diumenge, 28 de juny del 2009

APERITIU DE MARISC

És un aperitiu o entrant fàcil de fer, que el podem servir de vàries maneres i que també el podem fer amb marisc fresc. Amb aquestes quantitats podreu omplir 8 copes petites o 16 cullaretes.

INGREDIENTS

200 gr. de gambetes pelades congelades
200 gr. de bastonets de surimi congelats
1 llauna de musclos al natural
1 llauna d' escopinyes

Per a la salsa

oli d' oliva
vinagre
sal
pebre
1 ou dur.


PREPARACIÓ


Bullir uns minuts les gambetes amb una mica d' aigua i sal. Reservar.
Tallar els bastonets de surimi.
Barrejar tos els ingredients i servir-los en copes o cullaretes, en bols...
Fem la salsa vinagreta introduint tots els ingredients ( l' ou dur tallat petit) en un pot que taparem i sacsajarem enèrgicament.
Posem per damunt del marisc la vinagreta.

Aquesta recepta participa en el II concurso de recetas RECETASonline y TESCOMA
Bases del concurs a : http://www.tescoma.com/concurso.html


dijous, 25 de juny del 2009

BRAÇ DE GITANO

Moltes vegades havia fet braços de gitano , però amb aquesta recepta de la Margarida de "el món de la cuina" surt molt bé. I és fàcil de fer. Només hi vaig afegir un ou més i una mica de llevat perquè em quedés la mida justa per una plata de forn estàndar..

El podem farcir del que ens sembli: nata muntada, mantega, trufa, crema... Per damunt, hi vaig espolsar sucre llustre, però també es pot espolsar amb cacao en pols, o cubrir-lo de nata, trufa, etc..

INGREDIENTS (Per a la planxa de pa de pessic)

4 ous si són grans o 5 si són petits.
100 gr. de sucre
100 gr, de farina.
1 culleradeta de llevat en pols.


PREPARACIÓ


Separar els rovells de les clares i batre els rovells juntament amb el sucre.
Pasar el llevat i la farina pel tamís o colador i afegir-hi els rovells amb el sucre.
Muntar les clares a punt de neu amb un pessic de sal i afegir-les a la barreja anterior.
Folrem la plata del forn amb paper de forn. ( amb aquesta quantitat d' ingredients surt una planxa de pa de pessic que omple la plata de un forn estàndar) Escampem la barreja per tota la plata.
Ho posem al forn , preescalfat, a uns 220 graus durant uns 7-10 minuts. Es important vigilar la cocció i no passar-nos donçs si es cou massa no anirà bé d' enrotllar. El podem punxar amb un escuradents per saber si està cuit.
Quan és cuit el traiem del forn i de seguida el posem damunt un drap que tindrem estès en el marbre, amb el paper de forn de cara amunt. Traiem amb compte el paper de forn.
I enrotllem el drap juntament amb la planxa de pa de pessic . El deixem refredar.
El desemboliquem del drap.
Jo hi vaig espolsar el sucre llustre abans de farcir-lo, però tanbé ho podem fer després.
El farcim del que vulguem.



diumenge, 21 de juny del 2009

CARGOLS DE L' ÀVIA

Suposo que hi ha molta gent a qui no li agraden els cargols. Però a casa nostra n' hem menjat sempre. Jo recordo els que feia la meva tieta, que éren boníssims i el dia que tocava la cargolada, ens reuniem tota la família per menjar-los. Recordo l' olor de la sajolida, i altres herbes aromàtiques, quan es bullien els cargols. Ara els fa la meva mare, de la mateix manera i també boníssims i m' ha passat la recepta a mi, que també en faig i diuen, els que els han tastat, que també són molt bons.

Ara potser ja es una mica tard per trobar cargols, i diuen que al juliol no són gaire bons.De tota manera, les cargols sempre s' han de fer dejunar durant una setmana. Nosaltes anem congelant els que trobem , ja dejunats nets i bullits, i després els ajuntem tots per fer la cargolada.

També en vènen de congelats a " La sirena". Si els compreu d' aquests, igualment els haureu de bullir durant una hora i mitja i despres cuinar-los amb les carns, sinó quedarien massa durs.

