dissabte, 27 de març del 2010

TRUITA AMB MEL I TALLER DE LA MEMÒRIA A OLVAN


Sí, truita de mel o també anomenada truita de gormand.
Aquesta és una recepta que va fer la meva mare en el taller de cuina de la memòria, d' Olvan.
Ella ja en menjava quan era petita, la seva mare en feia i també la seva àvia. Jo l' he coneguda arrel d' aquest taller de la memòria, no n' havia fet ni menjat mai.

El taller de "Cuina de la memoria" és una iniciativa de l ' Ajuntament d' Olvan per recuperar receptes antigues que es cuinàven (algunes encara es cuinen) a Olvan, amb la intenció de fer un receptari amb fotografies d' aquestes receptes. Una manera de recuperar-les i que no s' oblidin.

La cuina d' abans en un poble petit i rural com Olvan, era una cuina senzilla però treballada , la cuina del xup-xup, amb productes que collien dels horts o bestiar que tenien a casa, una cuina en la qual tot s' aprofitava( fins i tot feien servir , per al brou, les tripes dels pollastres!)
Algunes de les receptes que vam cuinar van ser: Farinetes, patates i col, escudella, bacallà amb panses, bunyols, crema catalana, careta de porc amb panses, confitura de poma, carbassa, pera i codony, ...

El taller ha durat unes setmanes i ja s' ha acabat però la participació ha estat molt bona i el balanç , molt positiu.
Un munt de receptes, anècdotes i una manera de cuinar diferent d' ara, amb uns mitjans diferenst i , aixó sí, molta més calma.

L' Helena Picó, ha estat l' encarregada per part de l' Ajuntament d' anotar i classificar aquestes receptes amb molta paciència , una bona feinada! ( a vegades les cuineres no li deien la quantitat sinó que ho feien a "ull") i també ha fet les fotografies.

L'Institut Català de Cuina s' ha fet ressò a la seva web d' aquest taller i també el Regió 7.
Dues cuineres, entre elles la meva mare, també van ser entrevistades a radio Berga.
Si voleu, podeu clicar en aquest enllaç per veure'n més detalls, i fotografies :

Institut Català de Cuina.

Jo també us deixo unes fotografies que he fet durant aquests dies.




I ara , LA TRUITA AMB MEL.


INGREDIENTS

1 ou per persona
1 cullerada de farina per persona1 polset de sal
mel

PREPARACIÓ

Hem de batre els ous amb la farina i un polset de sal i fregir la truita amb una mica d' oli en una paella gran (ha de quedar primeta).
La traiem del foc, i encara calenta, hi aboquem generosament mel per damunt.



Algunes participants del taller ( jo no hi era, feia la foto) , i faltava altra gent que no havia pogut venir aquell dia.

diumenge, 21 de març del 2010

"MONTADITO" DE FORMATGE DE CABRA


Quan a casa nostra tenim convidats ens agrada fer "montaditos", així si hi ha variació segur que encertem amb el menú, i amb un bon vinet...
A vegades també he posat aquests "montaditos" damunt d' una amanida i quedan molt bé
A més es poden deixar preparats amb antelació i posar-los al forn a l' últim moment.

INGREDIENTS

Llesquetes de pa de baguette
formatge de cabra en rull
all
ou
orenga
oli

PREPARACIÓ

Hem de batre els ous juntament amb l' all picat. Arrebossem les llesquetes de pa en l' ou.
Fregim amb oli.
Posem les llesquetes damunt de paper de cuina, i les pasem a una plata que pugui anar al forn.
Posem a damunt una rodanxa de formatge de cabra i espolsem amb orenga.
Gratinem al forn uns minuts, just abans de servir-los ( a nosaltres no ens agraden gaire torrats, només just perquè es desfaci el formatge).

dilluns, 15 de març del 2010

COCA DE PA O DE FORNER (amasada a la panificadora)



Aquesta coca és habitual a casa nostra . Avui he pensat que, tot i fer-ne tan sovint, encara em faltava publicar la recepta. Amb aquesta quantitat de farina a vegades faig dues coques o bé tres, si les vull més estretes. La llargada és la de la mida de la plata de forn.


INGREDIENTS

280 grs. d' aigua
3 cullerades soperes d' oli
1.5 cullaradetes de postre de sal
1.5 cullaradetes de postre de sucre
500 grs de farina de força
1 sobre de llevat granulat de forner (5 grs) En cas d' utilitzar llevat fresc n' hi posem 15 grs.


Per posar per dumunt

oli
sucre
anís (opcional)
pinyons o ametlles filatejades (opcional)

PREPARACIÓ.

1-Posar els ingredients per l' ordre que estan a la llista a la cubeta de la panificadora. Engegar amb un programa d' amasat i llevat.

2-Dividim la massa amb dues o tres parts, i fem 4 boles o formes allargades. Les deixem fins que doblin el volum. Jo deixo llevar la massa dins el forn apagat. A vegades l' engego uns minuts a temperatura mínima (50 graus) abans de posar-hi la massa perquè hi hagi escalforeta ( abans posar-hi la massa, apagar-lo) .

3-Posem la pasta a la plata del forn cuberta amb paper de forn, i l' aplanem per donar-li forma de coca. La pintem amb força oli per dumunt.
Deixem reposar de nou, tapada amb un drap ( uns 30 minuts)

4-Espolsem amb força sucre. Si hi volem posar pinyons o ametlles, ho fem ara.

5-Enfornem a 220 graus durant uns 10-12 minuts (el forn ben calent abans de posar-hi les coques)

6-Pintem amb anís al sortir del forn.

Si la fem sense panificadora, amasem els ingredients i fem una bola deixant-la llevar unes 2 h.
I fem igual a partir del pas 2.


diumenge, 7 de març del 2010

PÈSOLS NEGRES DEL BERGUEDÀ

Avui una recepta d' aquelles per menjar a l' hivern, que dóna força "calories", un plat típic de la meva comarca. Uns pèsols negres. Que es conreen al nord del Berguedà, en poques quantitats, i es consumeixen secs. Es poden comprar en botigues de llegums, al Berguedà.
Quan són cuits tenen una textura fina, i un gust intens.


INGREDIENTS

500 grs de pèsols negres
1 cullerada de bicarbonat
1 tall de cansalada de porc blanca per persona.
1 fulla de llorer
2 grans d' all
1 ceba.
all i julivert

PREPARACIÓ

El dia abans, cal posar els pèsols negres a estovar amb aigua ( abans els hem de triar, que no hi hagi cap pedreta) , amb una cullaredeta de sal i una cullerada de bicarbonat.

L' endemà rentem els pèsols i els posem al foc, en una olla amb aigua, la fulla de llorer, la ceba pelada, els alls sense pelar, i un bon raig d' oli d' oliva.

Quan bull, abaixem el foc al mínim, els tapem i els deixem coure durant al menys 2 hores. Hi posem sal. Els deixem coure 30 minuts més (o fins que estiguin ben tous)

Fem fregir la cansalada i reservem el suc.

Quan els pèsols ja estan cuits els pasem per la paella amb una mica del suc de la cansalada. Hi posem una mica d' all i julivert. Els donem un parell de voltes més i ja els podem servir.