diumenge, 10 de març del 2013

BACALLÀ AMB SAMFAINA (per barquetes, culleretes...)


Avui us porto un plat molt de casa nostra, tradicional per la Quaresma, i també molt versàtil (jo us proposo tres presentacions) segur que vosaltres encara en trobareu més. Si feu les barquetes ( "montaditos) i una amanida, plat únic per un dissabte al vespre, perfecte. Si us decanteu per les culleretes és un excel.lent aperitiu i un segon plat contudent si en feu unes racions grans..Si us en sobra, també li trobareu sortida, amb pasta o amb patates o fins hi tot amb arròs blanc...




Aquesta recepta és adaptada del llibre que vaig agafar en prèstec a la bliblioteca la setmana passada. El vaig fullejar i em va semblar prou interesant per tenir-lo a casa uns dies. Després de repassar-lo a consiència veig que també és prou interesant com per comprar-lo!.Un llibre d' aquells de capçalera, dels que sempre pots consultar per trobar idees noves, o simplement per fer els àpats de cada dia. M' ha sorprès gratament i us el recomano! Receptes casolanes, senzilles, per menjar cada dia  adaptades a pocs o molts comensals amb el pas a pas molt ben marcat i  amb fotografies. El llibre: "Menjar de la família" de Ferran Adrià i  l' equip elBulli. 


INGREDIENTS 

250 grs. de bacallà desalat.
1 pebrot vermell
1 albergínia
1 carbassó
1 ceba
3 alls
300 ml. de tomàquet triturat al natural
oli d' oliva, sal, pebre negre, oli de girasol
Opcional: una branca de romaní per aromatitzar..


PREPARACIÓ



Primer cal tallar totes les verdures a daus :
Peleu i talleu la ceba i els alls junts. 
Talleu el pebrot
Talleu i peleu  l' albergínia i el carbassó  ( el carbassó no cal pelar-lo) .
Fregiu el carbassó i l' albergínia junts en abundant oli de girasol. Deixeu enrossir i retireu, deixant-ho damunt de  paper absorbent.  
En un paella al foc amb oli d' oliva hi poseu la ceba i els alls. Deixeu fer una mica i afegiu el pebrot. Després d' uns minuts més, afegiu l' albergínia i el carbassó i tot seguit el tomàquet. Si voleu, hi poseu la branqueta de romaní que retirareu a l' acabar la cocció. Hi poseu sal i pebre, i mig vas d' aigua. Deixeu coure durant 1 hora ( heu de remenar-ho tot sovint i en cas de fer falta hi aneu afegint petites quantitats d' aigua, també cal que ho tasteu per si hi heu d' afegir sal o pebre). Quan ja tingueu la samfaina apunt, hi incorporeu el bacallà tallat a tires d' uns dos cm. de llarg. Ho deixeu coure 3 o 4 minuts ( que el bacallà no quedi massa fet) i ja ho podeu servir.  

19 comentaris:

  1. me encanta es uno de mis platos favoritos, bonisimmmmm!

    ResponElimina
  2. OHHHHHHHHHHH que bo !! M'encanten les tres presentacions.
    petons

    ResponElimina
  3. conec el llibre però no el tinc i això que em compro tot el que surt jejeje molt bona la recepta del bacallà amb samfaina

    ResponElimina
  4. jo també tinc el llibre, és fantàstic, i he fet alguna recepta.
    El bacallà amb samfaina és buneisimos i la presentació genial. -

    ResponElimina
  5. un clasico irresistible y bien en todas las versiones
    peto

    ResponElimina
  6. A mi, es que el bacallà m'agrada de totes les maneres...!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  7. Per mi en plat, encara que les culleretes o les barquetes queden amb una presentació molt bufona.
    Ja he vist que coneixes el péssols negres, segur que es més fàcil de trobar-los que aquí.
    Petons.

    ResponElimina
  8. oh, quin plat més bo, anna. La tradició actualitzada amb aquesta preciosa presentació! Petons

    ResponElimina
  9. M'encanten les tres presetnacions, sobretot la segona perquè és una forma moderna de reivindicar la cuina tradicional catalana.

    ResponElimina
  10. Aquesta és una d'aquelles receptes tradicionals que m'encanten! Té una pinta espectacular ;)

    Una abraçada!

    ResponElimina
  11. Un clàssic de tota la vida, amb unes presentacions excel·lents!

    ResponElimina
  12. Doncs...triaria una de cada. M´agarda moltíssim la samfaina.

    ResponElimina
  13. Boníssim en tots els casos, me l'apunto!

    ResponElimina
  14. em semblen genials totes les teves propostes. I és que el plat és deliciós!!!
    Petons

    ResponElimina
  15. Hola !!! que bè aquesta recepta que ara be molt de gust menjar un bon bacallá i aquet teu no te cap desperdici !!!
    Petonets.

    ResponElimina

  16. Anna; Aquest llibre, el meu germà va regalarme'l per reis, i moltes de les receptes, són fàcils de dominar, jo vaig fer d'aquest llibre i que vaig penjar; les trufes, unes de licor de nous, i les altres de cointreau.
    Aquesta que presentes no té cap desperdici per el lloc, en cap de les tres versions que presentes.
    Felicitacions Anna¡¡ :O) :O)

    ResponElimina

  17. Anna; Aquest llibre, el meu germà va regalarme'l per reis, i moltes de les receptes, són fàcils de dominar, jo vaig fer d'aquest llibre i que vaig penjar; les trufes, unes de licor de nous, i les altres de cointreau.
    Aquesta que presentes no té cap desperdici per el lloc, en cap de les tres versions que presentes.
    Felicitacions Anna¡¡ :O) :O)

    ResponElimina
  18. M'agrada el bacallà de totes formes i amb samfaina es un dels meus preferits. L'idea de cuinar-ho ambbtires m'agrada i homorovare ja que semore he fet el tall sencer. D'aquesta manera sembla que sigui mes fàcil de menjar oer els nanos. Les tres formes que ens has presentat son magnifiques però el montadito, ummm m'ha robat el cor. Que bo!!!!!
    Petons!

    ResponElimina
  19. El bacallà tallat en tires esta molt bo i permet que els sabors de les salses que la'companyen penetrin més en la carn

    ResponElimina

La vostra opinió m' importa molt. Moltes gràcies.