Les quantitats d' aquesta recepta no sé ben bé per a quantes persones és, donçs fem els cargols que trobem, no els pesem. Hi he posat tres kg. per tenir una idea. I també hi podeu posar altres tipus de carns i embotits.
Un cop fets ,els podem congelar, si ens en sobren. A casa nostra aixó no sol passar i si en sobren ens els mengem l' endemà.


INGREDIENTS

Per rentar els cargols (si són frescos):
sal
vinagre


Per cuinar-los:
3 o 4 kg. de cargols
Herbes aromàtiques lligades juntes ( sajolida, farigola, una miqueta de romaní)
200 gr. de cansalada viada assecada
150 gr. de butifarra negra
150 gr. de tastet tendre (butifarra crua)
150 gr. de xoriç sec
150 gr. de pernil salat
Un tros de llangonissa seca tallada a talls petits
200 gr. de conill
200 gr. de costella de porc
1 ceba gran
3 o 4 alls
1 fulla de llorer
2 cullerades de tomaquet triturat
pebre vermell picant o 2 o 3 bitxos secs , molt petits ("cayena")
2 cullerades de farina
250 ml. d' aigua o brou
perbre negre, sal, oli d' oliva


PREPARACIÓ

Si els cargols són fresos els hem de rentar. Els posem en una galleda i els tirem vinagre i sal per damunt i una mica d' aigua d' aigua. Els anem canviant de galleda i d' aigua fins que siguin nets.

Preparem una olla gran al foc i quan bulli hi aboquem els cargols. Els deixem fins que torni a arrencar el bull. Els aboquem a la pica i els anem rentant i triant ( si n' hi ha algun que té la closca trencada, el traiem). Tornarem a posar una altra vegada l' olla amb aigua néta, el lligat d' herbes aromàtiques i sal. Abocarem els cargols i ho deixarem bullir durant 1 hora i 30 min. aproximadament.
En una cassola amb oli d' oliva fem coure totes les carns tallades ben petites (primer les crues i després l' embotit)

En una paella, fem un sofregit amb la ceba, els alls , el tomaquet i la fulla de llorer.Hi afegim l' aigua o el brou i 2 cullerades de farina. També hi afegim el pebre negre i el vermell o els bitxos. Ho deixem bullir uns minuts a foc lent.

Posem els cargols ja bullits en una cassola o bé olla gran i hi aboquem les carns amb l' oli que han deixat i el sofregit. Si veiem que hi falta aigua, n' hi afegim. Han de quedar una mica caldosos.

Els deixem bullir durant 1 hora i mitja o dues hores a foc lent . Els tastem per si hi falta pebre o sal.
Són més bons si es fan el dia abans.

diumenge, 14 de juny del 2009

"PINXOS"

Aquests dies de la Patum n' hem menjat als bars ambulants que es posen al passeig. I aixó m' ha fet pensar que feia molts dies que no en feia. I, quan en faig, tenen molt d' èxit...
Tots aquests ingredients per adobar-los ,es poden variar segons el nostre gust. Si els volem amb més o menys pebre...

Jo els poso a adobar , com a mínim una nit abans . I tallo la carn a dauets força petits donçs s' adoben i es couen millor.
Amb aquestes quantitats podrem fer uns 6 pinxos. Aconsellaria fer-ne el doble i congelar-los si cal.

INGREDIENTS

500 grs. de carn magra de porc (cap de llom)
300 ml. d' oli d' oliva o girasol (al nostre gust)
1/2 ceba picada
1 all picat
julivert picat
1 culleradeta de comí
1 cull. de timó
1 cull. d' orenga
1 cull. de pebre vermell picant
2 cull. de pebre vermell dolç
1 cull. de pebre negre.
1 mica de colorant alimentari groc o bé safrà.
1 rodanxa de gingebre.
sal.


PREPARACIÓ

Tallem la carn a daus petits i la salem. La posem en un bol .
Barregem tots els ingredients amb l'oli i ho aboquem per damunt de la carn. Els remenem bé. Si veiem que la carn no queda ben coberta, hi afegim oli. Ho tapem amb film transparent i ho reservem a la nevera unes 24 hores.
L' endemà els enforquillem en els bastonets i els rostim a la planxa o barbacoa.

