diumenge, 24 de març del 2013

TEMPURA DE CARBASSÓ


La tempura és una massa que s' utilitza per arrebossar  qualsevol verdura o també per  peixos. Queda una textura molt cruixent i esponjosa.
Aquest carbassó  us anirà bé  per acompanyar un  plat de peix o carn i també el podeu servir com aperitiu. 


INGREDIENTS

Per la tempura:

100 grs. de farina
1 culleradeta de llevat
1 pols de sal
aigua ben freda (també pot ser amb gas)


1 o 2 carbassons
oli de girasol
sal, broquetes de fusta

PREPARACIÓ

Posem en un bol la farina i el llevat amb el polset de sal. Afegim l' aigua de  mica en mica mentre anem remenant amb un batedor de barilles (manual o elèctric). Quan tinguem una textura cremosa (no líquida) ja la tenim a punt (potser que, si hi hem posat massa aigua, ens falti farina, llavors n' hi afegim una mica més). 

Tallem el carbassó al llarg en làmines molt fines (jo faig servir un pelador per fer-les), les salem. Les enrotllem i les punxem amb una broqueta (un parell de làmines  a cada broqueta) .

Posem oli de girasol abundant en una paella i quan sigui calent, anem fregint el carbassó ja punxat amb la broqueta. 

diumenge, 17 de març del 2013

PASTA DE FULL AMB....


Sempre guardo unes làmines de pasta de full a la nevera o al congelador. Quan he de fer unes postres ràpides perquè disposo de poc temps o he de fer-ne per a molta gent,  m' agrada decantar-me  per la pasta de full que es pot preparar de tantes maneres. Ja sigui farcida  amb poma o amb cabell d' angel,  amb crema o  xocolata,  em fa quedar bé i agrada a tothom. 
La recepta la vaig veure al bloc "QUIMA-LES MEVES RECEPTES" 
El dia que vaig fer aquestes de la foto erem una bona colla i en vaig fer dues  farcides de poma i dues farcides de cabell d' àngel.


INGREDIENTS 

1 làmina de pasta de full rectàngular
ou batut

Pel de poma: 
2 pomes tallades primetes
canyella
mantega
sucre
cireres confitades per decorar

Pel de cabell d' àngel: 
1 llauna de cabell d' àngel
unes ametlles filetejades per decorar 

PREPARACIÓ


Estenem la pasta de full amb el paper que hi va a sota . Ens imaginem la pasta dividada en dues parts horitzontals i en una banda a tot el llarg hi posem la poma o el cabell d' àngel (o la xocolata, melmelada, crema....). A l' altra banda hi fem uns talls amb un ganivet. Si la fem de poma, hi posem a damunt  la poma sucre, una mica de canyella i uns trossets petitets de mantega. Humitegem tota la vora amb una mica d' aigua perquè s' enganxi millor, tapem amb l' altra banda de la pasta i segellem amb l ' ajut d' una forquilla. 
La pintem amb ou batut, hi escampem les ametlles filetejades o les cireres  (o el que vulguem per damunt) i una mica de sucre, la pasem a la plata de forn amb el mateix paper i la posem al forn a 190 º durant uns 20-25 minuts. 


Sempre utilitzo la pasta de full del Lidl, no és per fer-ne publicitat ( que a mi no m' hi va res de res) però funciona molt bé i per fer aquestes pastes té un format molt adequat.

diumenge, 10 de març del 2013

BACALLÀ AMB SAMFAINA (per barquetes, culleretes...)


Avui us porto un plat molt de casa nostra, tradicional per la Quaresma, i també molt versàtil (jo us proposo tres presentacions) segur que vosaltres encara en trobareu més. Si feu les barquetes ( "montaditos) i una amanida, plat únic per un dissabte al vespre, perfecte. Si us decanteu per les culleretes és un excel.lent aperitiu i un segon plat contudent si en feu unes racions grans..Si us en sobra, també li trobareu sortida, amb pasta o amb patates o fins hi tot amb arròs blanc...




