dimecres, 16 de desembre de 2009

PASTÍS FLUID DE XOCOLATA- "COULANT"


L' altra dia, dins el programa d' actes de la festa Major de Sagàs, vaig assistir a un mini-curset de cuina al restaurant- hotel rural "Els Casals"(podeu clicar al damunt per visitar la seva pàgina web) . Aquest restaurant va obtenir al 2007 una estrella michelín. El xef, Oriol Rovira, gran professional , ens va cuinar dos plats: un suquet de peix, i uns pastissets fluids de xocolata ("coulants").
Totes dues receptes molt bones, i els pastissets en va fer per a tots els assistents i els vam poder tastar. Eren boníssims. També ens van donar una tassa com a obsequi.


Jo no he perdut el temps i aquest cap de setmana he provat les dues receptes.
Els ingredients dels coulants els he reduit per a fer-ne uns 25-30 (depèn de la mida que els fem, és clar) , i ja va bé fer-ne més del compte per congelar-los i tenir-ne a punt per quan ens convingui.
Jo en tinc de congelats pel dia 24 que tindré convidats a casa.


INGREDIENTS

300 grs. de xocolata (al menys d' un 71% de cacau)
300 grs. de mantega
420 grs. de rovells d' ou ( aixó són molts ous, depèn de com siguin de grossos però al menys 1 dotzena i mitja)
3 clares d' ou muntades
200 grs. de sucre

PREPARACIÓ

Posem a desfer la mantega i la xocolata juntes al bany maria (es pot fer al microones, a baixa temperatura i de minut en minut, anant amb compte que no es cremi).
Muntem els rovells d' ou (amb la batedora de varilles) juntament amb el sucre fins que ens quedi una barreja blanquinosa.
Hi afegim la xocolata (no pot estar gaire calenta, només tèbia) poc a poc, en forma de fil, i anem remenant amb una espàtula fins que estigui ben barrejat.
Afegim les clares muntades.
Podem fer servir motlles tipus flamera ( de llençar o no) o aros d' acer inoxidable,( que untarem i enfarinarem i hi posarem un paper de forn al capdavall, i damunt d' una plata). Jo vaig fer servir flameres de les que després es llençen .
Els motlles els omplim fins a dues terceres parts, i els posarem al congelador.
Quan els volguem preparar els traiem del congelador just abans de ficar-los al forn, ja calent , a 200 graus. Al forn s' hi han d' estar 7 minuts. Passat aquest temps podem punxar-los per saber si estan descongelats del centre. Es poden acompanyar amb gelat o nata muntada.
Jo els vaig acompanyar amb gelat de torró, que al posar-lo damunt del "colulant" calent i en el temps d' anar buscar la càmera i fer la foto, es va desfer una mica, era deliciós...

18 comentaris:

Carme Roura ha dit...

Hola Anna, si que han de ser bons si...una molt bona recepta per aquestes festes. BON NADAL!!!

Josepb. ha dit...

Anna; Un pastís -la veritat- amb molts d'ous...¡¡ :-D
Una bona alternativa per postres per aquests dies. Que vaigi de gust Anna¡¡. Josepb.

Lídia ha dit...

ja fa temps que vaig decidir no mirar-me les entrades de pastissos i reposteria però......no m'he pugut estar.

ptns

Gemma ha dit...

Quin curset més ben aprofitat.. no he estat mai als Casals, però ja tinc ganes de fer-hi una visita!
Els coulants amb una bola de gelat són una de les meves postres preferides.

La cuina vermella ha dit...

Ai, Els Casals i la família Rovira, ens els estimem moltíssim, per nosaltres és una festa. Coneixíem que feien cursos de cuina, perquè jo treballava amb una noia que viu per la teva zona i m'ho havia comentat que ella hi anava de tant en tant.
Encara la coneixeras a la meva amiga!!!! Segur!
Molts ous, aquests coulants, però segur que la recepta és una autèntica meravella.

PILAR ha dit...

Quina delicia, Anna! I trobo que sont molt fàcils de fer. Hi ha una cosa que no m´ha qeudat clara. La xocolata que es veu líquida a la foto i que surt de dins el coulant, quan la fiques?
Petons!

El cullerot Festuc ha dit...

