dimarts, 26 d’abril del 2011

OLI D' HERBES AROMÀTIQUES

El Berguedà és un bon lloc per collir herbes aromàtiques, sobretot a la primavera que és quan n' hi ha de més varietats.
A mi m' agrada preparar ara aquest oli d' herbes fresques per aromàtitzar les amanides, la verdura, la pasta o per regar una carn o peix tot just sortint de la brasa...
Podem posar-hi les plantes que ens agradin o tinguem a l' abast. Aquesta vegada només hi he posat sajolida, podria haver estat romaní, farigola, orenga, llorer...També queda molt bo afegint-hi un parell d' alls pelats.



INGREDIENTS


500 ml. d' oli d' oliva de gust suau (per potenciar més el sabor de les herbes)
unes branques de sajolida
uns grans de pebre negre
Uns quants bitxos secs petits


PREPARACIÓ


Hem de rentar i assecar les herbes molt bé.
Posem l' oli en un pot, juntament amb les herbes, el pebre i els bitxos. Tapem i deixem macerar durant unes 3 setmanes.
Després ja el podem posar en un setrill, si volem, amb les herbes dins.

diumenge, 17 d’abril del 2011

PA DE PESSIC PER FER LA MONA


Un pa de pessic per fer la mona o qualsevol altre pastís. També per menjar sol per esmorçar o berenar.
He provat més receptes i trobo que aquesta em va molt bé: queda molt esponjós i suau.


INGREDIENTS


6 ous
50 ml de llet
125 grs. de farina
125 grs de sucre
1/2 sobre de llevat


PREPARACIÓ


Separem els rovells de les clares. Batem els rovells amb el sucre fins que quedi una barreja blanquinosa. Hi anem afegint la farina barrejada amb el llevat amb dues o tres vegades, remenant bé. Afegim la llet. I remenem. Ara hem de batre també les clares a punt de neu, i les afegim de mica en mica a la pasta anterior remenant amb compte, perquè no s' abaixin.
Untem el motllo amb mantega i l' espolsem amb farina i el posem al forn ja calent a 180-200 graus, durant uns 20 minuts (és important no obrir el forn durant la cocció del pa de pessic perquè no s' abaixi).

La mona la podem farcir del que ens agradi i també decorar-la. Aquesta l' he fet aquest cap de setmana per menjar per esmorçar o berenar, més que per postres. És molt senzilla de fer.
He barrejat 150 grs. de xocolata de fondre amb 50 de mantega i ho fet desfer al bany maria.
He abocat la xocolata per damunt el pastís i, quan s' ha refredat, l' he decorat. El podia haver farcit també amb melmelada de maduixa, però volia que en menjéssin les meves filles i no els agrada gaire.


Ell llibre "la cuina de la memòria" li ha tocat al número 7 que correspon a la Pilar del bloc "Cau de cuina"

26-04-2011
Aquests dies de Pasqua he fet dues mones més. Una de nata i l' altra de mantega. Us en deixo una fotografia



diumenge, 10 d’abril del 2011

FILET DE PORC CARAMELITZAT A LA MEL


Aquest llomillet el podem servir com a segon plat o posar els talls damunt unes llesquetes de pa per fer uns "montaditos ".


INGREDIENTS


2 llomillets o filets de porc
2 cebes
2 alls
3 cullerades soperes de mel
pebre
branques de farigola (o sajolida)
1 copeta de brandi o conyac
oli d' oliva, sal


PREPARACIÓ


En una paella amb oli d' oliva calent, saltegem els filets sensers.
Els retirem i en el mateix oli fregim la ceba picadeta i els alls sensers. Pintem els llomillets amb la mel i els salem i empebrem. Els posem a la paella i cobrim amb el brandi, afegim la sajolida o la farigola, tapem i el deixem a foc lent fins que sigui cuit i s' hagi reduit l' alcohol.
El tallem i el servim.
Si al tallar-lo el trobem massa cru pel nostre gust, podem passar els talls per la paella uns moments.

dimecres, 6 d’abril del 2011

MOLTES GRÀCIES...


