dimarts, 29 de setembre del 2009

COCA DE BOLETS

Aquesta recepta sorgeix de la necessitat de consumir productes que tinc al rebost. Els bolets, confitats; la botifarra negra, congelada. Aviat hi haurà bolets frescos, de fet ja n' hi ha, vull dir que potser aviat en podrem anar a buscar i en podrem menjar( si en trobem, és clar). Aviat també tornarà a fer fred i serà el temps de tornar a fer botifarra, així que la que tinc ens l' hem de menjar. Potser a l 'hivern ens vam passar i en vam fer massa, però ja la consumirem.

Vaig fer la base de la coca amb aquesta farina , que també serveix per a fer pizzes. Vaig fer-ne la meitat i vaig seguir les instruccions del paquet. Surt una base ben gran que ocupa quasi tota una plata de forn de la mida estàndar.O també se'n poden fer d' individuals. Jo l' estiro força perquè ens agrada la massa ben primeta.



Si us fa mandra fer-la, també podeu fer servir una base de pizza de les que venen refrigerades o congelades.



INGREDIENTS.


Massa de pizza o coca.
6 botifarres negres.
5 cebes grosses
bolets del temps ( o congelats)
all.


PREPARACIÓ


Fregim la ceba tallada petita fins que estigui tova. A part, fregim els bolets ( que perdin l' aigua però no quedin massa fregits) , amb sal. Hi afegim una mica d' all tallat.

Escalfem el forn a 180-200 gr. Estirem la pasta i la posem a la plata. Hi posem la ceba fregida i els bolets. També la botifarra tallada a trossets. Podriem posar-hi també trossets de tomaquet o pebrot.

Posem la coca al forn durant 30 minuts.


dimarts, 22 de setembre del 2009

PA DE FORMATGE


Aquesta recepta l' he presentat al concurs " Receptes sanes amb formatge" del club de cuines .
L' he fet amb formatge parmesà i també amb formatge de bola. Amb tots dos va sortir bo.


INGREDIENTS

250 grs. de farina de força
1 cullaradeta de sal
1 cullerada d' orenga
2 cullerades d' oli d' oliva
100 gr. de formatge ratllat
1 sobre de llevat sec de forner ( 5 grs)
150 ml. d' aigua tèbia


PREPARACIÓ EN PANIFICADORA


Posem els ingredients dins la panificadora amb aquest ordre: aigua, sal, oli, orenga, farina i llevat. El formatge l' afegirem després, quan la màquina ens ho indiqui. Selecionem un programa de pa bàsic.Quan quasi estigui cuit pdem posar-hi una mica de formatge ratllat per damunt per decorar.


PREPARACIÓ SENSE PANIFICADORA


Barregem en un bol, la farina , la sal, l' orenga, l' oli i el formatge. Afegim el llevat.Posem aquesta pasta damunt el marbre enfarinat i amasem durant uns 5 minuts.La posem en un bol untat d' oli i la tapem amb un drap.La deixem llevar durant 1 hora fins que dobli el seu tamany. ( Jo la poso dins el forn apagat) Tornem a amasar i la posem en un motlle engrasat. La tornem a tapar amb un drap i la deixem llevar 20 minuts més.Escalfem el forn a 225 graus.Hi posem el pa 10 minuts a aquesta temperatura, després la baixem a 190 graus i l' hi deixem 35 minuts més.Desmotllem i deixem refredar sobre una reixa.

dimecres, 16 de setembre del 2009

BRAÇ DE PATATA


Aquesta recepta l' he llegit a la web " mi recetario". L' he adaptat a la meva manera, amb diferents quantitats, i altres ingredients.
La diferència amb altres pastissos de patata que ja havia fet, és que aquest està fet amb puré de patates de sobre.

És una manera de fer un pastís ràpid, que també queda bo i vistós.


INGREDIENTS

1 sobre de puré de patates de 125 gr.
3 ous durs.
1 llauna de pebrots del piquillo.
2 llaunes de tunyina
150 gr. de bacallà remullat i esqueixat.
olives sense pinyol (verdes o negres)
Enciam i maionesa per decorar.