GALETES DE COCO

Aquesta és una recepta del llibre "Coques i galetes" de la Lluïsa jover. Crec que faré totes les receptes d' aquest llibre (sort que és primet), perquè trobo que són fàcils de fer i amb uns resultats molt bons. Aquestes galetes es fan en un moment i es mengen encara més ràpid.

I a més aquesta recepta participa en recopilatori d' aquest mes , que està dedicat a les pastes i galetes sense gluten, del blog "todos cocinamos sin gluten"



INGREDIENTS

2 clares d' ou.
75 gr. de sucre en pols.
1 culleradeta de canyella en pols.
100 gr. de coco ratllat.
margarina sense lactosa o bé oli per untar la plata del forn.


PREPARACIÓ
Es baten les clares a punt de neu. Afegir el sucre i la canyela i continuar batent a tota velocitat.
Afegir el coco i barrejar suaument, ara a mà, amb una espàtula.
Untar una plata amb margarina i posar-hi culleradetes de pasta (tamany d' una nou).
I al forn, a 180 graus durant uns 20 minuts.

diumenge, 7 de juny del 2009

BARREJA DE PATUM

Un any més torna a arribar la Patum. Des de dimecres i fins diumenge, Berga es tornarà a omplir de música, de fum, d' olor de polvora i dels colors dels barrets i mocadors de Patum. També s' omplirà de persones arribades de tot arreu. I és que la Patum és una festa mulitudinària; encara més després de ser declarada, al 2005 per la UNESCO, Obra Mestre del Patrimoni Oral i Inmaterial de la Humanitat.


Explicar la Patum amb paraules és molt difícil, el millor es veure-la. I si voleu, aquest any ,per segon any consecutiu, es podrà seguir la Patum en directe per internet a través de : http://www.catalunyaonline.cat/ .

A la pàgina web de la Patum , podreu veure les diferents comparses i escoltar la música, tot passejant el ratolí en els diferents punts de la Plaça de Sant Pere. Us recomano que la visiteu, donçs és molt interesant.També hi trobareu informació de com arribar a Berga, la història de la Patum, els actes que es fan durant aquests dies, etc... Es aquesta:
http://www.lapatum.cat/

Un any més tornarem a treure la indumentària patumaire indispensable per anar a saltar a la plaça o pels carrers: Una camisa vella i amb cremades de guspires d' altres anys, el barret,el mocador i unes botes o sabates esportives velles i si pot ser, amb cama.


Els nens també tenen la seva Patum infantil el divendres de Corpus. Així des de ben petits hi poden participar.
De fet, les meves filles hi han participat fent de ple en tres ocasions i el meu marit també. Som patumaires des de sempre. Aquesta és una de les meves filles vestida de ple.

La barreja de la Patum és una beguda típica que es beu a Berga durant aquestes dates i que es pot comprar en qualsevol bar de Berga.

La barreja bàsica conté anís i moscatell. Normalment la proporció és meitat i meitat. Però hi ha tantes maneres de fer barreja com mans que la fan. Hi ha qui hi afegeix vi blanc per rebaixar-la o vermuth negre o blanc , cognac, aiguardent, unes gotes de vi negre per enfosqui-la... S' hi pot posar anís dolç o sec, més o menys anís que moscatell...

Jo vaig demanar-li la recepta a un company de feina de Berga, el Jaume, vinculat a la Patum des de fa molts anys, i ell ho va demanar a 5 o 6 persones més: tots li van dir proporcions diferents i uns o altres ingredients.

De fet, hi ha una mena de "misteri" amb la barreja, donçs si ho demanes a algú a qui li surt molt bona, et dirà els ingredients principals, però es guardarà en secret el seu toc personal.

No cal dir que, amb aquests ingredients, és una beguda d' alta graduació que hem de beure amb molta moderació.


INGREDIENTS (1 l. de barreja)


1/2 litre de moscatell
400 ml. d' anís dolç
100 l. de vi blanc dolç
Unes gotes de vermoth negre.


PREPARACIÓ

Barregem tots aquests ingredients. Per anar a Patum va bé portar la barreja dins una bóta.
Ah! i millor beure-la a temperatura ambient donçs així no se' n beu tanta!.