dimarts, 31 de maig del 2011

FLAM DE POMA

Aquest és un flam d' èxit assegurat , queda molt fi de gust , suau i el preparem en un tres i no res. ..


INGREDIENTS

370 gr. de llet condensada (1 pot petit)
4  pomes
6 ous
mig vas d' aigua
1 vas de llet 
mitja llimona
caramel líquid pel motlle 


PREPARACIÓ


Pelem les pomes, les tallem a trossets i les fem coure amb  mig vas d' aigua i el suc de mitja llimona.
Quan tenim les pomes cuites, les colem.
Les barregem amb ajuda de la batedora amb la llet condensada, el vas de llet i els ous .
Aboquem la barreja en una flamera caramelitzada i fem coure el flam al bany maria durant uns 45 minuts a 180º ( per saber si està apunt el punxem amb un escuradents).
El desmotllem quan és ben fred (millor si el fem el dia abans) i ja el podem decorar.  


diumenge, 22 de maig del 2011

BROQUETES DE VIEIRA

Un aperitiu o un segon plat, dependrà dels quantitats.
Podem posar el peix a macerar el dia abans, i després fer les broquetes. Abans de menjar-les només ens caldrà marcar-les uns moments a la paella.


INGREDIENTS


vieires (una per cada broqueta que vulguem preparar)
rap ( a cada broqueta n' hi posarem dos trossets)
herbes aromàtiques seques o bé fresques (julivert, sajolida, romaní,)
oli d' oliva
ceba ( 1 ceba per a 10 broquetes, més o menys)
alls (3 alls per a 10 broquetes)
sal maldon ( o normal), pebre.


PREPARACIÓ


En un bol hi posem oli d'oliva abundant. Afegim la ceba tallada petita, els alls picats, una mica de pebre i les herbes aromàtiques. Remenem i afegim les vieires i el rap tallat a daus. Afegim oli fins cobrir i ho deixem macerar com a mínim 3 hores.


Traiem el peix de la maceració i fem les broquetes. Una vieira i dos daus de rap per a cada una.
Posem a la planxa una mica d' oli d' oliva de la maceració, i les fregim uns minuts per cada banda.
Les salem amb una mica de sal maldon i servim.

* l' oli amb la ceba, alls i herbes de la maceració ens pot servir per fer un sofregit d' un arròs o fideus, per fer un suquet de peix...

diumenge, 15 de maig del 2011

MANDONGUILLES AMB BOLETS

Un clàssic de la cuina catalana que podem fer amb qualsevol tipus de bolets, ara que ja comença la temporada de les carreretes i moixerons.


INGREDIENTS

Per les mandonguilles

600 grs. de carn picada de porc
2 ous
pa ratllat
2 alls
julivert
sal
farina per arrebosar-les

Salsa de tomaquet

tomaquet triturat ( 1 vas)
1 ceba
2 o 3 alls
1 porro

200 grs. de bolets secs ( en aquest cas he fet servir camagrocs) pot servir qualsevol varietat de bolet fresc.


PREPARACIÓ

Si fem servir bolets secs, els hidratem coberts d' aigua freda durant mitja hora (reserverem l' aigua) . Si són frescos, els netegem i tallem a trossos.
Posem la carn picada en un bol i afegim els ous, els alls, el julivert, la sal i un grapadet de pa ratllat. Barregem bé. Fem les mandonguilles i les enfarinem. Les fregim en oli d' oliva. Les reservem.
Fregim a part els bolets ben escorreguts, amb una mica de sal.
Amb l' oli de fregir les mandonguilles fem fregir la ceba i el porro tallats petits amb poc foc, i més tard afegim els alls tallats i el tomaquet. Salem i deixem sofregir fins que estigui fet el tomaquet. Triturem.
Ajuntem en una cassola les mandonguilles, els bolets i la salsa de tomaquet, abocant- hi també un vas de l' aigua d' hidratar els bolets ( o bé un vas de brou o aigua ) . Deixem que es cogui tot junt a poc foc al voltant de mitja hora.

diumenge, 8 de maig del 2011

FAVES TENDRES AMB TAVELLA

Una recepta que fem a casa al menys un cop cada setmana al temps que hi ha faves a l' hort.



INGREDIENTS


1 kg. de faves amb tavella
200 grs. de cansalada blanca
4 alls tendres.


PREPARACIÓ


Triem les faves: Les tallem petites amb la tavella i tot ( si cal els hi podem treure el fil dels costats, jo no ho vaig fer perquè aquestes eren molt tendres)
Les posem a coure amb aigua i sal fins que siguin toves.
Les escorrem bé tot aixafant-les una mica.
Fem fregir la cansalada a trossets petits i retirem una part del suc que ha fet. Fregim les faves en la resta de suc i afegim els alls tallats a trossets.


diumenge, 1 de maig del 2011

PASTÍS DE TONYINA

Avui he recuperat aquesta recepta del pastís de tonyina que feia temps que no menjàvem. La tenia perduda, anotada en qualsevol lloc, i m' he fet un tip de buscar-la, fins que l' he trobat. La transcric avui mateix per no perdre-la més, perquè ens agrada molt. I és un pastís que es pot menjar tebi o fred, com més ens agradi.
L' he acompanyat amb fideus xinesos : els fem fregir en força oli ben calent (només cal tirar-los a la paella i treure'ls tot seguit perquè es fan en un moment).


INGREDIENTS


4 llaunes de tonyina ( de les petites rodones, uns 80 grs. cada llauna)
3 ous grossos
200 ml de nata per cuinar
3 cullerades de tomaquet fregit
2 cullerades de farina
un pessic llevat, un de julivert picat i un de pebre.
maionesa per acompanyar.


PREPARACIÓ


Posem tots els ingredients en un bol i triturem amb la batedora.
Aboquem la preparació en un motlle untat amb mantega.
El posem al forn a 180 º durant uns 35-40 minuts ( caldrà que el punxem per saber si és cuit)