dimarts, 31 de gener del 2012

MANDONGUILLES DE LLUÇ AMB MONGETES I BOLETS

Una recepta que ens anirà molt bé per fer passar el fred que fa aquesta setmana. Del llibre "Avui convido jo" de l' Isma Prados.

INGREDIENTS

400 grs. de lluç
100 grs. de gambes pelades
150 grs. de molla de pa dur
2 alls
julivert
1 ou
200 grs. de mongetes cuites
200 grs. de bolets (congelats o en conserva)
Una mica de farina per arrebossar les mandonguilles 
1/ 2 culleradeta de pebre vermell dolç, oli d' oliva, sal, pebre

PREPARACIÓ

Posem el peix en una cassola amb poca aigua (només que el cobreixi). El tapem i el posem a foc lent fins que arrenqui el bull. L' apartem del foc i el deixem refredar.
Piquem el julivert, els allls i la molla de pa dur. Traiem el peix de l' aigua de la cocció (i la reservarem) i el piquem traient-ne les espines. Afegim el julivert, l' all i el pa. També l' ou. Barregem bé, fem les mandonguilles i les enfarinem. Les fregim en oli d' oliva.

Saltegem els bolets en una paellla a foc viu, els salpebrem. Afegim una part de l' aigua de cocció del peix, i quan bulli, abaixem el foc i afegim les mongetes i les mandonguilles. Hi posem el pebre vermell i una mica més de julivert. Deixem coure uns 5 minuts.

diumenge, 22 de gener del 2012

PATATES FREGIDES (QUE NO HO SÓN)

Segueixo en la mateixa línea de l' entrada anterior, de receptes que ens ajudin a controlar el colesterol.
Quan vam saber que la Marta i la Mireia tenien hipercolesterolemia familiar, un dels problemes va ser el de les patates fregides, que no en podien menjar, perquè els fregits no son recomanables per controlar el colesterol i que els agraden molt.
Aquestes patates, encara que ho semblen d' aspecte i també de gust, no són fregides. Són fetes al forn, d' una manera molt més lleugera. Sembla que són bones, doncs quan les hi serveixo no sento protestes ni escarafalls.
A vegades  simplement amb sal i pebre, o pebre vermell, altres amb una mica de maionesa el més lleugera possible.

INGREDIENTS


Patates
sal, oli

PREPARACIÓ

Tallem les patates com per fer-les fregides. Les posem al foc en una olla amb aigua freda. Les fem bullir i les deixem a foc lent que bullin durant uns 5 minuts( les hem de vigilar que no es coguin masa, doncs segons el tipus de patates la cocció pot ser més o menys llarga; han d' estar una lleugerament toves i no s' han de desfer) . Així les hi fem una pre-cocció i no ens costarà tant de coure-les al forn.
Les escorrem, deixant-les uns minuts que s' escorrin bé. I les escampem damunt la plata de forn coberta amb una làmina de silicona o paper de forn. Les amanim amb un rajet d' oli d' oliva i una mica de sal.


Les posem al forn, al gratinador durant uns 30 minuts. De tant en tant les anem tombant perque no se'ns cremin.

diumenge, 15 de gener del 2012

GALETES AMB NOUS ( SENSE MANTEGA, llestes en 25 minuts)

Em va costar, però a la fi vaig trobar una recepta de galetes que no portés mantega i  vaig variar la proporció d' ingredients al nostre gust. Resulta que a la família hi ha molts casos de colesterol (hipercolesterolemia familiar hereditaria en diuen). El meu marit i les meves filles ens són alguns d' aquets casos, i  per aixó evitem tant com podem la bolleria industrial i no feta a casa. Si ho faig jo, sé els ingredients que porta i els puc adaptar a les nostres necessitats. D' aquestes galetes en faig dos o tres vegades per setmana, si puc amb farina integral (però no els agraden tant) i alguna vegada extra amb trossets de xocolata sense llet (que els encanten, però la xocolata no és recomanable per regular el colesterol). Es fan en un tres i no res i no necessites pesar els ingredients. Pots variar-ne el sabor i sempre surten bones!

INGREDIENTS

1 ou senser i la clara d' un altre.Els posem en un vas i mirem la capacitat que ocupen.
hi posem la mateixa quantitat de sucre.
la meitat de la mida d' oli de girasol
dues mides de farina ( integral o normal)
1 mida de nous picades ( o ametlles, o avellanes, o xips de xocolata, o coco,  o cereals, o civada, o  ....)
1 culleradeta de llevat en pols
1 culleradeta de canyella (o pell de llimona ratllada,vainilla...)
Per decorar: fideus de colors, una nou, una cirera....

PREPARACIÓ
  
Escalfem el forn a 200 º.
Amb les varilles batem l' ou i la clara de l' altre amb el sucre . Afegim l' oli i batem una mica més. Afegim la farina amb el llevat i la canyella. Tornem a batre. Afegim les nous ( o el que vulguem) i barregem amb una espàtula. Engrasem la plata del forn amb oli ( o bé utilitzem una làmina de silicona o paper de forn, llavors ja no cal engrasar). Hi posem boletes de pasta una mica separades entre si amb l' ajut de dues culleretes de postre. Per damunt decorem amb el que ens agradi ( jo ho he fet amb fideus de colors, també pot ser mitja nou, una ametlla, una cirera..)
Les fem coure al forn durant uns 10 minuts. 

divendres, 6 de gener del 2012

LLAGOSTINS A LA MARINERA

Aquests ens els vam menjar a l' últim sopar de l' any passat. Eren bons...

INGREDIENTS

16 llagostins
1 ceba
mig vas de tomàquet triturat natural
4 alls
julivert
100 ml. de vi blanc
oli d' oliva, sal, pebre

Per la picada : 15 ametlles, 1 llesqueta de pa torrat, sal.

PREPARACIÓ

Fem fregir els llagostins (salats i empebrats) amb oli d' oliva. Cal només fer-los volta i volta, encara que no estiguin cuits (després ja s' acabaran de fer). Els posem en una cassola. En el mateix oli fem fregir la ceba i els alls picats. Afegim el tomàquet i el julivert. Salem. Deixem coure lentament fins que sigui fet el sofregit. Hi aboquem el vi blanc. Deixem reduir. Afegim la picada. Si queda molt espès, hi podem posar aigua. Ho aboquem a la cassola dels llagostins i ho deixem coure  8-10 minuts .

* Podem fer tots els passos amb antelació deixant pel final l' últim pas: la cocció dels llagostins amb el sofregit i la picada.