diumenge, 30 de novembre del 2008

CONSERVA D' OLIVES ARBEQUINES


Cada any faig uns quants pots d' olives en conserva. Són olives que em donen, i surten molt bones. I el millor de tot és que són fetes amb ingredients totalment naturals. S' hi pot posar diferents tipus d' herbes aromàtiques. També pebre, grans d' all... Jo hi poso llimona per què treu el gust massa amarg de les olives. Sé que hi ha moltes maneres de fer-les. Jo les faig així.


INGREDIENTS


Olives arbequines. ( si són d' un alte tipus, i són grosses, millor trencar-les abans de posar-les als pots, amb l' ajuda d' una mà de morter)

Sal. ( 110 gr. per litre d' aigua)

Herbes aròmatiques. Timó, romaní i sajolida

Limona a trossets

alls

Oli d' oliva


PREPARACIÓ


El primer que hem de fer és posar les olives en un recipient amb aigua, i deixar-les reposar durant 9 dies, canviant l' aigua cada dia.

Després d' aixó, en un recipient posem aigua amb sal (110 gr. per litre). Més o menys haurem de calcular les olives que tenim i els pots que omplirem. Barregem bé la sal per que es disolgui a l 'aigua.

Posem les olives en els pots i també hi anem alternant les herbes aromàtiques, la llimona, l' all...

Omplim el pot de l' aigua amb sal i hi posem per damunt un raig d' oli d' oliva.

Ara hem d' esperar uns 3-4 mesos abans de menjar-les.


dissabte, 29 de novembre del 2008

"PATÉ" D' ANXOVES


És molt fàcil de fer i es pot utilitzar per untar amb torradetes ( a la foto amb un fruit sec al damunt), també és bo per acompanyar qualsevol carn.

Es conserva bastants dies a la nevera


INGREDIENTS


250 gr. de mantega sense sal

16 anxoves de llauna o de pot de bona qualitat.


PREPARACIÓ


Deixem una estona la mantega fora de la nevera per que no estigui tan dura. (també la podem posar 1 minut al microones).

Posem a la picadora la mantega amb les anoxes i ho triturem lleugerament. (Ja està bé que quedin trossets més grans d' anxova)

dimarts, 18 de novembre del 2008

POP A LA GALLEGA


Si comprem el pop fresc, és millor congelar-lo abans per què quedi més tou. Va bé coure'n un de senser i congelar el que sobri. ( encara que estés congelat, un cop cuit el podem tornar a congelar sense problema)


INGREDIENTS


1 Pop (o la metiat)

3 o 4 Patates

1 fulla de llorer

sal gruixuda

pebre vermell dolç

pebre vermell picant

oli d' oliva


PREPARACIÓ


Posem aigua al foc en una olla amb la fulla de llorer i una culleradeta de sal , i quan bulli, hi posem el pop (és millor posar-li i treure'l dues o tres vegades abans de deixar-li). Ha de bullir fins que estigui tou ( més o menys 1 hora). Les patates, les podem bullir amb el pop ( posant-les a l' olla pelades i tallades a rodanxes quan falti uns 20 minuts de cocció del pop) o be bullir-les amb una altra olla amb pela i quan estiguin cuites pelar-les i tallar-les .

Disposem les patates en una plata i a sobre hi anem tallant el pop amb unes tisores. Hi posem sal gruixuda, pebre vermell dolç (bastant ) i una mica de pebre vermell picant. Ho amanim generosament amb oli d' oliva. Es pot menjar fred o tebi.


dilluns, 10 de novembre del 2008

PA DE PESSIC



Aquest pa de pessic és una base per fer molts tipus de pastisssos. El podem fer amb un motlle rodó, allargat, quadrat, i adornar-lo amb fruits secs, xocolata fondant, crema de xocolata, melmelada.... tot el que ens suggereixi la imaginació.




INGREDIENTS

200 gr. De farina
1 Sobre de llevat
150 gr de sucre
3 Ous
Mig vas (dels d' aigua) de llet
3 Cullerades d' oli
Si es vol, es pot aromatitzar amb una mica de ralladura de llimona .
Qualsevol fruit sec per adornar.

PREPARACIÓ

Passem la farina i el llevat per un sedàs o colador per desfer els grumolls. Afegim la llet i l' oli i remenem molt bé fins que ens quedi una pasta llisa.

