dimarts, 28 d’abril del 2009

CONSERVA DE CABELL D' ÀNGEL

Fa unes quantes setmanes em van regalar una carbassa de cabell d' àngel i unes explicacions de com fer-ne la conserva. La vaig guardar al rebost i aquesta setmana l' he fet. És molt més bo que el cabell d' àngel que comercialitzen preparat. És com fer una melmelada. No és difícil, només vol temps i una mica de paciència.



INGREDIENTS

1 carbassa de cabell d' àngel
sucre.


PREPARACIÓ

Rentar bé la carbassa.
La tallem a trossos irregulars (com es pugui, donçs la carbassa és molt forta i costa força).No cal que la pelem, de moment.
La posem en una olla coberta d' aigua. La deixem bullir al voltant d' una hora.
L' escorrem bé de l' aigua. Traiem la pell i les llavors, així com els fils més llags del mig (on hi ha les llavors). I la pesem.

Tornem a posar al foc la carbassa en una olla o cassola amb el sucre. La quantitat de sucre diuen que és del mateix pes que la carbassa, però a nosaltres no ens agrada tan dolç, així que com que tenia 1 kg. de carbassa, hi vaig posar 600 gr. de sucre.

La deixem a foc molt lent durant un minim d' una hora. Anem remenat de tant en tant i l'anem desfent amb una espàtula de fusta. Estarà apunt quan veiem que comença a canviar de color.

Preparem uns pots, esterilitzant-los i aboquem el cabell d' àngel calent dins els pots, apretant bé per evitar bombolles d' aire.

dissabte, 25 d’abril del 2009

TRUITA DE CANSALADA, TASTET I ALLS TENDRES


El dia de Pasqua és típic que colles de cantaires vagin a les cases a cantar les caramelles. És una tradició molt antiga i que , aquí, al Berguedà, encara es segueix en alguns llocs.

Com que abans, a les cases de pagès, a vegades els donaven ous a canvi de sentir-los cantar , després, la colla dels caramellaires, organitzàven una ouada o truitada . Una festa en què es feien i es donàven truites a la gent.

Ara els caramellaires ja no recullen tants ous de les cases de pagès i els han de comprar . La gent dóna diners. Però quan ha passat la Pasqua, comencen a fer truitades als diferents pobles. Aquí a Olvan, l' han fet avui.

Es fan truites de cansalada, de tastet( butifarra) , d' alls tendres...

Recordant aquesta tradició he fet aquesta truita.


INGREDIENTS


3 talls de cansalada blanca tallada a trossets.
2 trossos de tastet (butifarra blanca), també tallada trossets
3 alls tendres.
8 ous


PREPARACIÓ

Fregim la cansalada i retirem l' excès d' oli . Fregim el tastet i els alls tendres. Ho barregem amb els ous batuts. Ho Aboquem a la paella amb oli d' oliva i fem una truita.


dijous, 23 d’abril del 2009

PASTÍS DE SANT JORDI

Avui a casa nostra tenim dues coses per celebrar. D' una banda, és clar, la diada de Catalunya, i de l' altra el sant del meu marit, el Jordi. Casualment, el pastís que a ell més li agrada és el Sant Jordi, així que estava bastant clar quin pastís havia de fer.

He fet un pastís amb la recepta de la mona de Pasqua, (el pa de pessic, la mantega, l' ametlla pels voltans...).Les úniques diferències són que l' he fet quadrat enlloc de rodó i que per damunt l' he cobert amb gema, que després he cremat.

L' he decorat amb la rosa feta amb maduixa i fulles de menta i amb cireres confitades.

La gema l' he fet com en el llibre " Les postres de l' àvia", edició d' Antoni Escribà i Llorençs Torrado, adaptant la recepta per fer-ne menys quantitat.


INGREDIENTS


2 rovells d' ou
70 gr. de sucre
50 ml. d' aigua
1/2 bastonet de vainilla.

Batre bé els rovells d'ou. Posem un cassó al foc amb el sucre, l' aigua i la vainilla. Fem un almívar. Quan comenci a espessir, retirem el bastonet de vainilla i anem afegint l' almívar poc a poc a la barreja de rovells. Ho posem al foc de nou, fins que espesseixi i es separi de les parets del recipient.