Aquesta recepta és adaptada del llibre que vaig agafar en prèstec a la bliblioteca la setmana passada. El vaig fullejar i em va semblar prou interesant per tenir-lo a casa uns dies. Després de repassar-lo a consiència veig que també és prou interesant com per comprar-lo!.Un llibre d' aquells de capçalera, dels que sempre pots consultar per trobar idees noves, o simplement per fer els àpats de cada dia. M' ha sorprès gratament i us el recomano! Receptes casolanes, senzilles, per menjar cada dia  adaptades a pocs o molts comensals amb el pas a pas molt ben marcat i  amb fotografies. El llibre: "Menjar de la família" de Ferran Adrià i  l' equip elBulli. 


INGREDIENTS 

250 grs. de bacallà desalat.
1 pebrot vermell
1 albergínia
1 carbassó
1 ceba
3 alls
300 ml. de tomàquet triturat al natural
oli d' oliva, sal, pebre negre, oli de girasol
Opcional: una branca de romaní per aromatitzar..


PREPARACIÓ



Primer cal tallar totes les verdures a daus :
Peleu i talleu la ceba i els alls junts. 
Talleu el pebrot
Talleu i peleu  l' albergínia i el carbassó  ( el carbassó no cal pelar-lo) .
Fregiu el carbassó i l' albergínia junts en abundant oli de girasol. Deixeu enrossir i retireu, deixant-ho damunt de  paper absorbent.  
En un paella al foc amb oli d' oliva hi poseu la ceba i els alls. Deixeu fer una mica i afegiu el pebrot. Després d' uns minuts més, afegiu l' albergínia i el carbassó i tot seguit el tomàquet. Si voleu, hi poseu la branqueta de romaní que retirareu a l' acabar la cocció. Hi poseu sal i pebre, i mig vas d' aigua. Deixeu coure durant 1 hora ( heu de remenar-ho tot sovint i en cas de fer falta hi aneu afegint petites quantitats d' aigua, també cal que ho tasteu per si hi heu d' afegir sal o pebre). Quan ja tingueu la samfaina apunt, hi incorporeu el bacallà tallat a tires d' uns dos cm. de llarg. Ho deixeu coure 3 o 4 minuts ( que el bacallà no quedi massa fet) i ja ho podeu servir.  

diumenge, 3 de març del 2013

FLAM DE TARONJA AMB PANSES


A casa només mengem taronges ecològiques, arribades directament de l' arbre (encara porten les fulles). Les comprem en una parada al Mercat Municipal de Berga, i  a molt bon preu. Potser no són tan boniques com les que estan enllustrades amb ceres, i brillen menys, sí, i no són totes de la mateixa mida ( n' hi ha de més petites o més grans)  però l' olor que desprenen i el sabor són insuperables. Ara són molt dolçes i m' ha sortit un flam deliciós!   



INGREDIENTS

400 grs. de llet condesada
50 grs. de panses de Corint
200 ml. de suc de taronja
4 ous
carmel líquid per untar el motlle

Per decorar: pell de taronja confitada ( és el que hi he posat jo, seguint la recepta que podeu trobar aquí), o cireres en almívar o maduixes... el que us vingui de gust.


PREPARACIÓ

Posem les panses en remull en aigua calenta durant uns 10 minuts. Introduim tots els altres  ingredients en un bol i barregem amb una batedora elèctrica. Afegim les panses escorregudes. Posem caramel líquid en un motlle (o flameres individuals) i hi aboquem la preparació. Ho posem al bany maria al forn, a 180º durant uns 40 minuts ( cal punxar-lo amb una broqueta per saber si ja és cuit).
Deixem refredar bé (millor si ho fem un dia per l' altre) i ja el podem desmotllar. 


* Les panses pesen més, per tant cauran a la part baixa del motlle, no queden barrejades amb el flam. 
Quan les desmotlleu quedaran a sobre.  
Si no us agraden, no les hi poseu. També us sortirà un bon flam.