Posem a escalfar el forn a temperatura màxima.

Separem els rovells de les clares. Barregem els rovells amb el sucre. Els hem de batre fins que quedi una barreja blanquinosa (és millor fer-ho amb un utensili especial dels que serveixen per posar les clares a punt de neu, si no s' ha de fer manualment). Afegim la barreja a la pasta de farina. Remenem bé.

Ara hem de batre les clares a punt de neu, i les afegim a la pasta anterior remenant amb una espatula.

Untem una motlle amb mantega o bé oli i hi aboquem la pasta. Posem per damunt el fruit sec que volguem per adornar ( En el d' aquesta foto vaig posar-hi ametlles picades.) i ho posem al forn a uns 180 graus durant uns 20- 25 minuts . Hem de tenir la precaució de no obrir el forn durant aquesta estona, si no el pa de pessic no puja de volum. Passat aquests 20- 25 minuts, obrim el forn i el punxem per saber si ja està cuit.

dijous, 6 de novembre del 2008

CROQUETES CASOLANES DE PERNIL


Aquestes croquetes es poden fer de pernil, de pollastre, de peix... Podem fer-les per aprofitar les restes de la carn d' olla o del pollastre fregit que ens ha sobrat...


INGREDIENTS


150 gr. De pernil salat picat (o l' ingredient que es vulgui)
1 Ceba picada
Farina ( uns 150 gr)
1/2 l. de llet (aproximadament)

PREPARACIÓ

Fregim la ceba picada en oli d' oliva fins que estigui daurada. Afegim el pernil i el deixem sofregir una mica. Incorporem la farina i també la deixem sofregir sense parar de remenar. Afegim la llet a poc a poc i remenant fins que ens quedi una mena de beixamenl molt espessa. Si cal, per que hi ha grumolls, ho pasem per la batedora. Deixem que bulli uns 3 minuts (no podem deixar de remenar, donç s' enganxaria.). Ho tastem i afegim sal si fos necesari.

Posem la pasta en una safata i deixem que es refredi (per anar més ràpid ho podem posar a la nevera)

Formem les croquetes, les pasem per farina, després per ou batut i finalment per pa ratllat.

Les fregim en abundant oli de girasol calent.


dissabte, 1 de novembre del 2008

SOPA DE FREDOLICS


Aquesta és una sopa que agrada molt als amants dels bolets.
El fredolic és un bolet molt gustós. Aquesta sopa
feta amb fredolics frescos i acabats de collir és bonísima. Però també es pot fer amb fredolics congelats, i fins i tot amb fredolics de pot.



INGREDIENTS

2 l. de brou
sopa torrada
400 g. de fredolics
200 gr de carn picada de porc
all, julivert, una mica de ceba i tomaquet.

PREPARACIÓ

Fregim els fredolics amb oli d' oliva, (no han d' estar massa fregits), hi afegim l' all, el julivert, mitja ceba ratllada i dues cullerades de tomaquet. Ho deixem sofregir una estona.

Posem el brou al foc i quan bulli i aboquem la sopa torrada ( millor de mica en mica fins que veiem que espesseix, com a nosaltres ens agrada)

Amb la carn picada de porc fem una barreja, amb un gra d' all, una mica de julivert, 1 ou i sal. Fem mandonguilles que arrrebossem amb farina. Les tirem a l' olla amb la sopa.

Ara podem abocar a l' olla de la sopa la barreja de fredolics i ceba ratllada o pasar-ho per la picadora (podem deixar alguns trossos més grans per decorar)

Rectifiquem de sal i ,s' hi ha quedat poc espessa pel nostre gust, hi afegim més sopa.

AMANIDA DE TARDOR


El contrast del dolç del codonyat amb els altres ingredients dóna un aire nou a la típica amanida.


INGREDIENTS

Enciam
Brots de soja
Formatge fresc
Codonyat
Algun fruit sec (anmetlles (picades o senseres, pinyons, nous....)
Olives

PREPARACIÓ

Disposem l' enciam en una plata o plat amb els brots de soja, el formatge fresc i el codonyat tallats a trossets, afegim els fruits secs per damunt i decorem amb olives. Ho amanim amb una vinagreta amb vinagre de mòdena.