Quan tornem del bosc amb el cistell de bolets que hem trobat, vaig tot el camí pensant en els plats que puc fer . Depèn del tipus de bolet trobat, depèn de la quantitat...Sempre m' agrada provar plats nous, però hi ha una sèrie de receptes que, a casa meva són "obligatories", perquè potser en mengem una o dues vegades a l' any i per això les valorem més . Si trobem fredolics, ja sé que he de fer "
sopa de fredolics" ( de fet, ara esperem si se'n fan per menjar-ne, mmmm), si trobem rovellons segur que
tastet amb rovellons, si són camagrocs,
amb patates, si trobem ceps,
en amanida, que crus són excel.lents, si trobem rosinyols, una truita,.... i si trobem llenegues o brumoses com diuen els veïns osonencs, un rap amb llenegues. Ja sé que els bolets els podem comprar amb totes les garanties, de fet molt a prop tenim
el mercat del bolet de Cal Rosal que és obert fins al desembre, on s' hi pot trobar tot tipus de bolets, però a mi em falta aquest costum. Mai he comprat bolets silvestres, en aquest sentit faig com la meva mare, cuino els que trobem o ens regalen.
I sí, ara es fan llenegues. El Jordi en va trobar i per aixó us recordo aquesta recepta que ja tinc penjada al bloc, i que surt tan bona... que dissabte vam degustar després de ben bé un any sense provar-la.!
Ah, com que tenia poques llenegues hi vaig barrejar uns quants rovellons. Aquí us la recordo:
INGREDIENTS
6 trossos de rap
500 grs de llenegues ( o les que es tinguin)
1 ceba o 2 si són petites
1 pastanaga o 2 si són petites
1 gra d'all i una mica de julivert
1 brik de nata líquida de 200 ml.
1 vas de brou de peix o la mateixa quantitat d' aigua amb 1/2 pastilla de brou de peix
farina, pebre, sal, oli
PREPARACIÓ
Fregim les llenegues en oli d' oliva amb l' all senser i una mica de sal ( no han d' estar molt fetes).
Afegim el julivert, i retirem l' all. Les reservem.
Fregim el peix enfarinat i salat.També el reservem.
Triturem la ceba i la pastanaga tot junt i les fem fregir en una cassola amb oli d' oliva. Quan ja estigui fet, afegim el peix , els bolets i l' aigua o brou. Deixem uns 10 minuts i per últim incorporem la nata líquida, deixant-ho fer uns minuts més.Rectifiquem de sal i afegim pebre.