diumenge, 28 d’octubre del 2012

PANELLETS-BOLETS PER A LA CASTANYADA.


Com cada any, toca fer panellets. Avui ja  hem fet la castanyada a casa dels meus pares i jo he fet els panellets. M' agrada sempre fer-ne alguns una mica més originals o diferents així que n' he fet  amb  forma de bolets.
Amb aquesta forma hi feia els de coco, però ahir vaig fer aquests  de massapà amb una mica de xocolata  fondant, que vaig fer desfer al microones, al peu del bolet i uns fideus també de xocolata. 
Vaig veure al  bloc  " La taula d' en Bernat"  que per fer la forma de bolet va bé amb una ampolla. Primer fer la boleta de massapà i després l' apretem al broc de l' ampolla lleugerament untada amb oli per  donar-los la forma. Si cal, l' acabem amb les mans. Com podeu veure, jo vaig fer servir una ampolla de cava. 
Si voleu la recepta dels panellets podeu clicar aquí, i si cliqueu aquí tindreu unes recomanacions més per fer-los, que sempre van bé. 
Un consell perquè us surtin tots de la mateixa mida, és fer un cilindre amb  porcions de pasta i tallar-lo a trossets que arrodonirem amb les mans.



 
Bona castanyada a tots!!!


dijous, 18 d’octubre del 2012

RAP AMB LLENEGUES


Quan tornem del bosc amb el cistell de  bolets que hem trobat, vaig tot el camí pensant  en els plats que puc fer . Depèn del tipus de bolet trobat, depèn de la quantitat...Sempre m' agrada provar plats nous, però hi ha una sèrie de receptes que, a casa meva  són "obligatories", perquè potser en mengem una o dues vegades a l' any i per això  les valorem més . Si trobem fredolics, ja sé que he de fer "sopa de fredolics" ( de fet, ara esperem si se'n fan per menjar-ne, mmmm), si trobem rovellons segur que tastet amb rovellons, si són camagrocs, amb patates,  si trobem ceps, en amanida, que crus són excel.lents, si trobem rosinyols, una truita,.... i si trobem llenegues o brumoses com diuen els veïns osonencs, un rap amb llenegues. Ja sé que els bolets els podem comprar amb totes les garanties, de fet molt a prop tenim el mercat  del bolet de Cal Rosal que és obert fins al desembre, on s' hi pot trobar tot tipus de bolets, però a mi em falta aquest costum. Mai he comprat bolets silvestres, en aquest sentit faig com la meva mare, cuino els que trobem o ens regalen.


I sí, ara es fan llenegues. El Jordi en va trobar i per aixó us recordo aquesta recepta que ja tinc penjada al bloc, i que surt tan bona... que dissabte vam degustar després de ben bé un any sense provar-la.!
Ah, com que tenia poques llenegues hi vaig barrejar uns quants rovellons. Aquí us la recordo:

INGREDIENTS

6 trossos de rap
500 grs de llenegues ( o les que es tinguin)
1 ceba o 2 si són petites 
1 pastanaga o 2 si són petites 
1 gra d'all i una mica de julivert 
1 brik de nata líquida de 200 ml.
1 vas de brou de peix o la mateixa quantitat d' aigua amb 1/2 pastilla de brou de peix
farina, pebre, sal, oli 

PREPARACIÓ

Fregim les llenegues en oli d' oliva amb l' all senser i una mica de sal ( no han d' estar molt fetes).
Afegim el julivert, i retirem l' all. Les reservem.
Fregim el peix enfarinat i salat.També el reservem.
Triturem la ceba i la pastanaga tot junt i les fem fregir en una cassola amb oli d' oliva. Quan ja estigui fet, afegim el peix , els bolets i l' aigua o brou. Deixem uns 10  minuts i per últim incorporem la nata líquida, deixant-ho fer uns minuts més.Rectifiquem de sal i afegim pebre. 

dimarts, 9 d’octubre del 2012

TORRADA AMB BOTIFARRES I ROVELLONS


Una altra recepta amb rovellons! Ja sabeu que m' agrada molt cuinar amb bolets, i la temporada és molt curta, s' ha d' aprofitar. A més, al Berguedà, no és que n' hi hagi molts, però n' anem collint...
Aquesta vegada una torrada, que si la fem en format petit ens pot servir per fer uns "montaditos" per aperitiu. Jo l' he fet amb una llesca de pa de pagès aprofitant que a la comarca hi ha encara uns quants forns on és pot trobar pa molt bo. 


INGREDIENTS


Pa de pagès ( una llesca per persona)
1 botifarra blanca per persona
rovellons, o altres bolets
1 tros de botifarra negra
un grapat de pinyons
tomàquets de sucar pa
oli d' oliva, sal, julivert, all


PREPARACIÓ


Rentem els rovellons i els tallem a trossos. Desfem les botifarres (les crues i la negra) i les fem fregir en una paellla amb oli d' oliva. Quan ja estan, hi afegim els pinyons i donem unes voltes més. A part, fem fregir els rovellons i acabem amb  julivert.

Torrem el pa , el fregem amb all  i el suquem amb tomàquet. Hi posem primer les botifarres amb els pinyons i  per últim els bolets. Espolsem amb una mica de julivert i servim. 



dimecres, 3 d’octubre del 2012

CALAMARSETS FARCITS AMB ROVELLONS


Els primers rovellons de la temporada els he destinat a aquesta recepta que va tenir molt d' èxit i segur que repetiré tan aviat com torni a tenir rovellons.. 
M' agraden els calamars farcits, però aquesta vegada volia una recepta sense gaire salseta, més lleugera. Queden molt bons!!


INGREDIENTS

8 calamars de mida petita
300 grs. de rovellons
200 grs. de gambetes pelades
8 llagostins mitjans
julivert, all, sal i oli d' oliva


PREPARACIÓ


Netegem els rovellons i els piquem amb un ganivet, que quedin petitets. També piquem les gambetes pelades i les potes i aletes dels calamarsets. Ho saltegem tot junt en una paella amb oli d' oliva. Quan estigui fet, omplim els calamarsets i els tanquem amb un escuradents. 
En una paella amb oli, fem fregir els llagostins i els reservem. En el mateix oli daurem una mica d' all i julivert. Reservem també.
 A la planxa ben calenta, fem coure els calamarsets banda i banda.Traiem l' escuradents i els servim salsejats amb l' oli de reservat i  acompanyats amb els llagostins.
Us pot servir com a segon plat o com a aperitiu.


Aquest cap de setmana és la fira Bergabolet, si voleu més informació podeu clicar aquí.