diumenge, 16 de desembre del 2012

ESCUDELLA DE NADAL


No recordo Nadals a casa sense l'escudella i la carn d' olla. Any rera any, la meva mare es lleva d' hora el dia de Nadal i posa l' olla al foc amb tots els ingredients  prèviament comprats i escollits amb cura perquè surti un brou consistent, deliciós. Encara que el brou que fem habitualment al llarg de tot l' any també es molt bo, no és com el de Nadal. A tots ens agrada moltíssim i ens atipem d' escudella i carn d' olla, també fa escudella de blat de moro escairat i llavors fem un raconet a l' estòmac per menjar-ne una mica. Després cuina un gall de pagès al forn, que gairabé ja no toquem i que ha de congelar per un altre dia ( ja li hem dit que se l' estalvii, però no crec que ens faci cas), i finalment acabem amb els torrons i una mica de pinya natural per fer baixar l' àpat.
Aquest any he fet una exepció per poder-vos presentar el plat amb les fotos; he fet jo l' escudella de Nadal uns dies abans i l' altra dia ens la vam menjar. El dia de Nadal en tornarem a menjar, és clar! De totes maneres aquesta que he fet jo, tal com fa la meva mare i amb els mateixos ingredients, era molt bona, boníssima, però encara no tan com la que fa ella!!
Amb aquestes quantitats us sortirà una bona olla de brou. Si només sou 4 o 5 persones, us en sobrarà però el podeu congelar, de fet és millor fer-ne una bona quantitat doncs ha de bullir 3 hores i així amortizarem la despesa d' electricitat o gas. Tot i així, si no voleu que us en sobri,  podeu reduir les quantitats dels ingredients  del brou. Les mides de l' escudella sí que les he calculat per a 5 o 6 persones.
Els ossos de porc i el peu o morro i orella és millor que siguin salats. Hi ha carnisseries on es poden trobar  ja amb la sal o bé comprar-los uns quans dies abans  i salar-los a casa. 


INGREDIENTS

Pel brou

1 quarter de gallina 
1 tros de pollastre
3 ossos d' espinada de porc ( millor si són salats)
peu de porc salat (si volem, també orella o morro de porc) 
1 os de pernil 
2 butifarres negres una mica seques
2 botifarres blanques
2 ossos de vedella ( un si és molt gros)
2 pastanagues
2 patates
1 porro
1 branca d' api
la meitat d' una col no massa grossa
200 grs. de cigrons (que el dia abans hem de posar a estovar en aigua i una mica de sal)
1 ceba
oli d' oliva, sal, farina

Per la pilota i les mandonguilles 

500 grs. de carn picada de porc
1 ou
2 cullerades de pa ratllat
julivert, 2 alls, sal 

Per a l' escudella

2,5 litres del brou que hem fet
200 grs. de galets 
les mandonguilles preparades


PREPARACIÓ

Netegem i triem les verdures. Les carns i els osssos els netegem bé amb aigua, sobretot si són salats.
Posem tots els ingredients del brou en una olla gran (menys la col) i hi posem uns 5 o 6 litres d' aigua. Els cigrons, els podem posar en una malla especial, si en tenim.
Quan bull, abaixem el foc i  tapem l' olla. Si hi hem posat els ossos i el peu salats, de moment no hi posarem sal fins que més endavant el tastem, si no eren salats, salarem ara el brou. Posem uns 40 ml. d' oli en un vaset i 3 cullerades de farina, ho remenem bé i ho tirem a l' olla del brou ( antigament s' hi posava una "morada de sagí de porc" , la meva mare ho fa ara amb oli i farina i així li queda un brou més blanc i bo). Fem la pilota i les mandonguilles: Barregem bé tots els ingredients i pasem la pilota per farina. Fem mandonguilles petites i també les pasem per farina. Les reservem. Deixem que vagi bullint i quan ja faci un parell d' hores hi tirem la col i la pilota. Tastem el brou per saber si hi falta sal. Com que s' anirà reduint , hi haurem d' afegir aigua  Deixem que bulli un hora més.
El colem i fem l' escudella: agafem un parell de litres de brou i quan bull hi tirem els galets i  les mandonguilles. Deixem coure fins que la pasta sigui cuita.
Servim l' escudella amb la carn de l' olla tallada i les verdures.


17 comentaris:

  1. una escudella de Nadal, bonissima,.
    A casa meva no hi falta mai el dia de Nadal

    ResponElimina
  2. A casa aquest plat de sopa no pot faltar per Nadal! és especial! per les fotos ja sés veu lo bona que era!!!

    ResponElimina
  3. A casa tampoc falta mai el brou amb la sopa de galets i la pilota encara que el segon segui un plat més trencador...El trobo un plat deliciós, i per a mi molt tendre.

    ResponElimina
  4. Qué bona l'escudella de Nadal, clar que després queda poca gana per continuar menjant. L'oli amb la farina a casa no s'ha fet mai.
    Petons.

    ResponElimina
  5. un plato indispensable ahora en las fiestas y en todo el invierno
    molt bo
    peto

    ResponElimina
  6. Caram, Anna! Sí que vas depressa! L'escudella no pot faltar mai en un Nadal català... he he. La de blat escairat m'ha cridat l'atenció, potser m'hi animo... petonets!

    ResponElimina
  7. mmm... aquesta recepta fa molta olor de Nadal! Visca l'escudella i carn d'olla, tens raó que sense ella el Nadal no seria el mateix!

    ResponElimina
  8. A casa tampoc falta per Nadal... jo encara no en faig, ja que la mare insisteix en fer-la ella...Quina pintassa!!! petons,

    ResponElimina
  9. com m'agrada l'escudella, tot i que per Nadal a casa no la mengem mai. No sabia això de barrejar oli i farina perque quedi més blanc.....ho probaré

    ResponElimina
  10. ON hi hagi una bona escudella de Nadal...no hi ha rés més bo. No coneixia el truquet de la farina i l'oli, aquest any ho provare.
    Una abraçada

    ResponElimina
  11. El Nadal no es res sense un bon plat d'escudella...i la de les àvies es la millor!!!
    Petonets...

    ResponElimina
  12. A casa el Nadal no ho seria sense l'escudella i carn d'olla. Tota la vida que he menjat el mateix el dia de nAdal i es que ni tan sols ens plantejem fer un altre cosa... T'ha quedat d'impressió.
    Petons!

    ResponElimina
  13. Aquí et deixem aquesta gran frase, i Bon Nadal “El cocinero no es una persona aislada, que vive y trabaja sólo para dar de comer a sus huéspedes. Un cocinero se convierte en artista cuando tiene cosas que decir a través de sus platos, como un pintor en un cuadro” Joan Miró :)

    ResponElimina
  14. T'ha quedat molt bé!!
    veig l'os d'espinada...
    que bé!! Una gran presentació.
    El caldo, la sopa, les carns i les verdures.
    Molt bons RRMM!!

    ResponElimina
  15. i les pilotilles com a casa:))
    Bones Festes!

    ResponElimina
  16. La fas pràcticament com jo que escom la feia l meva mare i ara els fills i néts diuan que el caldo de Nadal de la iaia ( que sóc jo) és molt bo. Bones Festes!

    ResponElimina
  17. Sóc La Núria no anònima.

    ResponElimina

La vostra opinió m' importa molt. Moltes gràcies.