diumenge, 27 d’abril de 2014

BARRETES DE PA SENSE AMASAR (de l' Ibán Yarza)


Sempre m' ha agradat molt fer pa a casa. És un procés que  visc amb molta il.lusió: enfarinar-me les mans, veure com creix la massa, sentir l' olor que fa la cuina quan es cou el pa al forn...per mi és un d' aquells petits plaers que ens dóna la vida. Tinc la panificadora o la Mycook que van molt bé per fer un amasat perfecte, però per fer aquestes barretes no m' han fet falta ni l' una ni l' altra... Es fa sense amasar i surt un pa molt bo, esponjós i saborós, la crosta cruixent, crec que les imatges ja parlen soles.... No porta gaire feina ... no hi ha excusa que valgui per no provar de fer-lo!.


Aquesta recepta és del gran mestre del pa l' Ibán Yarza, i en aquest video publicat al blog "Las recetas de MJ" podreu veure millor els passos a seguir si amb les meves explicacions no us queda prou clar. Només he modificat la quantitat de llevat, que l' he augmentat. I no hi he posat llavors en aquesta ocasió.


INGREDIENTS

500 grs. de farina
325 grs. d' aigua tèbia
1 culleradeta (de postres) de sal
10 grs. de llevat premsat fresc ( o bé 5 de llevat sec)

PREPARACIÓ

Posem tots els ingredients en un bol gran i els barregem, primer amb una espàtula, tot seguit amb les mans (no amasem, només barregem). Deixem reposar uns 15 minuts i llavors estirem una mica la massa per una banda i la doblem. Aixó ho fem 5 vegades. La deixem reposar de nou 15 minuts més i ho tornem a fer. Repetim una vegada més el mateix procés. Tapem amb film transparent i la deixem a la nevera tota la nit.


L' endemà, traiem la massa de la nevera ( si no hagués crescut gaire, la deixem una estona a temperatura ambient perquè creixi més), enfarinem el marbre lleugerament i hi aboquem la bola de massa. L' aplanem i amb un ganivet esmolat la tallem pel mig horitzontalment. Doblem els dos extrems cap a una banda i l' altra  per fer com un tirabuixó. Posem les barretes damunt d'un paper de forn en una plata que no sigui la del forn. Espolsem una mica de farina per damunt de les barretes.  Les deixem llevar durant una hora fins que augmentin de volum. ( el forn apagat és un bon lloc per llevar). Jo hi vaig posar un drap entre les dues barretes embolicat amb paper de forn perquè mantinguéssin millor la forma.
Posem el forn a escalfar  a 250 º C amb la plata del forn i una altra plata a la part baixa del forn ( en aquesta hi posarem aigua al posar el pa dins el forn).
Quan el forn és calent, hi posem les barretes amb el paper a la plata del forn calenta. I aboquem un vas d' aigua a l' altra plata ( perquè es faci vapor i el pa quedi cruixent). Baixem la temperatura a 200 º C i hi deixem les barretes uns 30 minuts o fins que veiem que estan daurades al nostre gust. Si per la banda de sota no s' han torrat, sempre es podem tombar i coure-les una mica més per l' altra banda.
Quan les traiem, les deixem refredar damunt d' una reixa.

15 comentaris:

Marina A.F. ha dit...

Que bones que semblen, Anna!

mamilu ha dit...

Fer pa es una de las mevas debilitats tambe...dema fere aquesta recepta tan genial...graciesssss.

Rosa Maria ha dit...

T'han quedat molt bé. Avui també he fet les xapates del seu llibre

M Glòria ha dit...

Anna... sense amassar, sense amassar????
Ja sé quina serà la propera recepta de pa que faré a casa ;-D

PTNTS
Dolça

lolines ha dit...

T'ha quedat mol be aquest pa. momes li falta el tomaquet i un raig d'oli

Margarida ha dit...

Si no es té panificadora, és un descans poder fer aquest tipus de pa!!!!
I realment és bo!!!
Petons

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Tinc el llibre del Ibán Yarza i aquest pa l'he fet un munt de vegades, surt molt bo.
Encara que sigui sense llavors el resultat t'ha quedat de 10.
Petons.

Mònica Tarradellas ha dit...

Ostres...i tan que les fotos parlen per si mateixes...aquest pa sense amassar s'ha de provar! Ets una fantàstica deixeble d'en Yarza!

Miquel ha dit...

Fantasticas Anna y con poco trabajo mejor aun
Bona setmana

Eva Macià ha dit...

Aquest passat Sant Jordi m'he autoregalat el llibre de l'Iban Yarza i aquesta és una de les primeres receptes que he clitxat, sembla tan fàcil i el resultat és tan bo que ja tinc ganes de fer-les!! un petó!!

Gemma ha dit...

Ja fa temps que tinc pendent provar aquesta tècnica de fer pa sense amassar, realment queda extraordinari!!!

Pilar C. ha dit...

Ummm que bo! A mi també m'agrada molt fer pa, probaré aquesta recepta teva a veure que tal em surt.
He posat al meu bloc un enllaç del teu per no perdre'm cap de les teves receptes. Una abraçada Anna!

http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

VISCalacuina ha dit...

T'han quedat precioses, fer pa a casa és molt especial, i més si el resultat és com aquest!

La Cuina de l'Olga ha dit...

Jo també les he fet!! Confirmo que són boníssimes i fàcils de fer!! Tot un plaer fer pa a casa!!!!
Petons,
Olga

Sílvia ha dit...

Hola Anna!! He vist aquesta recepta i no he pogut evitar entrar al teu blog.
Fa temps que vull fer pa a casa i aquesta sembla una bona recepta!

Silvia, de elmondelpastisset