diumenge, 27 de gener del 2013

OLLETA DE CIGRONS AMB BUTIFARRA. I COM COURE ELS CIGRONS A CASA.


El divendres escoltava des de la feina, l' interesant programa "El mirall" que condueix la  Cristina Romagosa a Catalunya ràdio. Cada dia parlen d' un tema diferent i divendres vam parlar dels llegums. Com coure'ls, algunes receptes, propietats que tenen, etc...
Llavors faig pensar que jo no havia explicat mai la manera de coure els cigrons al bloc. Suposo que tothom fa servir la recepta que li va bé, i a mi em funciona aquesta que és la que em va ensenyar la meva mare. També crec que molta gent no els cou a casa i és tan fàcil que val la pena provar-ho, i segur que  l' economia ens ho agrairà 
Després d' escoltar el programa vam dinar a un restaurant on em vaig acabar d' inspirar per fer la recepta d' avui doncs els cigrons eren presents al menú.
Hi he afegit l' arròs després d' escoltar com és de beneficiós afegir algun cereal barrejat amb els llegums.
Aquesta vegada he fet servir cigrons dels petitets, però no m' han quedat tan tous com quan faig servir els més grosssos.

Si ens sobra el brou de bullir els cigrons, no l' hem de llençar: és perfecte per preparar un sopa d' arròs i fideus.
És una recepta que podem fer un dia per l' altre, o guardar-ne a la nevera per més d' un dia, i també és ideal per fer-nos un tuper. Amb aixó i una mica d' amanida tenim un àpat ben complet.   


INGREDIENTS 

Per coure els cigrons

400 grs. de cigrons 
1 fulla de llorer
1 ceba
3 alls sense pelar
1 tros de pernil o un ós.
oli d' oliva, sal, mitja culleradeta de bicarbonat

Per prepar-los com he fet jo

els cigrons cuits
caldo de coure'ls
4 butifarres negres
4 o 5 talls de cansadala virada curada
1 all 
1 ceba
 un parell de cullerades de  salsa de tomàquet
2 grapats d' arròs
oli d' oliva.

PREPARACIÓ

El dia abans hem de posar els cigrons en remull amb aigua que els cobreixi i en sobri tres o quatre dits, una culleradeta de sal i mitja de bicarbonat.
L' endemà els rentem, posem aigua al foc i quan sigui calenta afegim els cigrons ( l' aigua els ha de superar també uns quatre dits), afegim  la fulla de llorer, la ceba pelada i sensera, els alls sense pelar, el pernil, i un raig  d' oli d' oliva. Quan bulli, abaixem el foc, tapem i els deixem tapats durant 1 hora. Passat aquest temps, moltes vegades i depèn del tipus de cigrons, ja són cuits. Destapem l' olla, els salem i si no són tous encara, els deixem que vagin bullint fins que estiguin cuits.

Ara els prepararem segons aquesta recepta:


Fem un sofregit amb la ceba i l' all picats, quan ja estiguin, incorporem el tomàquet. Afegim també la cansalada i la butifarra, els cigrons i brou de coure'ls. Quan bulli, hi tirem l' arròs. Deixem coure 20 minuts ( si cal hi anem afegint més brou).


dissabte, 19 de gener del 2013

L' ÀPAT DELS POBRES D' OLVAN. I LES FARINETES D' ALTRES TEMPS

Eren temps difícils pel poble d' Olvan: degut a una terrible epidemia de pesta morien molta gent. Els Olvanesos, despesperats, van decidir fer una promesa a St. Sebastià: si no moria ningú més, cada any el 20 de Gener  tot el poble col.laboraria desinteresadament amb diners i amb treball per donar un àpat als pobres, captaires i rodamóns que vinguéssin. L' àpat consistia en un plat de farinetes. Des de llavors, cada 20 de gener, St. Sebastià tant si és dilluns com diumenge en el cas d' aquest any, Olvan continua donant un àpat a tot el qui vol venir. El menú ha evolucionat i ara consisteix en un plat d' arròs, una botifarra, una taronja i una mica de pa i vi. Es preparen unes 2000 raccions d' arròs ( depen de la gent que hi ha, es van fent paelles d' arròs, cap any ningú s'ha quedat sense), es paren taules a la plaça de St. Sebastià, hi ha un petit mercat de productes artesans, es celebra una misa  i una processó en honor del Sant i a la tarda, una mica de ball. El poble s' omple de visitans de tota la comarca. És la nostra Festa Major d' hivern.
Des d' aquí us vull convidar a tots a venir a menjar arròs!

