dijous, 19 de juny del 2014

GALETES AMB "GOFIO" PER LA PATUM


Unes galetes per celebrar l' arribada de la PATUM, aquesta festa tan esperada cada any per tots el Berguedans.
Per decorar-les he intentar reproduir el logo de la Patum des del 2008 creat per  l' artista Salvador Vinyes. A Berga vènen tot tipus de productes amb aquest logo: draps de cuina, tovalloles, galetes, clauers...
Si voleu podeu veure aquest vídeo per saber-ne molt més sobre aquesta gran  festa declarada Patrimoni Oral i Inmaterial de la Humanitat. 
I si teniu ganes de fer-vos la barreja (típica beguda que es pren aquests dies) podeu veure aquí la recepta.


Aquestes galetes les he fet amb la massa base de les galetes de mantega però substituint una part de farina per "gofio". El gofio és una farina de cereal torrat ( de blat, de blat de moro...) i com que és integral porta tots els nutrients i vitamines del gra. És  típic de les Illes Canaries. L' Esther, nascuda a Tenerife, companya de feina i amiga, em va explicar que és típic d' allà, les propietats que té i que  es menja amb la llet per esmorzar o bé per espessir sopes o brous... també com a papilles pels nens petits.... Quan vam anar a Tenerife en vaig portar i ara quan se m' acaba, com que no puc pas anar allà a comprar-lo, el trobo en botigues de productes ecològis i dietètics. M' he acostumat a fer-lo servir per aromatitzar i enriquir la pasta de les galetes, magdalenes... Trobo que hi dóna un gust molt bo.


INGREDIENTS

250 grs. de farina
50 grs. de gofio (li he posat de blat de moro)
180 grs. de mantega
una culleradeta de canyella
2 ous (un per la massa i l' altre per glassejar)
1 pessic de sal
1/2 sobre de llevat
una mica de sucre per espolsar damunt les galetes
xocolata fondant per decorar

PREPARACIÓ

En un bol, barregem la mantega estovada a temperatura ambient (o uns segons al microones) amb el sucre. Afegim la resta d' ingredients ... l' ou, la farina, el gofio, la canyella, el llevat, el pols de sal .Ho pasem al marbre i amassem fins que obtinguem una pasta ben fina.
Escalfem el forn a 200 º C
Fem dues parts de la massa(per manipular millor) i l' estirem amb el corró fins que tinguem una pasta fina, més o menys de mig centímetre de gruix.. Tallem les galetes amb la forma que ens agradi. Les posem damunt paper de forn a la plata. Batem l' altre ou i pintem les galetes ( amb un pinzell de cuina o amb una cullera). Hi posem un pols de sucre a cada una.
Baixem la temperatura del forn a 180 º C i les fem coure durants uns 15 minuts.





 Quan estiguin ben fredes, les podem decorar amb la xocolata desfeta al microones o al bany maria. ( Recordeu que per fer-ho al microones hem de controlar el temps i cada 30 segons treure-la i remenar-la fins que estigui desfeta). Jo ho he fet amb aquest estri que em va molt bé, però si no en teniu cap, podeu fer servir un cucurutxo petit fet amb paper de forn, tallant una mica la punta per deixar sortir la xocolata. 

8 comentaris:

Visc a la Cuina ha dit...

T'han quedat maquíssimes, i de la terra!

lolines ha dit...

mol macas i bonissimes.
BONA FESTA!!!!

les receptes que m'agraden ha dit...

Que maques t'han quedat aquestes galetes! Molt bona pinta! Que tingueu bona festa!

"Les receptes que m'agraden"

Tapa't de tapes ha dit...

Una celebració amb molta solera, veig!! Quines galetes més bones...! I boniques! Bona revetlla! I bona Patum, és clar!!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Tinc poca costum de fer servir el gofio, es bo veure receptes amb ell.
Las galetes t'han quedat molt bufones.
Bona Patum i bona revetlla!!

Cristina ha dit...

Et felicito per l´entrada.MOlt complerta gastronòmicament com culturalment. Bona patum i Bona revetlla de Sant Joan!.

Gemma ha dit...

T'han quedat precioses!
Espero que hagis gaudit a tope de la Patum, la festa més xula de totes!!!

Margarida ha dit...

Unes galetes molt ben decorades! Jo no he fet servir mai el gofio, i no sé si és fàcil trobar-ne per aquí. Potser en alguna dietètica?
A la Patum no hi aniria, perquè aquestes aglomeracons de gent m'espanten! M¡estimo més veure-ho asseguda al sofà de casa!
Petons