dilluns, 22 d’abril del 2013

SANT JORDI 2013: PASTÍS ESTELADA


Per celebrar el dia de Sant Jordi, la Diada de Catalunya,  vull penjar l' estelada al blog en forma de pastís.
La base de pa de pessic és la recepta de la coca de iogurt. I l'he decorat amb crema i melmelada de maduixa (millor fer servir confitura, perquè és més espessa) . L' estrella l' he fet amb xocolata blanca desfeta i una mica de colorant alimentari vermell.
Us deixo la recepta del pa de pessic de iogurt per si hi ha algú que no la té.

1 iourt natural
2 mides del iogurt de sucre
1 mida del iogurt d' oli
3 mides del iogurt de farina
1 sobre de llevat
3 ous

PREPARACIÓ 

Batem els ous amb el sucre amb la batedora de barilles. Afegim el iogurt i l' oli, tornem a batre. Afegim el llevat i la farina i batem de nou fins que qedi una pasta ben fina. Si tenim temps,  deixem reposar la massa una estona a la nevera tapada amb un drap. La posem en un motllo rectangular ( el meu fa 25 x 36 cm) untat amb mantega i amb paper de forn a la base ( perquè ens resulti més senzill de desmotllar). El fem coure al forn a 190º durant uns 20 minuts.
El desmotllem quan encara és tebi i el deixem refredar damunt la reixa del forn.
Per decorar-lo, fem servir crema pastissera (la recepta aquí),  confitura de maduixa triturada perquè quedi ben fina. 
I si voleu fer un pa de St. Jordi o un pastís de Sant Jordi podeu consultar les entrades d' altres anys, aquí i aquí .
Que tingueu bona Diada!! 

diumenge, 21 d’abril del 2013

ANELLES DE CALAMARS AMB PERFUM BOSCÀ


 L' altra dia passejant pels voltans d ' Olvan vèiem el timó i el romaní ben florits i oloràvem  el perfum deliciós que deixen anar. En vaig collir unes branquetes mentre anava pensant com cuinaria les anelles de calamars que havia tret del congelador. Se'n fa acudir fer-les amb les herbes aromàtiques, una recepta senzilla i ben bona...



INGREDIENTS

anelles de calamars
farina
herbes aròmatiques (timó, romaní, orenga i alfabrega o altres que us agradin)
oli de girasol per fregir


PREPARACIÓ

Hem de tenir la precaució d' eixugar amb paper de cuina les anelles de calamars perquè no tinguin humitat. Triturem les herbes aromàtiques amb la farina. Posem el calamars en un bol i hi afegim la farina. Remenem bé perquè quedin ben enfarinats. Escalfem en una paella oli de girasol abundant, quan sigui calent anem fregint les anelles uns minuts per cada banda.
Al treure-les de la paella, les deixem en un plat amb paper de cuina a sota perquè absorveixi l' oli.
(Jo no poso mai sal als calamars, sobretot si són congelats) 


Romaní del caminet
herba humil, floreta blava.
Vora la vinya has crescut
entre el mar i la muntanya.

Tomàs Garcès 

dijous, 11 d’abril del 2013

"MONTADITO" DE ROTLLETS DE SALMÓ


Ja sabeu que tinc debilitat pels "montaditos", m' agrada molt fer-los i menjar-los també, aquest "montadito" no tocava encara publicar-lo, tenia la recepta al calaix i ganes de fer-la, però encara no havia trobat el moment oportú. Quan em van proposar participar en el concurs de receptes Monsalmó de seguida vaig pensar en fer aquests rotllets de salmó i presentar-los en montadito o canapé. 
M' agrada preparar sopars amb us quans tipus de canapès o montaditos i per no tenir tanta feina, em resulten especialment còmodes els que es poden preparar amb dues fases i a més són molt fàcils de fer: com aquests.
Podeu fer els rotllets el dia abans i deixar-los a la nevera ben embolicats amb paper film. A l' hora de l' àpat, els traieu, els talleu i feu els montaditos o canapès en un moment. 


INGREDIENTS

salmó fumat
formatge cremós per untar
ceba tendra
llavors de sèsam
unes fulletes de farigola
pebre, oli d' oliva verge ( o maionesa)

PREPARACIÓ


Untem el salmó amb el formatge (una capa ben generosa), hi espolsem les llavors de sèsam, la ceba tallada ben petita, un polset de pebre i una mica de farigola. Enrotllem. Emboliquem els rotllets i els deixem a la nevera ( si tenim molta pressa els posem uns minuts al congelador). Els tallem i els col.loquem  damunt del pa, untat amb oli d' oliva verge o amb maionesa. Decorem amb unes quantes llavors més de sèsam i unes fulletes de farigola.























* Amb aquesta recepta participo al "Concurs Monsalmó".

dijous, 4 d’abril del 2013

MASSA PER A PIZZA (recepta del Richard Bertinet)


Avui us porto una recepta per fer la massa de la pizza. És veritat que en podem comprar de congelada o refrigerada i també està bé, a vegades fins i tot molt bé, però si ens la fem a casa encara és més bona. Aquesta recepta és del Richard Bertinet (ja us he parlat d' ell en altres ocasions i del gran resultat que dónen les seves receptes, com la de la massa dolça que he fet servir per un munt preparacions) i del llibre " PANES". 


Jo faig el procés d' amassat a la panificadora, però es pot fer a mà, de fet el Richard explica molt bé com fer-ho. 


INGREDIENTS  (individuals surten unes  5 pizzes) 

300 grs. d' aigua
50 grs. d' oli  d' oliva
10 grs. de sal
500 grs. de farina de força
15 grs. de llevat fresc
farina per espolsar


PREPARACIÓ

AMASSAT

1-A la panificadora:  Introduim a la panificadora tots els ingredients per l' ordre en que estan escrits. Engegem un programa d' amassat ( no cal fer el llevat, només l' amassat).

2 A mà:  Damunt el marbre de la cuina ben net, hi aboquem la farina i hi esmicolem el llevat.  Hi afegim la sal, l' oli d' oliva i l' aigua. Treballem la massa uns 10 minuts fins que ens quedi ben llisa. 


Quan tinguem la massa preparada, la deixem reposar durant al menys1 hora o bé tota la nit a la nevera en un bol i tapada amb un film.
Enfarinem el marbre, hi aboquem la massa , la dividim  en porcions, (tantes com pizzes vulguem fer) i fem unes boles que deixarem reposar uns 10 minuts.
Tornem a enfarinar el marbre i aplanem les boles amb la mà,  del mig a les vores ( o també ens podem ajudar amb el corró).
Posem les bases de pizza en un plata de forn amb paper surfuritzat o ben untada amb oli i enfarinada.
Ja tenim les bases llestes per cobrir-les  amb els ingredients que ens agradin.
Jo n' he fet dues de tomàquet, orenga, mozzarela i becon i l' altra de tomàquet, orenga i formatges.
Les fem coure al forn preescalfat a 230º C. Al moment de posar-les al forn,  baixem la temperatura a 200 º C i les hi deixem uns 10-12 minuts. 

*Vaig fer tres pizzes. Les altres dues boles les vaig embolicar amb paper film i les vaig congelar per fer-les un altre dia.
* També podem fer una massa de pizza una mica diferent enriquida amb olives negres d' Aragó "La Masrojana" ( uns 200 g. d' olives a les que els hi traurem el pinyol i les picarem a trossets petits), excel.lents perquè ens quedi sorprenent i deliciosa.