També he de dir-vos que malgrat les previsions de pluges per demà, la memòria popular només recorda un any en qual es va repartir l' arròs amb pluja. Pot ploure o nevar al mátí o a la tarda però a l' hora de repartir l' arròs, el temps ens acompanya.


Avui he preparat farinetes per recordar aquells inicis de la festa. Les farinetes eren molt habituals en aquella època  i econòmiques i omplien la panxa. Es tracta de farina de blat de moro torrada. Aquí al Berguedà, se'n pot comprar a les botigues o magatzems de llegums, desconec si a altres comarques també n' hi ha. 


Si voleu la recepta per fer-les podeu clicar aquí ( ja fa temps que la tinc al bloc).


Les fotografies de la festa de St. sebastia són de la web de l' Olvan CE

diumenge, 13 de gener del 2013

TERRINA ("PATÉ") DE VEDELLA


A finals de novembre vaig assistir al taller de cuina del restaurant "Els Casals", dins els actes de la festa Major de Sagàs. Un dels plats que ens va ensenyar a preparar el gran cuiner Oriol Rovira va ser aquesta terrina; bé, la que va fer ell va ser de senglar, però ja ens va comentar que podria anar bé amb qualsevol carn estofada que ens agradés o ens sobrés. Jo l' he fet amb vedella que tenia al congelador.Vaig fer l' estofat (podeu veure'n una recepta si cliqueu aquí), en vam menjar un dia i la que em va sobrar va anar destinada a aquesta terrina, que també podem tallar i congelar si volem. Podem dir que aquesta també és una recepta d' aprofitament per les restes d' estofats d' aquest dies, que a vegades tampoc sabem què fer-ne.
La podem menjar amb el pa o posar-la en alguna amanida a trossets , etc...Realment és molt bona i ben diferent del "paté " que podem comprar ja elaborat.


INGREDIENTS

750 grs. de guisat de vedella (o senglar, pollastre, ànec...)
4 ous
150 ml. de nata líquida
90 ml. de ratafia reduida (o conyac, moscatell...)
sal i pebre
100 grs. de nous (o pinyons, avellanes, castanyes cuites ...)
200 grs. de bacó en làmina


PREPARACIÓ

Col.loquem el bacó al fons d' un  motlle tipus "plum cake" de manera que ens sobresurti pel lateral. Així podrem tancar la terrina un cop plena.


Posem la vedella estofada sense ossos en bol gran. Afegim els ous, la nata líquida, la ratafia reduida (es redueix uns minuts en un cassó fins que agafa conistència) i la sal i el pebre.
Ho pasem pel turmix. Afegim les nous trossejades (o els pinyons, castanyes,...).
Tapem amb el bacó i presionem amb la mà.
Ho  tapem amb paper d' alumini i ho posem a coure al forn al bany maria a 160 º durant 1 hora. Punxem amb una broqueta per saber si és cuit. Deixem refredar i a la nevera. Desmotllem quan és ben fred.
Es conserva molts dies a la nevera sense congelar, uns quinze dies.

dissabte, 5 de gener del 2013

TORTELL DE REIS 2013


Tot i que ja tinc al bloc una recepta per fer el tortell, últimament he fet servir aquesta altra amb la massa dolça tipus brioix del Richard Bertinet. Potser no és la massa autèntica, però queda molt esponjosa i ens agrada més.
Amb aquestes quantitats us sortiran un parell de tortells. Si només en voleu un, podeu dividir la pasta en dues parts i de l' altra fer un pa de xocolata o brioxos petits. 
La recepta base la podeu consultar aquí. El procés és el mateix, penseu a posar-hi la figureta i la faba abans d' enrotllar el tortell. Només us caldrà canviar el cabell d' àngel pel massapà i decorar el tortell amb fruita confitada ( jo n' hi poso poqueta perquè no ens agrada), just abans de posar-lo a llevar. Després, quan ja hagi doblat el seu volum, el pintem amb ou batut i hi posem  sucre humitejat amb aigua i una mica de pols d' ametlla o ametlles filatejades .Tot seguit, ja el podem enfornar
També el podeu fer sense farcir i, un cop cuit, obrir-lo per la meitat i farcir-lo amb nata, trufa o crema. 


Us deixo la recepta per fer el massapà

INGREDIENTS 

Per omplir els dos tortells:

150 grs. d' ametlla en pols
100 de sucre fi
Una mica d' aigua

PREPARACIÓ
 
Barregem el sucre i l' ametlla amb una mica d' aigua. Li anem posant mica en mica fins que obtinguem una pasta llisa de la consitència adequada perquè puguem escampar-la al tortell.