L' aboquem i la deixem refredar sobre el marbre. Quan es freda, la recollim i ja la podem utilitzar.
FELIÇ DIA DE SANT JORDI A TOTS!

diumenge, 19 d’abril del 2009

CIGRONS AMB ESPINACS

A casa, ens agrada combinar els llegums amb alguna verdura. Sobretot amb espinacs o bledes.

L' altra dia vaig pensar que si hi posava panses i pinyons, encara serien més bons. I així ho vaig fer.

Jo ho vaig fer amb cigrons cuits a casa i espinacs cullits de l' hort , però també es pot fer amb espinacs congelats i cigrons comprats cuits.


INGREDIENTS


600 gr. de cigrons cuits
200 gr. d' espinacs cuits
75 gr. de pinyons
75 gr. panses


PREPARACIÓ.


En una paella amb oli d' oliva hi posem els cigrons i els espinacs. Ho deixem uns minutets i afegim els pinyons i les panses.

dissabte, 18 d’abril del 2009

PASTÍS DE FORMATGE- "QUESADA"


Aquesta recepta me la va passar la Sílvia, una companya de feina, fa uns dies. És un pastís o "quesada" molt fàcil de fer i que a més surt molt bo.

Hi he fet algunes modificacions i així és com ha quedat:


INGREDIENTS


400 gr. de formatge fresc tipus "burgos".
70 gr. de mantega a temperatura ambient.(si cal, la posem uns segons al microones)
100 gr. de sucre
4 ous
sucre llustre per decorar.


PREPARACIÓ

Posem tots els ingredients en un bol i triturem amb la batedora fins a obtenir una pasta llisa.

Folrem una plata o motlle amb paper de forn i hi aboquem la pasta.

Ho fem coure al forn preescalfat, a uns 200 graus durant 30 minuts. Passat aquest temps,punxem amb un escuradents per saber si ja està cuit (si l'escuradents surt net, ja està cuit, sinó haurem de deixar-lo una estona més).

Quan sigui fred, el desmotllem i hi espolsem sucre llustre per damunt.


Aquesta recepta participa en el recopilatori de "todos cocinamos sin gluten" . Aquest mes el tema és el formatge.


dijous, 16 d’abril del 2009

MANDONGUILLES AMB LLAGOSTINS


En vam menjar el dilluns de Pasqua. Vaig fer les mandongulles una mica diferents de com les faig nomalment afegint-hi pinyons. També serien bones amb qualsevol altre fruit sec. És un mar i muntanya bo i senzill de fer.


INGREDIENTS


Per les mandonguilles


600 gr. de carn picada de porc ( o barrejada amb carn de vedella)
1 ou
1 all
julivert
pa ratllat
farina
50 gr. de pinyons
sal al gust


Els altres ingredients


12 llagostins (jo n' hi poso 3 per persona)
1 ceba
1 all
1 vas de brou de peix (pot ser aigua amb 1/2 pastilla de brou)
2 cullerades de salsa de tomaquet
1 fulla de llorer


PREPARACIÓ


Fregim els llagostins en oli d' oliva (no els hem de fregir gaire donçs després ja els acabarem de fer). Els traiem de la paella i els reservem.

Fem la pasta de les mandonguilles barrejant tots els ingredients, menys la farina i les fem, arrebosant-les amb farina.

Les fregim en l'oli anterior (igual que els llagostiuns, no han d' estar gaire cuites, només s' han d' enrrossir).

Retirem les mandonguilles i les posem en una cassola. En el mateix ol, fregim la ceba i l' all ben picadets i afegim la salsa de tomaquet. Ho deixem fer una miqueta i afegim el brou de peix i el llorer. Ho aboquem a la cassola amb les mandonguilles. Ho deixem uns 15 minuts a foc suau i afegim els llagostins. Ho deixem 5 minuts més i ja ho tenim llest per servir.

dimarts, 14 d’abril del 2009

AMANIDA DE LLENTIES

Tot i que els llegums a la cassola són molt bons, fets amb xoriç, butifarra negra...ara que comença fer més bo, m' agrada fer els llegums d' altres maneres més lleugeres. Així ,les llenties, són molt bones i les podem deixar preparades a la nevera d' un dia per l' altre. Els ingredients que hi podem posar són els que tinguem a la nevera o els que ens vagi bé.

