divendres, 29 d’abril del 2016

GALETES INTEGRALS DE MEL. REPTE "BISCOTTI E DOLCETTI"


Unes galetes integrals amb molt gust de mel, una mel de mil flors de les abelles del meu pare. Unes galetes molt saludables, sense mantega, amb oli i amb farina integral. Espero que us agradin!

Una recepta del llibre "Biscotti e dolcetti", aquell que ens va portar la Marta, a la Glòria i a mi de Florència, i està ple de receptes de bon fer i millor menjar.
La recepta original porta vainilla però jo hi he posat canyella perquè trobo que amb la mel marida molt bé. Per damunt, uns quants pinyonets i una mica de rovell d' ou perquè s'enganxin. 
Us recomano les versions de les meves companyes de repte, la Marta del blog "Pa de nous" i  la Glòria, del blog "No tot són postres...a la cuina"

INGREDIENTS

200 grs. de farina integral
1 ou
3 cullerades de mel
8 cullerades d' oli d' oliva
1 culleradeta de canyella
1 culleradeta de llevat en pols
uns pinyons  per decorar
1 rovell d' ou per pintar les galetes
mantega i farina untar   la plata de forn


PREPARACIÓ

Escalfeu el forn a 180-200º
Barregem la mel amb l' ou. 
En un bol hi poseu la farina, la canyella i el llevat,  afegiu-hi la barreja d' ou i mel, i també l' oli, remenu amb una espàtula. Espolseu farina damunt el marbre, aboqueu-hi la pasta i treballeu a mans, estireu la pasta amb el corró fins que faci 1 cm de gruix .Talleu les galetes amb un talla pastes de la forma desitjada. Si no en teniu  cap, també les podeu tallar amb un vas o tassa. 
Poseu-les damunt la plat de forn  que l' haureu untat amb mantega i espolsat amb farina, o també podeu fer servir paper de forn. Les pinteu amb el rovell d' ou i hi poseu els pinyons apretant-los una mica perquè no caiguin. Les feu coure uns 15 minuts aproximadament. 

dimecres, 20 d’abril del 2016

PLATILLO DE VEDELLA DEL BERGUEDÀ AMB BOTIFARRA DOLÇA AL CAVA


Fa unes setmanes la Mònica del blog Ensucrat, va organitzar magníficament una trobada bloguera a Girona, el #Gitour2016, on vaig tenir la sort d' assistir. Entre altres activitats, el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artessans de les comarques gironines ens van exposar el seu projecte per dinamitzar la botifarra dolça, un producte molt estimat i valorat típic de Girona i l' Empordà. Vam tornar a casa amb una botifarrra dolça i unes quantes idees per preparar-la. A casa, no l' havíem tastat mai i tenia  moltes ganes de fer alguna recepta on la pogués integrar i que quedés bona.
El comentari del meu cosí carnisser osonenc i coneixedor dels productes que elaboren els seus companys empordanesos i gironins,  em va donar la inspiració: " Afegida a un platillo o a una cassola, boníssima". Una visita a La cooperativa Agrobotiga a Cal Bassacs per adquirir carn de vedella del Berguedà, tendre i gustosa, que sabia que no em fallaria per obtenir un resultat inmillorable i cap a casa, al rebost, a buscar una ampolla de cava Celler Vell  Extra Brut Reserva, per donar-li un toc de distinció i categoria al platillo i que a més ens serviria per maridar l' estofadet i fer contents als de casa, començant el dinar amb una copa de bon cava. Perquè el vaig servir  abans del primer plat, com un entrant, amb llesquetes de pa, per aixó vaig tallar la vedella petiteta per poder-la menjar més còmodament. Cada comensal va agafar el pa i es va fer el seu "montadito" de platillo de vedella. 


Les quantitats de la recepta són per fer el guisat com un entrant, per unes 6 persones. Si volguéssiu fer aquesta recepta com a segon plat, hauríeu d' augmentar les quantitats.