Sí, avui és un bon dia per donar-vos les gràcies. Podria haver estat qualsevol altre dia, però avui el comptador del bloc ha arribat a 100.000 visites i aixó em fa molta, molta il.lusió.
Gràcies a tots els que em visiteu habitualment i feu comentaris, als que no en feu o només heu passat una vegada pel bloc, als que conec personalment i als que només conec virtualment.
També als que m' escriviu e-mails per comentar-me que us agrada el meu bloc o teniu algun dubte i espereu que us el resolgui. I als que m' ho dieu en persona perquè ens veiem sovint.
Gràcies al setmanari "Berguedà actual" que m' ha publicat moltes receptes: hi ha gent que ha conegut el bloc per aquest mitjà.
I també a la família, els tastadors oficials del bloc, per la paciència de provar coses que a vegades no surten tan bé com voldria.

I m' agradaria celebrar aquestes 100.000 visites fent un petit sorteig amb tots els que deixeu algun comentari en aquesta entrada i m' hi poseu la vostra adreça d' e-mail. O, si voleu, envieu un correu a solanichfornell@telefonica.net avisant-me que voleu participar. Us adjudicaré un número correlatiu a cadascú. Teniu temps fins el cap de setmana del 16-17 d' abril que us dirè qui ha estat el guanyador. I m' hi posaré en contacte per e-mail perquè m' indiqui l' adreça postal on fer-li arribar l' obsequi.

El premi per a qui li toqui serà un llibret que ha editat l' Ajuntament d'Olvan amb les receptes del taller de la cuina de la memòria. És un llibre que me'l sento una mica meu, doncs vaig participar al taller i la meva mare també. Ja us aviso que és un llibret amb 19 receptes que cuinàven les àvies del nostre municipi i no té massa valor material ( el venen a les botigues del poble, a l' Ajuntament i a la llibreria Guinó de Gironella al preu de 5 €), encara que el valor que té, com podreu comprendre, és un altre.

Fins i tot tv3 es farà ressó de la publicació d' aquest llibre al programa "comarques" ( el petit reportage encara no l' han emès, suposo que serà aquesta setmana) . Van venir a casa dels meus pares i van filmar com la meva mare i la Mª Àngels ( una altra partipant al taller) cuinàven mandonguilles amb mantelina i blat de moro escairat.



Divendres, dia 8 d' abril: Han emès el reportage per tv3, si el voleu veure cliqueu aquí ( en el minut 18.15 aproximadament)

dissabte, 2 d’abril del 2011

PASTÍS DE FORMATGE AMB MADUIXES


Quan és la temporada de maduixes, m' agrada fer-ne servir per fer pastissos o dolços que habitualment no en porten. Així variem una mica i aprofitem les maduixes.
Aquest pastís de formatge normalment el faig amb panses o sense res. Amb maduixes també ens ha agradat molt!



INGREDIENTS

3 ous
3 iogurts naturals
250 grs. de formatge fresc (tipus Burgos)
100 grs. de sucre
75 grs. de farina
1 culleradeta de llevat en pols
150 grs. de maduixes
mantega i una mica de farina pel motlle.

Opcional: melmelada de maduixa per servir el pastís.


PREPARACIÓ

Posem en un bol el sucre, els ous, els iogurts, la farina, el llevat i el formatge. Triturem amb la batedora. Afegim les maduixes tallades molt petites.
Untem un motlle amb mantega i hi espolsem farina. Hi aboquem la barreja anterior. Ho posem al forn a 180- 200 º durant uns 40 minuts (cal que el punxem per saber si està fet).
Perquè les maduixes ens quedin més centrades i no quedin totes a dalt, cal que quan faci uns 15 minuts que tenim el pastís al forn, les fem baixar amb una cullera.
El podem servir amb una mica de melmelada de maduixa.