diumenge, 17 de febrer del 2013

CROISSANTS DE MANTEGA

La veritat és que comprar croissants de qualitat no és difícil. Al menys aquí al Berguedà hi ha forns i pastisseries on en fan d' artesans i molt bons. Però de tant en tant m' agrada fer-ne a casa. Tampoc és difícil però sí una mica entretingut, i ahir tenia temps per fer-los amb tranquilitat.

Aquesta recepta és del Xavier Barriga del llibre "Pan. hecho en casa y con el sabor de siempre". Amb aquestes quantitats surten uns 40 croissants petits. Jo  guardo la massa a la nevera dos o tres dies ( quan ja he fet els plecs) i cada dia faig els que necessito, així ens els mengem sortint del forn. Perquè aixó sí, s' assequen ràpid.


INGREDIENTS

260 ml. d' aigua
20 grs. de llet en pols
10 grs. de sal
50 grs. de sucre
500 de farina de força
25 grs. de llevat fresc


250 g. de mantega pels plecs
1 ou batut per pintar els croissants i sucre per espolsar per damunt.


PREPARACIÓ.

Amasat en màquina o en panificadora: Introduim els ingredients a la panificadora per l' ordre que estan escrits. Deixem amasar durant uns 8 minuts.
Amasat a mà: Posem la farina en un bol i tots els ingredients al damunt. Barregem. Quan estigui ja tot integrat, pasem la pasta al marbre de la cuina empolsinat de farina i continuem amasat fins obtenir un pasta ben llisa.
Estirem la masa amb el corró  fins a obtenir un rectacle d' uns 2 cm de gruix. La posem en una plata, la tapem amb film transparent i la deixem a la nevera durant 1 hora com a mínim.
Emboliquem la mantega amb film i l' estirem amb el corró o amb les manes fins que quedi plana. Reservem a la nevera.
Passat el repòs, posem la pasta en el marbre de la cuina enfarinat  i si cal l' estirem més perque hem de posar la mantega al centre i hem de fer un plec amb la part de la massa d' una banda i a damunt un altre plec amb l' altre part de massa. Fet aixó, posem la pasta 15 minuts a la nevera, tapada amb film. 
La traiem, i l' estirem horitzontalment fins a 1.5 de gruix  amb el corró. Fem de nou els plecs com abans i altre vegada a la nevera 15 minuts. Repetim dues vegades més  l' operació. En total hem de fer 4 vegades els plecs. Després de fer l' últim plec deixem la pasta a la nevera 30 minuts. La traeim, agafem una part de massa més o menys la meitat ( l' altra la reservem a la nevera, i la traurem quan acabem de formar els primers croissants) l' estirem damunt el marbre enfarinat fins que faci 1 cm de gruix. Tallem triàngles de 8 cm. d' alçada per 4 cm. de base ( si volem fer croissants grans fem els triangles de 16 cm d' alçada per 8 cm de base), per fer aixó jo em faig una plantilla de cartró per anar-los tallant tots igual. 
Fem un petit tall a la base del croissant, estirem una mica les puntes i enrotllem el croissant des de la base. 
Posem paper de forn a la plata i anem colocant els croissants. Els tapem amb un drap i els deixem fermentar durant 1 hora.


Els pintem amb ou batut i hi espolsem sucre per damunt.
Preescalfem el forn a 250 º. Quan sigui calent baixem la temperatura fins a 200º i hi posem els croissants durant 12 minuts. 

16 comentaris:

lolines ha dit...

cassolans i bonissims

VISCalacuina ha dit...

Que macos i que bons t'han quedat!!!

Miquel ha dit...

mejor si son caseros como los tuyos y muy bien pensado hacer toda la masa y luego ir sacando segun consumo y degustarlos recien salidos del horno es lo mejor.
bona setmana
peto

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Acabats de fer deuen estar boníssims, una mica entretinguts, però val la pena.
Petons.

Cristina ha dit...

Ostres que bons! Recent fets, just acabats de sortir del forn, encara calentons... mmmm... quin gran esmorzar! Fa temps que tinc ganes de probar de fer els meus propis croissants, però sempre m'ha semblat una mica difícil i encara no n'he fet mai. M'anoto la recepta i a veure si m'animo!

Una abraçada!

Tapa't de tapes ha dit...

Val la pena fer-los a casa, doncs! Saps que no ho sabia, com es feien els de mantega? Anna, gràcies per compartir-ho!! Que bé que es viu al Berguedà, oi...? Vaja, a mi m'encanta anar-hi d'excursió!! Petonets

GEMMA ha dit...

Aquesta recepta la haig de fer, que a la meva mare li encanten els croasans amb mantega!!!
He recordat els primers croasants ggants que vaig veure, ja fa molts anys, a Castellar de Nug...brutals!!!
Petonets.

Gemma ha dit...

Uala, fer croissants a casaq és molt laboriós, entre els plecs i els llevats... I cada dia tens croissants acabats de fer? mmm... quina passada!

Laia* ha dit...

Quina bona pinta que tenen aquests croissanets ^^ A mi m'encanten, però encara no he tingut valor de fer-ne... Sé que no són difícils de fer, però he de confessar que em fan mandra...
Però ho hauré de provar després d'haver vist el teu resultat :) Crec que és molt bona idea això d'enfornar només els que t'has de menjar, així els altres els fas quan vulguis i sempre estan perfectes!

Molts petons ^^

Catieu ha dit...

Amb els croasants de mantega m'hi haig de posar perquè mira que arriben a tenir una pinta espectacular. Que bons!!! Acabats de fer deuen ser irresisitibles!!
Petonets

La Cuina de l'Olga ha dit...

Aquests......cauen segur!!!! Gràcies per explicar-ho tan bé!!! Les fotografies són la clau per al bon resultat!!!
Salut i petons,
Olga

Silvia TC ha dit...

bonissims, que bons!!

Sílvia ha dit...

M'apunto la recepta per fer-la a casa!! petons

Neus Garcia ha dit...

t'han quedat fantàstics!! jo els he fet a casa un parell de vegades però amb una recepta diferent i la familia tot sovint pregunta: quan faràs croissants?? perque el gust de mantega és extraordinàri, res a veure amb molts dels comprats!

ESTONES LLIURES ha dit...

Jo no m'he atrevit a fer-ne, però no sembla tan difícil. Potser demà m'animo ja que tindré temps. Petonets

PILAR ha dit...

Quina bona pinta!!!! Hi haurà que reservar una tarda oer fer la masa. L'idea d'anar treiten per ferlos al moment es molt bona aixi sempre els menges acabats de fer.
Petons.