INGREDIENTS

600 grs. de vedella per estofar ( aquesta era de la part del peixet)
100 grs. de botifarra dolça
1 ceba no gaire grossa
1 pastanaga
2 alls
1 tomàquet de sucar
1 branqueta de farigola
30 ml de cava 
brou o aigua
Picada: 2 galetes maria, 1 all, julivert, 4 avellanes, sal
sal, pebre, oli d' oliva


PREPARACIÓ

Tallem la vedella a daus petits, d' 1 x1 cm, aproximadament, la salpebrem i la posem en una paella amb oli calent i la fem daurar. La traiem de la paella i la posem en una cassola. Tallem la ceba a la juliana i la pastanaga a daus, els alls pelats , i el tomàquet en 4 trossos.  Saltem uns minuts  les verdures amb la farigola a la mateixa paella on hi havíem fet la vedella, tot seguit afegim el cava. Ho aboquem a la cassola i hi  posem brou o aigua, que cobreixi la vedella i les verdures  tot deixant la cassola a  foc lent durant una hora o fins que la vedella estigui tendra. Preparem la picada amb tots els ingredients al morter i l' afegim a la cassola.
Fem fregir la botifarra dolça esmicolada a foc lent amb una mica d' oli. Afegim una mica d' aigua, remenem i l' aboquem a la cassola amb la vedella. Deixem fer uns minuts més. Si ho fem un dia per l' altre, encara quedarà més gustós.



divendres, 8 d’abril del 2016

BACI DI DAMA




Sí, avui us porto la recepta dels Baci di Dama, petons de dama... No us sembla un nom molt bonic per unes galetes delicioses? Són d' origen italià, concretament de la regió del Piamonte,  i veureu aquests Baci di dama no són  complicats ni molt menys, només una mica laboriosos.
I aquesta recepta us he de dir que és gràcies al repte de dues companyes blogueres, ganxetes elles; alegres, simpàtiques i guapes,  la Glòria de "No tot són postres...a la cuina" i la Marta de "Pa de nous". Resulta que la Marta va anar de viatge a Flòrència i va portar uns exemplars de "Biscotti e dolcetti" de Margherita D' Ayala Valva i Matteo Mattei. Un d' ells, i gràcies a una mena de cadena per intercanviar llibres,  va anar a parar a Olvan, a casa meva... Moltes gràcies Marta!!! I llavors va ser quan  va sorgir la idea de fer una recepta a tres bandes. La mateixa recepta, tres blogs diferents, tres blogueres amb moltes ganes de  fer invents a la cuina, i a més publicar la recepta avui mateix totes tres, quan tot just demà gaudirem d' una trobada bloguera a Girona.
Elles dues són un parell de cracks, espero que la meva versió estigui a l' alçada. 
Vaig seguir la recepta original, però com que no tenia fècula de patata hi vaig posar patata cuita, ben escorreguda i aixafada recordant que faig el mateix amb els panellets. 

I m' he permès fer-ne uns quants amb xocolata blanca enlloc de negre... I què bons!!!
Ah! Em fa gràcia explicar-vos que quan vaig fer les fotos, estava buscant una tassa que hi quedés bé i... vaig trobar aquesta amb la impresió d' una "dama" i que té més de 100 anys... és la única supervivent d' un joc de tassetes que tenia la meva àvia. No cal que us digui el gran valor sentimental que té!


INGREDIENTS 

125 gr. de farina d' ametlla
125 gr. de sucre
125 gr. de mantega
125 gr. de farina
125 gr de fècula de patata ( la meva versió, amb  patata cuita i aixafada)
1 culleradeta de d' extracte de vainilla  ( podeu substituir-lo per sucre avainillat)
50 grs. de xocolata negra
50 grs. de xocolata blanca 
2 cullerades de mantega



PREPARACIÓ

Barregem tots els ingredients, menys la xocolata i les cullerades de mantega.  Fem boles petitetes i les posem a la plata del forn coberta amb paper o untada de mantega. Els fem coure al forn preescalfat a 190ºC durant uns 20 minuts.
Fem desfer les dues  xocolates i la cullerada de mantega per separat,  al microones  o al bany maria. Posem la xocolata damunt d' una galeta i la tapem amb l' altra. Les deixem refredar a la nevera. 
Trigareu molts dies a fer-los?