Jo les amaneixo amb una salsa vinagreta, però també les podem amanir amb només amb un raig d' oli d' oliva...


INGREDIENTS


1/2 k de llenties cuites
4 pebrots del piquillo de pot.
1 llauna d' anxoves
8 ous de guatlla (o 2 de gallina)
1 ceba tendre


Per a la salsa (vinagreta de nous):


3 nous pelades.
1/2 vas d' oli d' oliva
1/4 de vas de vinagre
1 polset de sal.
1 polset de pebre.


PREPARACIÓ


Posem les llenties en un bol o en una safata. Hi afegim els altres ingredients (reservem uns ous per decorar , unes tires de pebrot i unes anxoves) tallats petits.

Fem la vinagreta: Posem els ingredients en el vas de la batedora i triturem.

Servim les llenties amanides amb la vinagreta de nous.

divendres, 10 d’abril del 2009

LA MONA DE PASQUA

Encara que el dia tradicional de menjar la mona és el Dilluns de Pasqua, nosaltres sempre ens la mengem el Divendres Sant.

Aquest any, he fet una mona de mantega perquè ens agrada a tots. Ha sortit bona i tampoc m' ha costat massa.

Vaig comprar l' ou, les plomes i els pollets, per decorar. També he fet unes flors amb gominoles (vaig comprar gominoles tipus núvols, les he tallat amb les tissores per aplanar-les i llavors amb tallapastes petits amb forma de flors i fulles, els hi he donat la forma.)

Però la decoració d' una mona va sempre a gust del qui la fa , i es pot decorar amb el que ens sembli...


INGREDIENTS


Pel pa de pèssic


5 ous.
125 gr. de sucre
150 gr. de farina
1 sobre de llevat.
mantega per untar el motlle



Pel farcit de mantega


100 gr. de sucre
65 ml. d' aigua
300 gr. de mantega



Per decorar els costats de la mona


ametlles picades o fideus de xocolata....



PREPARACIÓ


Fem el pa de pessic:


Batre els rovells amb el sucre fins a obtenir una pasta blaquinosa ( jo ho faig amb un batedor de varilles elèctric).

Afegir-hi la farina i el llevat passats pel colador o sedàs. Barrejar bé. Batre les clares d' ou a punt de neu i també les afegim a la barreja de farina i rovells. ( Barregem amb compte, amb una espàtula, com si les emboliquéssim).

Posem la pasta en un motllo, untat amb mantega, d' uns 18-20 cm. I ho posem al forn, preescalfat, durant uns 20-25 min a uns 200 graus.


Preparem la mantega


La posem uns minuts al microones perquè s' estovi una mica. Amb el sucre i l' aigua fem un almívar (el coem a foc lent fins que veiem que vol començar a espessir-se). El deixem que es refredi . En reservem unes cullerades per untar el pa de pessic. Posem la mantega en un bol i barrejant amb el batedor de varilles elèctric ( o manual), hi anem afegint l' almívar. Ens quedarà una crema untosa.


Fem la mona


Partim el pa de pessic per la meitat. Pintem les dues meitats amb l' almívar reservat. Untem els costats del pastís amb mantega i l' arrebossem amb les ametlles picades o els fideus de xocolata.

Untem el pa de pessic amb la meitat de la mantega. Tapem amb l' altre tros de pa de pessic.
Untem amb mantega per damunt i decorem amb la mantega posada en un màniga pastissera.

Acabem posant els elements decoratius que ens agradin.

La mantega es pot aromatizar amb xocolata en pols fi o café,...

dimecres, 8 d’abril del 2009

TASTET AMB XAMPINYONS


Tastet tendre com en diem aquí, al Berguedà ,o botifarra crua com en diuen en altres llocs.

Com que el tastet ens el fem a casa, sempre en tinc al congelador i a vegades m' ha solucionat algun que altre sopar, quan tenin convidats sorpresa.

Tastet amb xampinyons amb pa amb tomaquet, i una amanida: un sopar ràpit i bo...