Ostres, fa 2 diumenges vam anar-hi a dinar a els casals! Ens va encantar!!! Un autèntic plaer...m'imagino que anar a un curs d'ells tb ho ha de ser!
Que bons aquests coulants! és un postre que sempre triunfa, a qui no li agrada, oi?
Petunets,
Eva.

josep ha dit...

Excepcional recepta i naturalment, els resultats no podien ser-ho menys. Una abraçada

ANNAFS ha dit...

Carme,

Vaq bé perquè, a l' estar congelats, només s' han de coure 7 minuts. Així que es preparen ràpid.

Josepb,

Sí que té ous, sí, aquest pastís. Jo anava pesant els rovells i veia que n' hi havia de posar tants...

Lídia,

Va que ara vénen dies de menjar molts dolços. Ja farem règim quan s' acabin les festes.

Gemma,

Es un bon lloc per anar a menjar, i per fer una visita. Segur que t' agradarà!

Amics de la cuina vermella,

A Els Casals fan cada any per la festa major de Sagàs un mini curs de cuina. I després, a la primavera en solen fer un altre. Aquesta primavera passada no hi vaig poder anar, ja no hi havien places. Espero que aquest any que vé sí. Home si la teva amiga viu per la zona, potser sí que la coneixo. Aquesta és una comarca on ens coneixem molta gent.

Pilar,

Es cert, són fàcils de fer.
La xocolata de dintre és la mateixa pasta, que ha quedat crua. Per aixó es couen congelats i només 7 minuts. Es el secret.
I si vols assegurar que surti la xocolata encara que et passis una mica de cocció, pots posar-hi a cada coulant (després de posar-lo als motlles, abans de congelar-los) un trosset de xocolata fondant o xocolata blanca.

Eva,

Sí, aquest cuirset de cuina em va encantar. Ja tinc ganes de repetir. La manera d' explicar-ho, les receptes... Tot fabulós.
A més jo visc a només 6 km. d' Els Casals.

Josep,

Es secret d' aquesta recepta és no passar-se amb la cocció.
El que ens va dir L' Oriol : és com un pa de pessic de xocolata mal cuit.



Gracies a tots pels vostres comentaris. Ptns.

maia ha dit...

Hola Anna, quina bona recepta per quan es tenen convidats! Gràcies per la teva explicacio, em sembla que caurant per Cap d'Any...Un petó i Bones Festes.

*Eva* ha dit...

Hola Anna! mai no m'he atrevit a fer els coulants. No sabia que es podien congelar i enfornar en flameres individuals. Sent així els probo segur. Hi ha algun truc per treure'ls del motllo sense que s'enganxin? són millor les flameres d'un sol ús o les normals?
pt!

ANNAFS ha dit...

Maia,

Queden molt bé , amb el gelat, i són molt bons. Segur que tenen èxit.
ptns.

Eva,

De fet, aquests que vam fer en el curset s' han de congelar. Ells ho fan i així ens van dir el temps exacte que ha d' estar al forn ( també depèn de cada forn, però 1 o 2 minuts més pot fer que quedin massa quallats)
Jo els vaig fer amb flameres de llençar i se'm van desmotllar molt bé sense untar-les amb mantega i farina, però si en fas servir de les que no es llençen millor untar-les.
De fet, ells van fer servir unes menes de motllles de paper, tipus vaset, de muffins, i així fins i tot es poden servir dins el motlle. Però jo no n' he trobat enlloc.
Espero haver-te ajudat, segur que et surten molt bé.
ptns.

glutoniana ha dit...

Això si que és una alumna aplicada! Que arriba a casa i prova les receptes :)

*Eva* ha dit...

Moltes gràcies Anna per la informació. Aquests nadals ho provo.
pt! Bones festes!

manel ha dit...

quina sort poder anar a fer un curset als casals, la pròxima vegada avisa que no em faria res fer una escapada!
compte amb la neu i que passeu molt bones festes.

Mar Calpena ha dit...

Coincideixo, jo també sóc fan dels Casals... i dels coulants de xocolata.

MAR ha dit...

Anna nomès et visito per desitjar-te molt bon nadal bones festes i un 2010 ple d'alegries !!!

petunets

glutoniana ha dit...

Passo per desitjar-te unes bones festes!