dijous, 12 de desembre de 2013

"PANETTONE" (PA DOLÇ)


L' any passat ja tenia ganes de fer un panettone, un pa dolç típic d' aquestes dates i d' origen italià, però al final no em vaig decidir. Aquest any sí, volia fer-lo. Em vaig documentar; vaig mirar per la xarxa aviam què trobava, i uff... un munt de receptes, algunes més complicades, altres menys, amb panificadora, sense, amb molt llevat , amb molts o pocs ous...tampoc estava segura de les quantitats que em sortirien,  no m' acabava de decidir. De fet un panettone és un pa dolç, aixó sí que em va quedar ben clar... Llavors vaig pensar " Jo ja faig un pa dolç amb xocolata que em surt molt bé, és un recepta fabulosa, que no em falla mai... podria fer unes petites modificacions per elaborar un panettone a la meva manera... i Avui us presento el resultat.
En vaig fer dos  ( aquesta recepta ja la conec i sé exactament la quantitat que em surt i que em cap molt bé a la panificadora per amasar-lo, així que no vaig tenir cap entrebanc). Un amb fruites seques i panses i l'altra amb xocolata i nous..
 
L' altra problema era trobar els motlles. Ja havia decidit que si no els trobava ho faria amb uns motlles folrats amb paper de forn per fer-los més alts ( els motlles de panettone que vaig comprar fan 13,5 cm de diàmetre per 10 cm d' alçada), o ( aixó ho vaig veure en el  llibre "Elaboración artesanal del pan") amb torretes de terrissa ( sí, sí ...es veu que es cou molt bé el pa, de tots tipus, a les torretes, tot i que jo encara no ho he provat).

Al final no va fer falta i en vaig trobar sense problemes a Berga ( tot i que em va comentar l ' Eli que ja no en tenia més) a la botiga "Pessics de sucre"

De fet, feia temps que no en menjava perquè els comercials no m' acaben d' agradar, però aquests són delicisos, i no ho dic perquè els hagi  fet jo! 


INGREDIENTS

250 grs de llet sensera
2 ous grossos
60 grs. de sucre
60 grs. de mantega a temperatura ambient
10 grs. de sal
1 sobre de sucre avainillat
la ralladura d' una taronja
500 grs. de farina de força
15 grs de llevat fresc

125 grs de xocolata picadeta com hi vaig posar jo  (o millor xips de xocolata)  i 50 de nous ( per un dels pans)
175 grs. de fruites assecades i panses (per l' altra pa)
1 ou batut per pintar/glassejar  els pans i un trosset de mantega per posar damunt.

PREPARACIÓ 

En màquina d' amasar o panificadora

1-Feu la massa a la panificadora incorporant els ingredients pel mateix ordre que estan escrits, i amb un programa d' amasat i llevat.
2-Traieu la massa de la màquina, espolseu el marbre i les mans amb una mica de farina, feu dues parts de la massa:  en una hi barregeu la fruita assecada i a l' altra la xocolata i nous. Formeu dos pans rodons i els poseu dins els motlles dels panettones .


 Deixeu que llevin 1 hora i mitja o dues en lloc un tebi ( va molt bé el forn apagat). Passada aquesta estona, els pinteu  amb ou, feu dos talls en forma de creu i hi poseu una culleradeta de mantega al centre del tall.


Els poseu al forn preescalfat, a 200 º durant 10 minuts, llavors baixeu la temperatura a 180 º durant 20-25 minuts. Si es torren massa de sobre els haureu de tapar amb un paper de plata.
Els deixeu refredar damunt una reixa (la del forn va bé) i els espolseu amb sucre llustre.

A mà

Si no teniu panificadora o màquina d' amasar, haureu de barrejar el llevat esmicolat i la farina amb les mans i afegir la llet, el sucre i la sal, la ralladura de taronja i la vainilla,  finalment els ous i la mantega. Amaseu fins que quedi una massa llisa.
Feu una bola amb la massa i deixeu-la en lloc tebi durant 1 h i mitja, tapada amb un drap humit.
Continueu la recepta a partir del punt 2.


15 comentaris:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; Sembla una autèntica torreta, abans i desprès de fer la floració¡¡
Una bona proposta, per aquets dies també.
Salutacions a Olvàn i per a tu i els teus una abraçada¡¡

Joaquina ha dit...

Quin goig que fà!!! amb la teva recepta, aquest es una panetone català.. un tall espectacular. petons,

Joaquina ha dit...

Quin goig que fà!!! amb la teva recepta, aquest es una panetone català.. un tall espectacular. petons,

Mònica Tarradellas ha dit...

Quina preciositat!!! Ara començaré a buscar com una boja aquests motlles per fer-los!!! M'han entusiamat!!!

Miquel ha dit...

tremendo tu panettone¡¡
Peto

lolines ha dit...

quina preciositat, m'encanta, ummmm

Silvia T. Clarasó ha dit...

no tic paraules,, que bo!!! espectacular, un petonet
Silvia

Rosa Maria ha dit...

Espectaculars, t'han quedat fantàstics. Jo els faré aquest cap de setmana

VISCalacuina ha dit...

Que bonics que t'han quedat, i que bons han de ser!

La Cuina de l'Olga ha dit...

Xica, xica......quins panettones més espectaculars!!!!
Petons,
Olga

Núria ha dit...

Meravellosos!!! Els fare si trobo els motlles!

Marta C. ha dit...

Quina meravella! T'han quedat perfecte! M'enduc la recepta, que també tincganes de fer-ne a casa... Gràcies!

Gemma ha dit...

Uau, t'han quedat espectaculars!!!
Això sí que fa Nadal. I quina il3lusió fer-los a casa, oi?

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

El tall ja ho diu tot, l'has encertat de plé, t'han quedat molt bé aquests panetonnes.
Petons.

Pilar Martí ha dit...

No ne fet mai de panetones, peró aquets teus són espectaculars!!
Un petó.