diumenge, 30 de gener del 2011

TORTELL DE CABELL D' ÀNGEL

Un tortell fet amb massa dolça, de la recepta que em dóna tants bons resultats, del Richard Bertinet .
Amb aquesta massa he fet espirals amb melmelada, panets, pa amb trossets de xocolata, coques.. i ara un tortell. I el millor és que sempre em fa quedar bé!



INGREDIENTS (per a dos tortells)

250 grs de llet sensera tèbia
2 ous grossos
40 grs. de sucre
60 grs. de mantega a temperatura ambient
10 grs. de sal
500 grs. de farina de força
15 grs de llevat fresc

1 ou per glassejar els tortells

cabell d' àngel per farcir els tortells
granet d' ametlla i sucre llustre per decorar


PREPARACIÓ


1-Faig la massa a la panificadora incorporant els ingredients pel mateix ordre que estan escrits, i amb un programa d' amasat i llevat.
2-Quan es treu la massa de la màquina, espolsem el marbre i les mans amb una mica de farina, fem dues parts de la massa, i estirem amb un corró cada part per fer dos rectangles, que seran els dos tortells. Posem cabell d' àngel i enrotllem com un caneló, que després anirem estirant amb compte, amb les mans. Unim els dos extrems i pintem amb ou batut. Posem en una plata per anar al forn untada amb oli, tapem amb un drap i deixem llevar 1h. i mitja en lloc tebi ( va molt bé el forn apagat). Tornem a pintar amb ou i espolsem per damunt granet d' ametlla. Posem un bol o vas al forat del mig perquè no es tanqui quan llevi.


3-I els posem al forn preescalfat, a 220 º durant 2 o 3 minuts, llavors baixem el foc a 200 º durant 20-25 minuts. Si es torra massa de sobre l' haurem de tapar amb un paper de plata.
Els deixem refredar damunt una reixa (la del forn va bé) i els espolsem amb sucre llustre.

Si no teniu panificadora o màquina d' amasar, haureu de barrejar el llevat i la farina amb les mans i afegir la mantega, el sucre i la sal, finalment els ous i la llet. Amaseu fins que quedi una massa llisa.
Feu un bola amb la massa i deixeu-la en lloc tebi durant 1 h i mitja, tapada amb un drap humit.
Continueu la recepta a partir del punt 2.

diumenge, 23 de gener del 2011

SOPA DE CLOÏSSES

Ja fa temps que faig aquesta sopa habitualment, doncs queda molt bona i és d' aquelles receptes fàcils que ens solucionen un àpat amb poca estona. Es millor fer el brou a casa, però també obtindrem bons resultats amb un brou d' aquests de tetra-brik d' alguna marca de confiança.
Les cloïsses hem de pensar a posar-les una o dues hores abans amb aigua i sal perquè treguin la sorra que puguin tenir.


INGREDIENTS


350 grs. de cloïsses (o petxines, escopinyes...)
2 cullerades soperes de pebre vermell dolç
2 grans d' all
sopa torrada
1.5 l. de brou de peix
oli d' oliva, sal, pebre .


PREPARACIÓ


Posem oli d' oliva en una olla ( que cobreixi el fons) , que posarem a foc mig amb els grans d' all tallats en 2 trossos, els deixem un moment, i abans que no es cremin, els retirem de l' oli.
Llavors posem en aquest mateix oli el pebre vermell i hi afegim les cloïsses. Deixem que s' obrin i hi posem el brou. Quan bull, hi afegim la sopa torrada.
N' hi posem un parell de grapats i ho deixem uns minuts per veure si està bé d' espessa, o si cal afegir-n' hi més. Rectifiquem de sal, afegim un pols de pebre i deixem bullir uns 20 minuts.

diumenge, 16 de gener del 2011

FLAM DE XIXONA

Aprofitem els torrons de xixona que ens han sobrat de les festes nadalenques per fer aquest flam, que és molt fàcil de preparar i és molt bo!


INGREDIENTS


1/2 l. de llet sensera
4 ous
200 ml. de nata líquida
1 rajola de torró de xixona
75 grs. de sucre

caramel líquit per untar el motlle


PREPARACIÓ


Triturem el torró de xixona. El posem en un bol on hi afegim la resta d' ingredients, triturem de nou amb la batedora. L' aboquem en un motlle en el qual hi haurem posat el caramel líquid.
El posem al forn a 180 º, al bany maria durant uns 45- 50 minuts ( l' aigua del bany maria cal que li posem calenta) . Haurem de punxar-lo per saber si està cuit.
El deixem refredar i el desmotllem ( millor fer-lo un dia per l' altre)


dissabte, 8 de gener del 2011

VEDELLA AMB PATATES I CAMAGROCS

Aquesta és un recepta que no pot faltar en el meu recopilatori de receptes ( que és una de les finalitats del bloc), és d' aquelles receptes que faig sense pensar perquè sempre l' he vist fer així per la meva mare, com segurament ella ho havia vist fer a la seva.
Un plat d' hivern, que podem fer servir com a plat únic, acompanyat d' una amanida verda.
El més important és fer servir ingredients de bona qualitat; sobretot la vedella, el més natural possible, d' aquella que no deixa anar aigua i que fa tanta olor quan la fregim. També és important, és clar, tenir paciència i deixar que la vedella es faci lentament tot fent "xup- xup" .
Verdures i patates de l' hort, vedella criada a Cal Solanich, i camagrocs dels boscos del Berguedà garanteixen l' èxit d' aquest plat.


INGREDIENTS

1 ceba
1 porro
1 tomaquet
1 pastanaga
2 alls
1 Kg. de vedella a trossos per estofar
500 ml. de brou o d' aigua
3 o 4 patates
50 grs. de camagrocs secs o qualsevol altre tipus de bolets.
herbes aromàtiques ( romani, sajolida, llorer)
oli d' oliva, sal, pebre.


PREPARACIÓ


Tallem la ceba , el porro, el tomaquet i la pastanaga a trossos. Els alls, els deixem pelats i sensers. Posem la vedella salpebrada a fregir en oli d' oliva en una cassola. Quan està enrossida afegim les verdures, i les herbes aromàtiques. Deixem fregir una mica les verdures. Afegim l' aigua o el brou. Quan bulli, abaixem el foc al mínim (que bulli, però molt lentament). Ho deixarem al foc un mínim de 1 hora i mitja ( depèn de la tendressa de la vedella), amb la cassola tapada.


Tallem les patates a trossos, i remullem els camagrocs durant 10 minuts. Els fregim una mica en oli d' oliva.
Quan a la vedella li faltin uns 30 minuts de cocció afegirem les patates i els camagrocs.