diumenge, 27 d’abril del 2014

BARRETES DE PA SENSE AMASAR (de l' Ibán Yarza)


Sempre m' ha agradat molt fer pa a casa. És un procés que  visc amb molta il.lusió: enfarinar-me les mans, veure com creix la massa, sentir l' olor que fa la cuina quan es cou el pa al forn...per mi és un d' aquells petits plaers que ens dóna la vida. Tinc la panificadora o la Mycook que van molt bé per fer un amasat perfecte, però per fer aquestes barretes no m' han fet falta ni l' una ni l' altra... Es fa sense amasar i surt un pa molt bo, esponjós i saborós, la crosta cruixent, crec que les imatges ja parlen soles.... No porta gaire feina ... no hi ha excusa que valgui per no provar de fer-lo!.


Aquesta recepta és del gran mestre del pa l' Ibán Yarza, i en aquest video publicat al blog "Las recetas de MJ" podreu veure millor els passos a seguir si amb les meves explicacions no us queda prou clar. Només he modificat la quantitat de llevat, que l' he augmentat. I no hi he posat llavors en aquesta ocasió.


INGREDIENTS

500 grs. de farina
325 grs. d' aigua tèbia
1 culleradeta (de postres) de sal
10 grs. de llevat premsat fresc ( o bé 5 de llevat sec)

PREPARACIÓ

Posem tots els ingredients en un bol gran i els barregem, primer amb una espàtula, tot seguit amb les mans (no amasem, només barregem). Deixem reposar uns 15 minuts i llavors estirem una mica la massa per una banda i la doblem. Aixó ho fem 5 vegades. La deixem reposar de nou 15 minuts més i ho tornem a fer. Repetim una vegada més el mateix procés. Tapem amb film transparent i la deixem a la nevera tota la nit.


L' endemà, traiem la massa de la nevera ( si no hagués crescut gaire, la deixem una estona a temperatura ambient perquè creixi més), enfarinem el marbre lleugerament i hi aboquem la bola de massa. L' aplanem i amb un ganivet esmolat la tallem pel mig horitzontalment. Doblem els dos extrems cap a una banda i l' altra  per fer com un tirabuixó. Posem les barretes damunt d'un paper de forn en una plata que no sigui la del forn. Espolsem una mica de farina per damunt de les barretes.  Les deixem llevar durant una hora fins que augmentin de volum. ( el forn apagat és un bon lloc per llevar). Jo hi vaig posar un drap entre les dues barretes embolicat amb paper de forn perquè mantinguéssin millor la forma.
Posem el forn a escalfar  a 250 º C amb la plata del forn i una altra plata a la part baixa del forn ( en aquesta hi posarem aigua al posar el pa dins el forn).
Quan el forn és calent, hi posem les barretes amb el paper a la plata del forn calenta. I aboquem un vas d' aigua a l' altra plata ( perquè es faci vapor i el pa quedi cruixent). Baixem la temperatura a 200 º C i hi deixem les barretes uns 30 minuts o fins que veiem que estan daurades al nostre gust. Si per la banda de sota no s' han torrat, sempre es podem tombar i coure-les una mica més per l' altra banda.
Quan les traiem, les deixem refredar damunt d' una reixa.

diumenge, 13 d’abril del 2014

MONES 2014


Quans dies sense publicar res!! I és que una sèrie de problemes informàtics m' han fet la punyeta aquests dies. Primer, la conexió a internet que sempre va tan malament, ara encara més. Talls continus, lentitut... ufff.. i aixó que la factura arriba puntualment cada mes! Estic tan cansada de trucar-hi dia sí dia no... Ara a més no puc descarregar-me les fotografies de la càmera, ara el problema és de l' ordinador , a veure si el puc solucionar ben aviat.
Per aixó avui, enlloc de les receptes que tinc pendents amb les fotografies dins la càmera us faig una mica de resum de les mones d' anys passats i un parell de fotos d' aquest any que he pogut descarregar del mòbil... la qualitat, dolenta però... que hi farem!
I és que l' altra dia ja vam començar a fer assajos de mones amb la meva cosina que tenia ganes de fer-ne i no n' havia fet mai. La vaig ajudar una mica, però per ser les primeres li van quedar prou maques!. En vam fer una de mantega i l' altra de fruita. 
Us deixo els enllaços de les mones d' altres anys, em sembla que hi podreu trobar una mica de tot. 








Molt bona Pasqua a tots !!!!