El divendres escoltava des de la feina, l' interesant programa "El mirall" que condueix la Cristina Romagosa a Catalunya ràdio. Cada dia parlen d' un tema diferent i divendres vam parlar dels llegums. Com coure'ls, algunes receptes, propietats que tenen, etc...
Llavors faig pensar que jo no havia explicat mai la manera de coure els cigrons al bloc. Suposo que tothom fa servir la recepta que li va bé, i a mi em funciona aquesta que és la que em va ensenyar la meva mare. També crec que molta gent no els cou a casa i és tan fàcil que val la pena provar-ho, i segur que l' economia ens ho agrairà
Després d' escoltar el programa vam dinar a un restaurant on em vaig acabar d' inspirar per fer la recepta d' avui doncs els cigrons eren presents al menú.
Hi he afegit l' arròs després d' escoltar com és de beneficiós afegir algun cereal barrejat amb els llegums.
Aquesta vegada he fet servir cigrons dels petitets, però no m' han quedat tan tous com quan faig servir els més grosssos.
Si ens sobra el brou de bullir els cigrons, no l' hem de llençar: és perfecte per preparar un sopa d' arròs i fideus.
És una recepta que podem fer un dia per l' altre, o guardar-ne a la nevera per més d' un dia, i també és ideal per fer-nos un tuper. Amb aixó i una mica d' amanida tenim un àpat ben complet.
INGREDIENTS
Per coure els cigrons
400 grs. de cigrons
1 fulla de llorer
1 ceba
3 alls sense pelar
1 tros de pernil o un ós.
oli d' oliva, sal, mitja culleradeta de bicarbonat
Per prepar-los com he fet jo
els cigrons cuits
caldo de coure'ls
4 butifarres negres
4 o 5 talls de cansadala virada curada
1 all
1 ceba
un parell de cullerades de salsa de tomàquet
2 grapats d' arròs
oli d' oliva.
PREPARACIÓ
El dia abans hem de posar els cigrons en remull amb aigua que els cobreixi i en sobri tres o quatre dits, una culleradeta de sal i mitja de bicarbonat.
L' endemà els rentem, posem aigua al foc i quan sigui calenta afegim els cigrons ( l' aigua els ha de superar també uns quatre dits), afegim la fulla de llorer, la ceba pelada i sensera, els alls sense pelar, el pernil, i un raig d' oli d' oliva. Quan bulli, abaixem el foc, tapem i els deixem tapats durant 1 hora. Passat aquest temps, moltes vegades i depèn del tipus de cigrons, ja són cuits. Destapem l' olla, els salem i si no són tous encara, els deixem que vagin bullint fins que estiguin cuits.
Ara els prepararem segons aquesta recepta: