molt important no obrir-lo durant la cocció.

diumenge, 5 de febrer del 2012

TORRADA VEGETAL AMB LLONGANISSA




Quan fa molt fred, ens agrada encendre la llar de foc, a més de la calefacció. Dóna molt caliu, i escalfor extra. I les torrades que s' hi fan tenen un gust tan diferent..., molt més bo que les que surten de la torradora.
A més, les llonganisses que vam fer a primers de desembre ja estan al punt que ens agrada, i així van sortir aquestes torrades que segur repetirem aviat...

INGREDIENTS

Llesques de pa
enciam
olives farcides
llonganissa
tomàquets (millor de penjar, que suquem molt més)
alls, sal, oli d' oliva

PREPARACIÓ

Torrem el pa. Hi fregem all i el suquem amb tomàquet. Tallem l' enciam petit i les olives a rodanxes. Escampem l' enciam i les olives per damunt el pa i la llangonissa tallada fineta. Amanim amb oli d' oliva i una mica de sal.