PREPARACIÓ

Farem el puré de patates tal com diu l' envàs, però fent servir menys líquit (300 ml. d' aigua i 300 ml. de llet).
La resta d' ingredients els picarem petitets, deixant unes olives, ous i tiretes de pebot per decorar.
Posarem a sobre el marbre un tros de film transparent i a damunt hi abocarem el puré de patates, posem a damunt una altra capa de film, i amb el corró de cuina extenem el puré fins que en quedi una capa fineta ( més o menys de 0,5- 1 cm. )Retallem amb un ganivet les vores dels costats per fer un rectangle.


S' ha de treure el film de damunt i escampem els ingredients que haviem tallat abans.

L' enrotllem amb molt de compte amb l' ajuda del film de sota. I l' anem retirant a mesura que l' enrotllem.



diumenge, 6 de setembre del 2009

IOGURT DE COCO

A casa nostra sempre mengem els iogurts naturals fets a casa. Ara hem provat aquests de coco i ens han agradat molt. Properament anirem experimentant amb més gustos diferents.

I aquesta vegada van sortir encara més bons, donçs la llet que vaig fer servir era fresca i natural, d' una màquina expenedora de llet fresca situada a Prats de Lluçanés, de la granja d' El Soler de N'hug, que vam anar a buscar un dia que vam passar per Prats. Aixó és un gran invent i penso que n' hi hauria d' haver més. Es pot portar una ampolla de casa o comprar-ne una a la mateixa màquina. Un litre d' aquesta llet tan bona costa 1 €.




INGREDIENTS


100 gr. de coco ratllat
3 cullerades de iogurt natural
3 cullerades de sucre
3 cullerades de llet en pols.
1 litre de llet



PREPARACIÓ


fer bullir la llet amb el coco i el sucre durant 5 minuts. Deixar una estona en infusió ( com més estona més gust de coco). Colem amb un colador o un xinés.

Barregem la llet colada amb el iogut i la llet en pols. Aboquem als potets de la iogurtera i deixem 8 hores.

Sense iogurtera també es poden fer iogurts. Es qüestió de fer la berreja igualment, i hem de tenir en compte que han d' estar a una temperatura més o menys constant d' uns 35 graus durant unes hores.

Es pot posar la preparació de la llet tèbia en un termo, i deixar-la tota la nit fins l' endemà que ja tindrem el iogut. O també posar la barreja de la llet també tèbia en un tuper tapat i el tuper dintre una cassola amb aigua calenta. .


dimecres, 2 de setembre del 2009

PA DE PAGÉS AMB NOUS A LA PANIFICADORA

Pel meu sant em van regalar una panificadora, i com que a mi m' encanta fer pa, ha estat un regal ideal. Tot i que hem hagut de fer alguns canvis a la cuina per col.locar la panificadora en un lloc d' honor.

He provat de fer alguns tipus de pa, tot i que encara me'n falten molts més. Li penso donar molta feina a la maquineta; la veritat és que el pa surt molt bo, m' ha sorprès i tot, i és ben natural i l' oloreta de pa que s' escampa per tota la casa...


L' altra dia vaig fer aquest, tipus pa de pagés, blanc i hi vaig posar unes nous que tenia a casa.

El resultat va ser molt bo. Aquí en teniu la recepta. S' han d' introduir els ingredients a la panificadora per l' ordre que estan llistats a la recepta.



INGREDIENTS


300 ml. de llet
2 cullerades rases de margarina
1 i 1/2 culleradetes (de café) de sal
1 i 1/2 cullaredetes (de café) de sucre
300 gr. de farina
240 gr. de farina de força
7 gr. de llevat sec ( si és el de la marca "maizena": 1 sobre i una mica més). Si hi poseu llevat fresc, 25 gr.
Nous a trossets petits.


PREPARACIÓ


Posem els ingredients a la panificadora, menys les nous, que les incorporarem en el moment adequat. Jo vaig seleccionar el programa "normal" que en la meva panificadora dura 3 hores.

En el cas de la meva màquina, al cap d' una estona fa un pitadetes i és quan s' hi poden posar les nous, panses, llavors...