dimarts, 24 de febrer del 2015

CARAMELS D' HERBES I MEL


D' aquesta web http://www.lindito.com/receta-para-la-tos/, vaig treure la idea d' aquests caramels. Si la consulteu, veureu que hi ha un video molt explicatiu. Va ser just un dia que tenia mal de coll i estava refredada, em van semblar molt oportuns i vaig decidir provar-los. Abans de publicar l' entrada definitiva he versionat una mica la recepta a la meva manera... si és que els he fet 4 o 5 vegades . Les primeres vegades pot costar trobar el punt on el caramel està fet i que no es cremi, però amb la pràctica i algun "truquillo" us en sortireu segur!


Ingredients naturals:  sucre morè integral, mel de casa dels pares perfecte pel refredat, herbes collides al bosc i jardí , com la melissa, que  va bé pel mal de cap i el timó que estimula les defenses o la sàlvia que combat els virus, una mica de gingebre que es veu que va molt bé pel refredat, per la tos i la sinusitis, uns  claus amb propietats antiinflamatories i suc de llimona  pel mal de coll.
I podeu variar el tipus d' herbes al vostre gust segons les propietats que hi volgueu afegir. 
Ja veureu que queden molt bons i no cal estar constipat per menjar-los, també es poden menjar com una gormanderia!



INGREDIENTS

100 ml. d' aigua
herbes aromàtiques al gust (3  cullerades) o bé 2 bossetes d' infusió de les que us agradin
1 cullerada sopera de suc de llimona
1cullerada sopera de mel
1 culleradeta de postres de gingebre en pols
1 parell de claus d' especie
250 grs. de sucre morè integral
sucre llustre per arrebossar-los

Us farà falta: paper de forn o bé motlles petits de silicona (dels que s' utilitzen per fer bombons)

PREPARACIÓ

Poseu al foc els 100 ml. d' aigua i quan bulli afegiu-hi les herbes que trieu i els claus d' especie. Retireu del foc i ho deixeu reposar tapat uns 10 minuts.


Ho coleu i torneu  a posar al foc en un cassó la infusió resultant juntament amb el sucre, la llimona, la mel i el gingebre. Ho deixeu bullir uns 40 minuts a foc lent. Els primers 20 minuts ho remeneu de tant en tant, després es va espessint i caldrà que ho remeneu molt sovint. A partir dels 30 minuts podeu comprovar si ja està fet el caramel tirant-ne unes gotes en un got amb aigua freda, si es solidifica de seguida és que ja està fet, però si queda líquit o  tou  encara li falta.


Quan ja el teniu llest, el deixeu atemperar uns minuts i si teniu els motlles de fer bombons n' aneu repartint una mica a cada un. Si no en teniu, amb un cullereta de postres o una gerra petita  en poseu petites quantitats damunt el paper de forn.



Deixeu que es refredin els caramels i els podeu arrebossar amb sucre llustre perquè no s' enganxin (els podeu guardar dins un pot).
Jo vaig fer servir els motlles del Lékué que tinc per fer gofres, posats al revés. Em van anar perfecte per fer una bona mida de caramels. 


dimecres, 4 de febrer del 2015

HAMBURGUESES DE CIVADA


Voleu provar  unes hamburgueses diferents? A mi m' agraden molt (però a casa només les prenc jo, aixó també ho he de dir) ja que últimament no menjo gaire carn, i aquestes a més són super saludables perquè la civada  és molt beneficiosa pel cos: redueix els nivells de colesterol, té propietats antioxidants, disminueix la presió arterial, els nivells de sucre, etc... Que ningú esperi trobar gust de carn a aquestes hamburgueses ..lògicament no en tenen!


INGREDIENTS

1 vas (250 grs.) de flocs de civada integrals
1/2 vas (125 ml) d' aigua
2 alls
1/2 pastanaga
1/2 ceba petita
comí en pols al gust (jo, una culleradeta de café)
julivert
pa ratllat
pebre, sal, oli 


PREPARACIÓ


Barregem la civada amb l' aigua en un bol. Afegim l' all, la ceba i la pastanaga, tot ratllat. Afegim el comí, el julivert, el pebre, una mica de sal i barregem bé. Ha de quedar una barreja espessa i enganxosa. Si veiem que és massa clara, hi afegim pa ratllat mica a mica fins aconseguir la consistència adequada.


Ens untem les mans amb oli i fem les hamburgueses. Si disposeu d' un estri per fer-les, us anirà molt bé. Opcionalment, també les podeu arrebossar amb pa ratllat.


 Les fem fregir en oli, que les cobreixi fins a la meitat, a foc mitjà-baix  fins  que estiguin rosses. 



OBSERVACIONS

 Hi podeu posar els plàstics per les hamburgueses o separar-les amb paper de forn..
 Les podeu congelar..
Amb aquestes quantitats us en sortiran 4.
També podeu fer  mandonguilles amb aquesta massa.