INGREDIENTS

1 K. de tastet tendre.
500 gr. De xampinyons.
2 Alls.
Julivert.


PREPARACIÓ

Rentar i tallar els xampinyons. Fregir-los en oli d' oliva. Quan estan fregits, hi posem l' all tallat a làmines i el julivert.

En una altra paella, fregim el tastet tallat a trossets.

Quan està tot fregit, ho ajuntem en una casssola i ho deixem uns 5 minuts amb el foc baixet.

dimarts, 7 d’abril del 2009

UN PREMI !!



PREMI SISTERHOOD AWARD

Em fa especial il.lusió rebre aquest premi, en primer lloc perquè no m' ho esperava, ni hi havia pensat i en segon lloc perquè m' arriba de mans de la Margarida de "El món de la cuina", un blog on trobareu unes receptes molt bones( sobretot postres i pastissos espectaculars) , fetes amb ingredients de molta qualitat i cada una amenitzada amb una història que és un plaer llegir. I acomanyades d' unes fotografies fantàstiques fetes per a la pròpia Margarida, donçs també és afeccionada a la fotografia.


Ara jo he de donar el premi a 5 blogs més i n' hi ha tants que se'l mereixen...Cada persona té el seu propi estil, però hi ha on triar i remenar...


El primer blog que em ve al cap per donar-li aquest premi és "cuina per llaminers" el blog de la Mercè. Realment fa una feina molt i molt bona donant a conèixer moltes i boníssimes receptes i publicant cada dia. A traves d' ella ( va ser la primera de deixar-me comentaris al meu blog) m' he anat introduint en aquest món blocaire. El que passa és que avui he visitat el seu blog i he vist que ha publicat just avui aquest mateix premi. Així que he buscat 5 blogs més que també crec que se'l mereixen per la seva feina ben feta:


"Tot és art", de la Teresa

"Mis platos favoritos" de la Lídia

"La cuina de cal Pepín", de Pepín

"A la taula i al llit, al primer crit", de Bajoqueta

"Mis cosillas de cocina y thermonix", de la Rosa


Si els fa il.lusió el poden passar a recollir i sinó, no passa res.

dissabte, 4 d’abril del 2009

TORRADETES DE STA TERESA AMB MADUIXES

Un dolç típic de la Setmana Santa , per menjar tot l' any. Ecònomic, fàcil i ràpid de preparar i molt bo. En aquesta ocasió les he acompanyat amb maduixes, seguint la idea del llibre "Larousse de los postres" de La Lechera.


INGREDIENTS


250 ml. de llet.
1 Branca de canyella
Pela de taronja.
8 llesques de pa del dia abans ( jo vaig fer servir llesques petites, de pa de quart de kilo.)
Sucre
1 ó 2 Ous.
Oli d' oliva.
maduixes


PREPARACIÓ


Fem bullir la llet amb 1 cullerada de sucre, la canyella i la pell de la taronja.

Retirem del foc. Ho tapem i deixem atemperar.

Suquem les llesques de pa en la llet, les pasem per l' ou batut i les fregim en oli d' oliva, fins que estiguin dauradetes per cada costat. Les espolsem amb sucre. Tallem les maduixes i les servim a damunt.

dijous, 2 d’abril del 2009

LLAGOSTINS A LA SAL


En faig moltes vegades perquè ens agraden molt. Ens els mengem per acompanyar altres peixos , com a entrants, per picar....Aquesta vegada no eren gaire grossos però eren frescos i estàven boníssims...


INGREDIENTS

Llagostins, gambes, escamarlans....
sal gruixuda
oli d' oliva.

PREPARACIÓ

Untem una paella amb oli d' oliva i escampem una capa (d' un centímetre, més o menys) de sal gruixuda per damunt. Hi posem els llagostins (si en tenim molts haurem de canviar la sal quan es torri masa) Els deixem coure per una banda i després per l' altra a foc mig.

Els servim calents, regats amb oli d'oliva. I encara que sembli mentida hi hem d' espolsar una mica de sal gruixuda per damunt, sinó queden dolços. ( En aquesta ocasió, jo també hi vaig espolsar julivert i pebre negre)


Per rentar la paella, la deixem una estona amb aigua. La sal es desprendrà sola.