diumenge, 30 d’agost de 2015

FER FORMATGE FRESC A CASA


Aquests dies de vacances he fet una cosa que feia temps que tenia ganes de provar:  he fet formatge.
I he descobert que fer un formatge fresc tipus Burgos no costa massa si es disposa d' una bona llet.
El primer cop el vaig fer amb llet que vaig anar a buscar a una masia, i em va quedar un formatge molt bo, i la constència molt bé també. Vaig pensar que potser havia estat casualitat, aixó que diuen de la sort del principiant... i llavors ho vaig tornar a provar, aquesta vegada amb llet fresca de la que vènen als supers i està refrigerada. Doncs també em va quedar bé... Em queda pendent per la propera vegada barrejar-hi una mica de llet de cabra perquè em quedi més gustós. 
Buscant al Sr. Google maneres de fer formatge em vaig trobar amb la gran ajuda de l' article d' Oscar Gómez a Gastronosfera   i  aquest  video del youTube . Vaig agafar coses d' un i l' altre i al final em va sortir aixó que us ensenyo avui.


INGREDIENTS

3 litres de llet (fresca o directe de la vaca si en teniu oportunitat)
170-200 ml. de suc de llimona o vinagre de poma
1 drap de malla


PREPARACIÓ

Posem la llet a bullir ( en cas de que sigui la llet natural de la vaca l' hem de dexiar que bulli uns 5 minuts). Si és llet refrigerada només cal que li fem arrencar el bull. Baixem el foc molt al mínim, que no bulli ni res només mantigui l' escalfor. Afegim poc a poc el suc de la llimona. Anem veient que es va tallant la llet. Amb compte li anem fent tocs amb una espàtula sense remenar massa, com si el talléssim. Quan veiem que ja s' ha quallat i s' ha separat del suero làctic apaguem el foc i l' escorrem amb un colador ben fi, el passem a un drap de malla (com si fos una gasa) i l 'anem escorren amb les mans fins que deixi anar tota l' aigua. El traiem, rentem el drap i li tornem a posar, tornem a escorrer bé i llavors el lliguem i el deixem que acabi de treure l' aigua a un tuper amb uns papers de cuina que anirem canviant quan es mullin. També el podem escòrrer posant-lo en un colador amb forats i un pes al damunt.. Al cap d' unes hores ja el tindrem apunt. Si el volem salar, preparem 1 litre d' aigua amb 1 cullerada de sal en un bol, hi posem a dintre el formatge i al cap d' unes hores (o tota la nit) ja el tindrem apunt de menjar. El podem arrebossar amb herbes aromàtiques i una mica de pebre. Queda molt gustós





9 comentaris:

Doris mis cosillas ha dit...

Lo preparo como tu y es verdad, el resultado de lo mas bueno.Hace tiempo que no lo preparo y con miel o membrillo delicioso.Bsssss

Mari ha dit...

Molt bona pinta!! S' haurà de provar a veurà que tal. Però saps si es el mateix amb llet de cabra?

Cristina ha dit...

Té un aspecte i textura fantàstica. Una de les classe de Hofmann va ser fer quallada i formatge. I passa com el pa...després no te'n pots estar però necessites trobar el moment. Vaja, jo si! Aviam si muntes tu la trobada al Berguedà...Petons.

mamilu ha dit...

Caraiiii....te que ser boníssim, a veure si mi poso que no sembla complicat de fer.
Petonets.

La Cuina de l'Olga ha dit...

Anna....ets una crack!!! Formatge i tot! Valenta i atrevida!
Petonets,
Olga

Gemma ha dit...

mm.... sensacional! Formatge, llangonissa... a casa vostra feu de tot! :)
El toc de la llet de cabra segur que l'ha de fer més gustós.

Eva Macià ha dit...

Mai se m'havia acudit fer formatge a casa, però veig que tampoc és tan difícil, oi? hauré d'aconseguir un drap de malla i ficar-m'hi! un petó!

Marta Jubert ha dit...

Tu ho deus tindre més fàcil per tenir llet de la bona per poder-ho fer!!! Quan vaig estar a Rupit en vaig fer, i Excel.lent, aquest té una pinta!!!😘😍

Marta Jubert ha dit...

Tu ho deus tindre més fàcil per tenir llet de la bona per poder-ho fer!!! Quan vaig estar a Rupit en vaig fer, i Excel.lent, aquest té una pinta!!!😘😍